Gerçek Eğlenceyi Yaşatan 90'lı Yıllarda Oynadığımız 15 Oyun

90'larda oynan oyunları tekrar hatırlamak ister misiniz? İşte, 90’lı yıllarda oynan bizi tekrar o günlere götürebilecek oyunlar listesi…
Gerçek Eğlenceyi Yaşatan 90'lı Yıllarda Oynadığımız 15 Oyun

90'lı Yıllarda Oynadığımız Oyunlar

90'lı yıllarda henüz teknolojinin, çocuk oyunlarını esareti altına almadığı o senelerde çocuk olmak bir başkaydı. 90'lı yılların çocukluk yılları olan insanlar son şanslı çocuklardı. O dönem çocukluk demek sokakta saatlerce yorulmadan, usanmadan oyunlar oynamak demek, oyunu bölmemek uğruna salçalı ekmekle karın doyurmak demek. Tekrar o günlere sizleri döndürmek için bu içeriğimizde 90'lı yıllarda oynadığımız oyunları derledik.

İşte akşam ezanının paydos edebildiği 90'lı yılların çocuk oyunları;

1. Saklambaç

90ların oyunları

"Önüm arkam sağım solum sobe, saklanmayan ebe", "Çanak çömlek patladı" gibi seslerin yükseldiği oyun, kalabalık arkadaş gruplarıyla oynanmaktadır. Belirlenen bir ebe duvarı, seçilen bir ebe ile saklanan diğer çocuklardan oluşmaktadır. Ebe sayısını sayar ve saklanan arkadaşlarını bulmaya çalışır.

2. Körebe

90ların oyunları

Eğlenceli sokak oyunlarından bir diğeri de körebedir. Ebe olarak seçilen çocuğun gözleri bağlanır ve etrafında bulunan arkadaşlarını yakalamaya çalışır.

3. İstop

90ların oyunları

90'lı yıllarda sadece bazı çocuklarda bulunan top ile sınırlı da olsa oynan bir oyundur. Oyunculardan birinin ismi söylenerek havaya atılan topu, ismi söylenen çocuk yakalamaya çalışır. Topu havada kaparsa sorun yok oyuna aynı şekilde devam edilir. Fakat top yere düşerse ismi söylenen çocuk ebe olur ve bir renk söyler. Arkadaşları da bu rengi bulup tutmaya çalışır. Bu sürede top ile rengi bulamayanlar vurulmaya çalışılır.

4. Beş Taş

90ların oyunları

Beş adet yuvarlak taş ile oynanan oyunda her birinin kuralları farklı 5 etap vardır. Birler, ikiler, üçler, dörtler ve beşler şeklinde belirlenen etapların kurallarını yerine getirerek oynan oyun 90'lı yılların en popüler oyunlarındandır.

5. Misket

90ların oyunları

Genellikle erkek çocuklar tarafından oynanan misket oyunu, değerli misketlerle daha da anlam kazanmaktadır.

6. Dalya

90ların oyunları

Genelde 9 taş oyunu olarak da bilinen, 9 taş ve top ile oynanan eğlenceli bir oyundur. İki grup halinde ayrılan oyunculardan bir grup diğer grubun dizdiği ve yıkılmaması için uğraştığı üst üste dizili taşları top işe devirmeye çalışacaktır. Başarılı olurlarsa tekrar dizmek için uğraşacaklardır. Fakat bu arada topla vurulmamaları gerekmektedir.

7. Yakar Top

90ların oyunları

Kalabalık arkadaş gruplarıyla oynanabilen eğlenceli oyunda iki grup oluşturulur. Gruplardan biri iki kenara bölünür, diğer grup ise ortadadır. Kenardaki oyuncular top ile ortadaki grup oyuncularını vurmaya çalışır.

8. Sek Sek

90ların oyunları

Çoğunlukla kız çocukları tarafından oynanan oyunda belirli bir kurala göre yere çizilen sek sek şeması üzerinden ileri gidilip son kutudan sonra geri dönülerek oynanan bir oyundur. 8 adet kutudan oluşan şemada her kutucuk için tek tek git gel yapılmaktadır.

9. İp Atlamak

90ların oyunları

Daha çok kız oyunu olarak bilinen ip atlama için, bir ip ve en az üç oyuncu gerekmektedir. Birler, ikiler, üçler şeklinde devam eden oyunun her turuna özel kuralları vardır.

10. Köşe Kapmaca

90ların oyunları

Adından da anlaşılacağı üzere köşeler ve ortada bir ebe bulunuyor. Köşelerde bulunan oyucular yerlerini ebeye kaptırmadan değiştirmeye çalışmaktadırlar.

11. Mahalle Maçı

90ların oyunları

Erkek oyunculardan oluşan bu oyunda ne kadar çocuk varsa iki gruba ayrılır ve mahalle futbolu oynar.

12. Eski Minder

90ların oyunları

Ortada bir çocuk minder olarak adlandırılır ve çömelerek bekler. Etrafında dönen oyuncular eski minder tekerlemesini söyler ve tekerleme bitince minderin istediği bir taklidi yapmaya çalışırlar. Minder de bu taklitlerden en iyisini bulmaya çalışır.

13. Aç Kapıyı Bezirgan Başı

90ların oyunları

Ebe olan iki kişi ellerini yukarıda birleştirerek bir köprü oluşturur. Sıraya giren diğer oyuncular bu köprünün altından geçerek tekerlemeyi söylerler. Tekerleme bitince sorulan soruya göre her ebe kendisine bir takım oluşturur. Bütün oyuncular bitince iki grup arasında ip çekilir.

14. Yağ Satarım Bal Satarım

90ların oyunları

Oyuncular halka olacak şekilde yere oturur, bir ebe de elinde mendille oyuncuların etrafında dolanarak tekerlemeyi söyler. Bu sırada mendili çaktırmadan bir oyuncunun arkasına bırakır. Mendili fark eden oyuncu ebeyi yakalamaya çalışır. Ebe yakalanmadan boş olan yere oturmaya çalışmalıdır.

15. Topaç Çevirme

90ların oyunları

Topaç adı verilen oyuncak ile oynanan oyunda kimin topacı daha fazla dönerse o oyunu kazanmaktadır.

Benzer İçerik Önerileri
Çocukken Oynadığımız Oyunlar90'lar Çocuklarının Anlayabileceği Nostaljik Liste

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum