Yeşilçam'ın Efsane Aktörü Sadri Alışık'ın En İyi 15 Filmi

Türk sinemasına Ofsayt Osman ve Turist Ömer karakterleriyle damga vuran ünlü oyuncu Sadri Alışık'ın en iyi filmlerini derledik.
Yeşilçam'ın Efsane Aktörü Sadri Alışık'ın En İyi 15 Filmi

Yeşilçam'ın Jönlerinden Sadri Alışık'ın En İyi ve En Yeni Filmleri

Kariyeri boyunca onlarca filmde rol alan Sadri Alışık gerek siyah beyaz gerekse renkli filmleriyle sinemanın en iyi aktörlerinden biri olmayı başarmıştır. Türk sinemasının klasik filmlerine imza atan başarılı oyuncu Turist Ömer ve Ofsayt Osman karakterlerine hayat vermiştir. İşte Sadri Alışık'ın başarılarla dolu kariyeri boyunca ortaya koyduğu komedi filmleri ve dram filmleri türündeki en iyi 15 film...

Sadri Alışık Filmleri;


1. Kırk Yalan Memiş (1972) – IMDb: 5.1

en iyi sadri alışık filmleri

Yeşilçam’ın ünlü yönetmenlerinden Aram Gülyüz imzalı film başrolünde Feri Cansel, Tanju Gürsu ve Sadri Alışık gibi dönemin en iyi oyuncularını barındırmaktadır. Filmin konusu köyün temiz kalpli ve saf yürekli genci Memiş’in amcasından kalan mirası almak üzere İstanbula gidişini ve orada başına gelen komik olayları anlatmaktadır. Kırk Yalan Memiş, Sadri Alışık’ın en komik filmlerinden biridir.

Tür: Komedi

Yönetmen: Aram Gülyüz

Oyuncular: Sadri Alışık, Feri Cansel, Tanju Gürsu, Feridun Çölgeçen


2. Şalvar Bank (1986) – IMDb: 6.0

en iyi sadri alışık filmleri

Yeşilçam filmleri arasında adeta bir başyapıt olarak karşımıza çıkan Şalvar Bank’ın başrolünde Sadri Alışık rol almıştır. Filmde köyden kente karısı ile birlikte göç eden Reşit eski bir arkadaşının yanına yerleşir. Ancak arkadaşı kötü karısı yüzünden Reşit’e yardımcı olmaz. Bir süre sefalet içinde yaşayan karı-koca’nın talihi Reşit’in karısı hamile olunca şans eseri değişir. Sosyal mesajlar vermeyi de unutmayan film en iyi Sadri Alışık filmlerinden biridir.

Tür:  Komedi

Yönetmen: Hulki Saner

Oyuncular: Sadri Alışık, Osman Bardakcı, Damla Coşkunoğlu


3. Gelinlik Kızlar (1972) – IMDb: 6.0

en iyi sadri alışık filmleri

3 kızına da yıllardır analık babalık eden Sadi, kızların yaşı evlilik çağına geldiğinde iyice zıvanadan çıkar. Bir hayli yaramaz olan kızları ile başı dertte olan Sadi ne zaman yeniden evlenmeye kalksa kızlar buna engel olur. Bu arada annelerinin öldüğünü düşünen kızlar öğrendikleri bir gerçekle şok olurlar ve annelerini bulmaya çalışırlar. 1970’li yıllara damgasını vuran Gelinlik Kızlar Sadri Alışık’ın en güzel filmlerinden biri olup filmin yönetmenliğini Atıf Yılmaz yapmıştır.   

Tür: Komedi, Dram, Aile

Yönetmen: Atif Yilmaz

Oyuncular: Sadri Alışık, Meral Taygun, Zeynep Degirmencioğlu


4. Balıkçı Osman (1973) – IMDb: 6.4

en iyi sadri alışık filmleri

En iyi Sadri Alışık filmlerinden biri olan Balıkçı Osman  filminde hayatını balıkçılık yapara geçiren Osman’ın illegal işler yapan abisi Zekeriya’ya karşı atıldığı macerayı konu edilmiştir. Sadri Alışık ve Feri Cansel’in başrollerinde yer aldığı filmin yönetmen koltuğunda Nejat Okçugil oturmuştur.

Tür: Dram, Duygusal

Yönetmen: Nejat Okçugil

Oyuncular: Sadri Alışık, Feri Cansel, Muzaffer Tema


5. Ali Baba ve Kırk Haramiler (1971) – IMDb: 6.8

en iyi sadri alışık filmleri

Hem fantastik hem komedi filmleri türünde herkesin çok iyi bildiği bir yapım olan Ali Baba ve Kırk Haramiler'in başrolünde Sadri Alışık rol almıştır. Fakir bir hayat süren Ali Baba şans eseri girdiği mağarada birçok altın bulur. Ancak bu altınlar bölgede herkesin canını tehdit eden Kırk Haramiler Çetesine aittir.  Hayatında bir defa zenginliğin tadına varan Ali Baba aynı zamanda başına bir sürü derde sokar. Türk sinemasının klasiklerinden olan Ali Baba ve Kırk Haramiler en iyi Sadri Alışık filmlerinden biridir.

Tür: Fantastik, Komedi, Dram

Yönetmen: Nuri Ergün

Oyuncular: Sadri Alışık, Feri Cansel, Yusuf Sezgin


6. Sana Layık Değilim (1965) – IMDb: 7.3

en iyi sadri alışık filmleri

Taksicilik yapan Osman herkesçe sevilen iyi kalpli temiz bir delikanlıdır. Kardeşi Ekrem ise Osman’ın tam terssi kötü karakterli bir adamdır. Zengin bir ailenin kızı olan Türkan’a gönlünü kaptıran Osman kardeşinden ilk darbeyi de askerdeyken yer. Asker dönüşü mahallede kardeşi Ekrem ile Türkan’ın nişanlandığını duyan Osman bu haberle yıkılsa da aşkını kalbine gömer ve Türkan’ın mutlu olması için gereken her şeyi yapar. Türk sinemasına damga vuran bu dram filminin oyuncu kadrosunda Sadri Alışık, Türkan Şoray ve Önder Somer rol almıştır.

Tür: Dram, Romantik

Yönetmen: Osman F. Seden

Oyuncular: Türkan Şoray, Sadri Alışık, Önder Somer


7. Turist Ömer Uzay Yolunda (1973) – IMDb: 7.4

en iyi sadri alışık filmleri

Turist Ömer karakteriyle de tanınan Sadri Alışık, bu karakterle birçok filmde rol almış ve döneminin en çok izlenen filmlerine imza atmıştır. Türk sinemasının ilk bilimkurgu filmlerinden olan Turist Ömer Uzay Yolunda filminin konusu Turist Ömer’in hiç istemediği biri ile evlenmek üzereyken nikah masasından bir anda kaybolmasıyla başlar. Kendisini bir anda uzayda bulan Turist Ömer komedi dolu uzay maceralarına imza atmıştır. Filmin yönetmen koltuğunda Hulki Saner oturmuştur.

Tür: Bilim kurgu, Macera, Gizem, Komedi

Yönetmen: Hulki Saner

Oyuncular: Sadri Alışık, Ferdi Merter, Elif Pektaş


8. Muhabbet Kuşu (1969) – IMDb: 7.5

en iyi sadri alışık filmleri

Şoförlük yapan İbrahim mahallenin güzel kızı Hacer ile birbirlerini çok severler. Evlenmek için paraya ihtiyacı olan İbrahim yakın arkadaşı Necmi’nin zengin babasından para ister ancak yardım alamaz. Bir süre sonra adam ölünce bütün opara Necmi’ye kalır. İbrahim Necmi’den bir kez daha para ister. Necmi ise Hacer’e çoktan aşık olmuş ve onu İbrahimin elinden almaya çalışır. Yeşilçam’ın en iyi aşk filmlerinden biri olan Muhabbet Kuşu oyuncu kadrosunda Sadri Alışık, Sevda Ferdağ, Süleyman Turan ve Şaziye Moral  yer almıştır.

Tür: Dram, Duygusal

Yönetmen: Nuri Ergün

Oyuncular: Sadri Alışık, Sevda Ferdag, Süleyman Turan


9. Avare (1964) – IMDb: 7.5

en iyi sadri alışık filmleri

Hayatını serserilik peşinde harcayan Sedat küçük yaşta babasını kaybedince suç çetesinin elebaşı Kaya tarafından yetiştirilir. Sürekli hapse girip çıkan Sedat bir gün karşılaştığı Selma’ya aşık olur. Çeteden ayrılmayı aklına koyan Sedat bu durumu Kaya’ya açıklasa da bu durumu kabul etmez ve Sedat’a karşı büyük bir düşmanlık besler. “Avare” Sadri Alışık’ın en iyi Dram filmlerinden biridir.

Tür: Dram, Duygusal

Yönetmen: Semih Evin

Oyuncular: Sadri Alışık, Ajda Pekkan, Kenan Pars


10. Turist Ömer (1964) – IMDb: 7.5

en iyi sadri alışık filmleri

Türk Komedi filmleri türünde Sadri Alışık’ın Türk sinemasına kazandırdığı efsane karakterlerden Turist Ömer hayatını büyük bir boş vermişlik üzerine yaşayan yaptığı her işten eğlence çıkartan bir adamdır.  Serinin ilk filminde bir bankanın reklam paralarını dağıtma işini alan Turist Ömer bankayı soyanların çuvalını çalınca milyonlarca parayı sokağa dağıtır. Sadri Alışık’ın en komik filmlerinden biri olan Turist Ömer filmi Türk sinemasının klasikleşen efsane filmlerindendir.

Tür: Macera, Komedi

Yönetmen: Hulki Saner

Oyuncular: Sadri Alışık, Zuhal Tan, Çolpan İlhan


11. Kalpaklılar (1959) – IMDb: 7.6

en iyi sadri alışık filmleri

Sadri Alışık ve Çolpan İlhan’ın başrollerinde yer aldığı film Kuvay-i Milliye için savaşan bir delikanlı ile Padişah yanlısı bir Paşa’nın kızı arasında yaşanan aşkı ve mücadeleyi anlatmaktadır. Filmin yönetmenliğini yapan Nejat Saydam aynı zamanda filmin senaryosunu da yazmıştır.  

Tür: Dram, Savaş, Tarih

Yönetmen: Nejat Saydam

Oyuncular: Sadri Alışık, Çolpan Ilhan, Ulvi Uraz


12. İftira (1958) – IMDb: 7.7

en iyi sadri alışık filmleri

Sadri Alışık’ın rol aldığı en can alıcı senaryoya sahip filmlerden biri olan “İftira” haksızlığa ve iftiraya uğrayan bir adamın kendisini temiz çıkarmak için yaptıkları anlatılmaktadır. Filmin oyuncu kadrosunda Leyla Altın, Münir Özkul, Uğur Başaran ve Sadri Alışık yer almıştır. Türk sinemasına damga vuran filmin yönetmenliğini O. Nuri Ergün yapmıştır.

Tür: Dram

Yönetmen: Nuri Ergün

Oyuncular: Sadri Alışık, Uğur Başaran, Münir Özkul


13. Ah Müjgan Ah (1970) – IMDb: 7.7

en iyi sadri alışık filmleri

Yeşilçam’ın ünlü yönetmenlerinden Mehmet Dinler’in eseri olan Ah Müjgan Ah filminin başrolünde Sadri Alışık, Esen Püsküllü ve Salih Güney yer almıştır. Filmin konusu birbirini çok seven iki genç Müjgan ve Hüsnü ‘nün hikayesini anlatmaktadır. Ah Müjgan Ah Türk sinemasına damga vuran en iyi Sadri Alışık filmlerindendir.  

Tür: Dram, Duygusal

Yönetmen: Mehmet Dinler

Oyuncular: Sadri Alışık, Esen Püsküllü, Salih Güney


14. Şaka İle Karışık (1965) – IMDb: 7.9

en iyi sadri alışık filmleri

Sadri Alışık’ın hayat verdiği efsanevi filmlerden biri olan Şaka ile karışık filminde Ofsayt Osman’ın hikayesi anlatılmaktadır. Hayatını şansızlıklar üzerine yaşayan Ofsayt Osman kimse tarafından ciddiye alınmayan bir adamdır. Günün birinde karşılaştığı kıza aşık olan Osman’ın hayatı bir anda değişse de dramatik olaylar yakasını bir türlü bırakmaz.  Sadri Alışık filmi izlemek isteyenlere bu filmi şiddetle öneriyoruz.

Tür: Dram, Komedi

Yönetmen: Osman F. Seden

Oyuncular: Sadri Alışık, Ajda Pekkan, Filiz Akın


15. Ah Güzel İstanbul (1966) – IMDb: 8.1

en iyi sadri alışık filmleri

Zengin bir ailenin çocuğuyken bir anda her şeyini kaybeden ve barakada yaşamaya başlayan Haşmet fotoğrafcılık yaparak hayatını devam ettirirken memleketten kaçarak gelen Ayşe, Haşmet’in tüm hayatını değiştirecektir. Masum bir aşk hikayesini ve devamında gelişen olayları anlatan Ah Güzel İstanbul filminin başrolünde Sadri Alışık ve Ayla Algan rol almıştır. Ah Güzel İstanbul  muhteşem senaryosuyla en iyi Sadri Alışık filmleri listesinde en üst sıradadır.

Tür: Dram

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Oyuncular: Ahmet Boyacıoğlu, Ayla Algan, Erdal Özyağcılar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.