En Yaşlı Asteroid Ailesi Keşfedildi

Gök bilimciler tarafından, Güneş Sistemi'nin 4 milyar yıllık en yaşlı asteroid ailesi keşfedildi.
En Yaşlı Asteroid Ailesi Keşfedildi

ABD'nin Southwest Araştırma Enstitüsü'nden gök bilimcilerin öncülüğündeki uluslararası araştırma ekibi tarafından önemli bir keşif yapıldı. Mars ile Jüpiter arasındaki Asteroid Kuşağı'nda, Güneş Sistemi'nin en eski asteroid ailesi saptandı.

Güneş Sistemi'nin erken oluşum evresinde, gezegenlerden arta kalan malzemelerin ayrı bir yörüngede toplanmasıyla oluşan Asteroid Kuşağı'nın görece daha az kalabalık bir bölgesinde keşfedilen asteroid grubunun, "gaz devleri" denilen Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi dıştaki gezegenlerin oluşmasıyla ortaya çıkan yörünge değişimleri esnasında daha büyük asteroidlerin birbirleri ile çarpışması sonucu ortaya çıktığı tahmin ediliyor.

asteroit.gif

4 MİLYAR YILLIK

Asteroidlerin gündüzleri ısınıp geceleri soğuduğu ve gece açığa çıkan enerjinin bir itme etkisi yaratarak aynı aileden asteroidleri birbirinden uzaklaştırdığını belirten gök bilimciler, uyguladıkları özel sınıflama tekniği ile yeni keşfedilen asteroidlerin izlerini, Asteroid Kuşağı'nın merkezindeki, varlığı daha önceden bilinen asteroidlere kadar sürmeyi başardı.

asteroit-001.gif

Aynı ailedeki daha küçük boyutlu asteroidlerin itme etkisiyle daha hızlı hareket edeceğini ve daha uzağa savrulacağını hesap eden gök bilimciler, Asteroid Kuşağı'ndaki gök cisimlerini boyutlarına ve uzaklık-yakınlık ilişkilerine göre sınıflayarak aynı aileden olan cisimleri belirlemeye çalıştı. Ekip, bu işlem bittiğinde yeni keşfedilenlerin izini daha büyük gök cisimlerine doğru sürerek ana kuşaktaki en eski asteroid ailesini belirlemiş oldu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.