Jinekomasti Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Genellikle beslenme alışkanlıkları yüzünden ortaya çıkan jinekomastinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Jinekomasti Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Erkeklerin son yıllarda yaşadığı problemlerin başında olan göğüs büyümesi, özelikle orta yaş sınırını geçen birçok erkekte karşımıza çıkıyor. Çoğu zaman yağlanmadan kaynaklanan bu problem cerrahi müdahaleyle kolayca atlatılabilmektedir. Bu içeriğimizde jinekomasti nedir, çeşitleri, nedenleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır ve nasıl korunur gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte jinekomasti hakkında bilinmesi gerekenler...

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti

Çoğunlukla glandüler dokuda görülen, meme ve meme uçlarının aşırı büyümesine jinekomasti denmektedir. Halk arasında erkeklerde göğüs büyümesi olarak bilenen jinekomasti, her 3 erkekten birinde görülmektedir.

Kadın ve erkek memeleri yapısal formları bakımından aynı olsa da östrojen hormonun kadınlarda daha fazla olması sebebiyle memeler daha büyüktür. Ancak bazı durumlarda östrojen fazlalığı ya da testosteron eksikliği nedeniyle erkeklerin de memesi ya da meme uçları büyüyebilmektedir.

Jinekomasti Çeşitleri

Jinekomasti

Erkeklerde göğüs büyümesinin 3 farklı türü bulunuyor. Bunlar glandüler, yağlı ve karışık tipteki jinekomastilerdir. Glandüler tip jinekomastide göğüs kadın memesine benzemektedir. Memenin yapısı sertleşmiştir ve süt üretmeyen meme bezleri bulunmaktadır.

Yağlı tip jinekomastide ise yağ dokusu ağırlıktadır. Bu türde meme bezi dokusunda herhangi bir artış yoktur ve aşırı kilo alıp verme sonucunda oluşmaktadır. Karışık tip jinekomastide ise her iki türdeki doku fazlalığı bulunmaktadır.

Jinekomasti Nedenleri

Jinekomasti

Jinekomastinin oluşmasının altında bazı nedenler yatmaktadır. Bu nedenler hormonal değişimler, ilaçlar, bazı bitkisel ürünler ve sağlık problemleridir. Bu faktörler yüzünden erkeklerin göğsünde büyüme oluşabilmektedir.

Her ne kadar saymış olduğumuz nedenler yüzünden jinekomasti ortaya çıksa da en çok hormonal değişimler karşımıza çıkmaktadır. Erkeklerde testosteron hormonunun azalması ve östrojen hormonunun gereğinden fazla artması sonucunda jinekomasti rahatsızlığı oluşmaktadır.

Jinekomasti Belirtileri

Jinekomasti

Erkeklerde göğüs büyümesi oluşurken birkaç belirti kendini göstermektedir. Bu belirtiler göğüslerde hassasiyet, acı, şişlik, beyaz, açık sarı ve nadiren kanlı akıntı görülmesi, asimetrik görünüm, cinsel istekte azalma ve meme başının alt kısmında yumru hissidir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler jinekomasti rahatsızlığına sahip olan kişilerin en çok mağdur olduğu belirtilerdir. Eğer sizde bu belirtileri kendinizde görüyorsanız bir an önce doktora görünmenizi öneririz. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaptıktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

Jinekomasti Teşhisi

Jinekomasti

İlk olarak doktorunuz meme dokusunu, cinsel organı ve karın bölgesini içeren fiziksel bir muayene yapmaktadır. Daha sonra gerekli olursa kan testleri, BTT, mamografi, doku biyopsileri ve MRI gibi yöntemlerden yararlanılır.

Teşhis konulmadan önce en önemli nokta bu rahatsızlığı benzer özellikler taşıyan meme karsinomudan ayırmaktır. Gerekli tetkikler ve testler yapıldıktan sonra doktorunuz jinekomasti teşhisini koyacaktır.

Jinekomasti Tedavisi

Jinekomasti

Bu problemin düzeltilmesi için birçok erkeğe ilerleyen yaşlarında testosteron takviyesi yapılabiliyor. Göğsü büyüyen erkekler göğüslerinin kadın göğsü gibi göründüğünü düşünerek psikolojik travmalarla karşılaşabiliyor. Bu yüzden bu sorunla karşılaşıldığında tedavi son derece önemlidir.

Bazı kişiler diyet, ilaçlar ya da egzersizin yardımıyla göğsünün küçülebileceğini sanmaktadırlar. Böyle bir durum söz konusu değildir. Jinekomasti hastalığının tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat yöntemiyle göğüsteki istenmeyen dokular alınabilmektedir.

Jinekomastiden Korunma Yolları

Jinekomasti

Göğüs büyümesi çok fazla yaygınlaşan bir problem olarak ortaya çıktığı için neredeyse tüm erkekler bu riski taşımaktadır. Bu yüzden erkeklerin özellikle orta yaşlarda beslenmelerine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Bugün tüketilen birçok beyaz et, hayvansal ve katkılı gıdalar kadınsal hormonların artışını hızlandırıyor. Bu sebeple bu tarz yiyeceklerin tüketilmesinde ölçülü olmak gerekiyor. Ayrıca soya yağına karşı da dikkatli olunması gerektiğini söyleyelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kadınlarda Meme KanseriErkeklerde Meme Kanseri
Meme KistiGöğüs Kafesi Ağrısı

Jinekomasti sağlığa zararlı mıdır?

Jinekomasti sadece estetik bozukluklara yol açan bir hastalıktır. Sağlığa herhangi bir şekilde olumsuz etkisi bulunmayan bu rahatsızlık bir tek psikolojik olarak insanı etkilemektedir.

Jinekomasti kas yaparak geçer mi?

Jinekomasti hastalığı kas yaparak geçebilen bir rahatsızlık değildir. Bu hastalığın tek tedavisi ameliyattır.

Jinekomasti tedavi edilmezse ne olur?

Jinekomasti hastalığı tedavi edilmediği takdirde git gide büyümektedir. Daha da ilerleyen bu hastalık psikolojik sorunların oluşumuna sebebiyet verebilir.

Jinekomasti erkek nasıl geçer?

Jinekomastinin tek çözüm yolu cerrahidir. Bazı cerrahi olmayan tedaviler bu rahatsızlığı bir nebze azaltabilse de ameliyat fazla meme dokusunun ve yağının kesin olarak alınmasını sağlar. Bu sayede göğüs normal görünümüne kavuşur.

Jinekomasti mi yoksa yağ mı?

Jinekomasti meme dokusunda büyüme olması anlamına gelmektedir. Yağlanma ise derinin altında yağların bulunması durumuna denmektedir. Bunun en kesin teşhisini doktorunuz yapacaktır.

Jinekomasti ameliyatı zor mu?

Erkeklerde göğüs büyümesine neden olan jinekomastinin ameliyatı oldukça basittir. Operasyon süresi oldukça kısadır. İyileşme süresi de bir o kadar kısa ve pratiktir. Ağrı ve sızı ise ameliyat sonrasında çok fazla görülmemektedir. Jinekomasti ameliyatı 18 yaşından büyük kişilere yapılabilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.