Türkiye'nin En İyi 10 Mimarlık Fakültesi

Teknik beceri kazandırarak, çevreye uyumlu tasarımların oluşmasına katkı sağlayan, donanımlı en iyi mimarlık fakültelerini sizler için listeledik.
Türkiye'nin En İyi 10 Mimarlık Fakültesi

Mimarlık fakülteleri, öğrencilerin estetik ve fonksiyonel olarak tasarımsal işlerde başarılı olmasını amaçlamaktadır. Kıdemli kadrosuyla yaratıcılıkta boyut atlatarak geleceğin en iyi ve donanımlı insanlarını yetiştirmeyi ön gören fakülteler, çevreye uyumlu tasarımlar oluşturmayı ana görev olarak bilirler. Estetik duyarlılık, teknik beceri ve sürdürülebilir tasarım ilkesiyle yola çıkan, mimari vizyonlarını öğrencilere aktaran ve sıralama olarak Türkiye’de iyi bir noktada olan en iyi mimarlık fakültelerini sizin için sıraladık.

Yaratıcılıkta Sizi Üst Noktaya Taşıyacak En İyi Mimarlık Fakülteleri

Sadece binaların değil, yaşadığımız alanların tarzını oluşturan mimarlar, kültürel bir katkı ile şekillendirme yaparak, yaratıcı bir dünya oluşturmaktadır. Estetik anlayış ve teknik bilgileri entegre ederek, yıllardır süren vizyonlarıyla öğrencilere gelecekteki iş hayatlarında büyük katkı sağlayan birçok iyi üniversite bulunmaktadır. Mimarlık fakülteleri, yaptıkları tasarım projeleri, atölye çalışmaları, teknik çizimler ve en önemlisi topluluk projeleriyle gerekli bilgiyi alarak, en doğru eğitimi vermeyi amaçlamaktadır. Eğitimi, kadrosu, staj imkanları ve donanımlarıyla geleceği şekillendirmede büyük rol oynayan en iyi mimarlık fakültelerini gelin hep birlikte inceleyelim.

1. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

En İyi Mimarlık Fakülteleri İstanbul Teknik Üniversitesi

Türkiye'nin en eski ve derin okullarından biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi, 1884 yılında kurduğu Mimarlık Fakültesi ile en çok tercih edilen okullardan biri olarak bilinmektedir. İçerisinde bulunan 5 bölüm ile 20 adet lisans üstü program ile yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitimler vererek, öğrencilerin ufkunu daha çok genişletmektedir. Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı olmak üzere birçok bölümü bünyesinde barındıran fakülte, aynı zamanda 3 adet tezsiz yüksek lisans, 9 adet doktora programıyla, lisans üstü düzeyde eğitim vermektedir.

Taşkışla binasının kullanıldığı üniversite, American National Architectural Accrediting Board tarafından 2007 yılında yapılan ziyarette uluslararası eşdeğerlilik almaya hak kazanmıştır. Çoğu bölümün %100 ingilizce olarak eğitim verdiği İstanbul Teknik Üniversitesi, güçlü kadrosuyla yarattığı farkı gözler önüne sermektedir.

2. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

En İyi Mimarlık Fakülteleri Yıldız Teknik Üniversitesi

Şehzade saraylarının birleşimiyle oluşturulan tarihi binada eğitim veren Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü olarak 3 dalda öğrencilere eğitim vermektedir. İstanbul'un Beşiktaş semtinde yer alan üniversite, 1942 yılında mimarlık alanında hizmet göstermeye başlamıştır.

Yaptığı etkinlikler, ve uygulamalı derslerle pekiştirme sağlayan ve öğrencilerin gelecek yıllarının temelini atmasına katkı sunan Yıldık Teknik Üniversitesi, profesör, doçent ve yardımcı doçent gibi köklü eğitimcilerle, iyi birer mimar adayların yetişmesine yardımcı olmaktadır. Ülkenin mimarlık alanına mesleki açıdan büyük fayda sağlayan okul, seminer, sempozyum, kongre, sergi, yarışma gibi etkinliklerle, öğrencilerin mesleki ve sosyal açıdan gelişmelerine katkı sunmaktadır.

3. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

En İyi Mimarlık Fakülteleri Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin ilk bölümü olarak kurulan Mimarlık Fakültesi, ana hedef olarak belirlediği; şehircilik, konut ve inşaat sorunlarını ele alma konularını, profesyonel bir kadroyla iyileştirmek amacıyla eğitim vermektedir. 1956 yılında kurulan ve Ankara'nın Çankaya semtinde yer alan fakülte, öğrencilerin yeterli bilgiyi, eleştirel anlayışla almasını sağlayarak, uygulama dersler ile bunları pekiştirmektedir. Fakülte içerisinde bulunan, kütüphane, bilim ve teknoloji müzesi, öğrencilerin birçok olanaklara sahip olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Modern bir eğitim sunan ve her daim öğrencilerin uygulama ile pekişmelerini sağlayan ODTÜ, ingilizce eğitim, öğrenci ve personel değişim programları, yurtdışındaki kurumlarla ortak araştırma projeleri ve eğitim programları sayesinde uluslararası itibarına katkı sağlamaktadır. Fakülte aynı zamanda; Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Endüstriyel Tasarım olmak üzere, 3 bölüm ile eğitim vermektedir.

4. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

En İyi Mimarlık Fakülteleri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Endüstriyel Tasarım ve İç Mimarlık olmak üzere, bünyesinde 4 bölüm ile hizmet veren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 1982 yılında eğitim vermeye başlamıştır. 5 yıllık eğitim süreci sunan bu eğitim sonucunda yüksek mimar ünvanıyla mezun veren okul, ülkedeki imar faaliyetlerinde de etkin olarak yer almaktadır. Köklü geçmişiyle, özel bir konuma sahip olan okul, teorik ve uygulamalı olarak öğrencilere eğitim vermektedir. Beceri gelişimi, yaratıcılık ve toplumsal-kültürel anlamda bilinçli bir vatandaş olmayı öncü edinen fakülte, geçmişten günümüze bu anlayış ile eğitim göstermeye devam etmektedir.

Mezun olduktan sonra iş bulma imkanını büyük ölçüde kolaylaştıran ve donanımlı bir vizyona sahip olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Akreditasyon Kurulu tarafından 2023 yılında 6 yıllık ulusal tam akreditasyona sahibi olmuştur. Aynı zamanda ERASMUS değişim programı ile öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelerde eğitim görmesine yardımcı olan okul, bu sayede uluslararası ilişkilerin gelişmesine de katkı sağlamaktadır.

5. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

En İyi Mimarlık Fakülteleri İzmir Ekonomi Üniversitesi

Günümüz teknolojisine ayak uydurarak, değişim ve gelişimleri baz alan İzmir Ekonomi Üniversitesi, mimari yaratıcılık ilkesiyle birlikte hizmet göstermektedir. 2005 yılında kurulan ve İzmir Balçova'da yer alan fakülte, stüdyo içerisinde teknik bilgisayarlar ile ders vererek, bunları teorik olarak da pekiştirmektedir. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi adı altında, Endüstriyel Tasarım, Görsel İletişim Tasarımı, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık, Tekstil ve Moda Tasarımı ile 5 farklı bölüm sunmaktadır. Bölümler arası ortak etkinlikler ve dersler ile öğrencilerin diğer bölümlerle yakın etkileşim halinde olmalarına katkı sağlayan fakülte, yabancı öğretim görevlileri ile öğrencilerin, diğer ülkelerin mimarisi ve kültürü hakkında da bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmaktadır.

Ülke çapında en başarılı mimarlık programları arasında yer alan okul, konumu itibarıyla da mimarlığın geçmişten bugüne gelişimini anlamaya yardımcı olmaktadır. Lisans programlarına ek olarak, yüksek lisans derecesi de sunan okulda öğrenciler, öğretim üyelerinin gözetimi dahilinde birçok imkandan faydalanabilirler.

6. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

En İyi Mimarlık Fakülteleri Gazi Üniversitesi

1982 yılında kurulan Gazi Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama olmak üzere 3 bölüm ile hizmet vermektedir. Devlet üniversiteleri sıralamasında iyi bir konuma sahip olan okul, akademik kadrosu ve verdiği kaliteli hizmet ile bu durumu kanıtlar niteliktedir. İş dünyasında hızlı bir şekilde yer bulmayı kolaylaştıran okul, teorik ve uygulamalı bir şekilde verdiği hizmetle, öğrencilerin mimarlığa dair daha çok pekişmelerine yardımcı olmaktadır. Geniş çaplı bir akademik kadrosu bulunan fakülte, donanımlı eğitimiyle, uluslararası anlamda da eğitim açısından ülkemizi temsil etmektedir.

7. İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

En İyi Mimarlık Fakülteleri İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

Güzel Sanatlar Fakültesiyle birlikte eğitim veren İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi; Grafik Tasarımı, Güzel Sanatlar, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık gibi geniş çaplı bir fakülte olarak hizmet vermektedir. 1984 yılında eğitim vermeye başlayan okul, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer almaktadır. Akademik kadrosuyla birlikte birçok etkinliklere imza atan okul, genel hedefin, farklı düşünce ile tasarım sorunlarına çözüm üretebilen bir nesil yetiştirmek olduğunu dile getirmiştir.

Kariyerlerinin şekillenmesine ve çağdaş akademik üretimine katkıda bulunabilmelerine yardımcı olan fakülte, aynı zamanda öğrencilerin dünya üzerindeki farklı çözüm ve çalışma gruplarını tanımasına yardımcı olarak profesyonel bir şekilde ilerlemelerine katkı sağlamaktadır.

8. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

En İyi Mimarlık Fakülteleri Dokuz Eylül Üniversitesi

Türkiye'nin en eski mimarlık fakültelerinden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi, akademik veya profesyonel alanda yeterli temel bilgi ve beceriyi öğrencilere aktarmayı amaçlamaktadır. Ekstra olarak ulusal ve uluslararası anlamda rekabet edebilme yeteneğini de öğrencilere aktaran akademik kadrosuyla, en çok tercih edilen üniversitelerden biri olmaktadır. Disiplinli bir şekilde, çok yönlü mimarların yetişmesine katkı sağlayan okul, İzmir Buca'da yer almaktadır.

Eğitim hayatına 1992 yılında başlayan fakülte, güçlü kadrosu, ders çeşitliliği ve projeleriyle, teknoloji dünyasını yakından takip ederek eğitim vermektedir. Kamu kuruluşlarıyla ortak projeler geliştiren ve öğrencilerin buna yakından şahit olmasına yardımcı olan okul, yaratıcı çözümler üreten ve yenilikçi düşünce yapısını benimseyen bir amaçla hizmet vermektedir.

9. Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

En İyi Mimarlık Fakülteleri Kadir Has Üniversitesi

İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, tütün işleyen fabrika olarak başladığı hizmetine, bilim üreten bir üniversite olarak devam etmektedir. Sanat ve Tasarım fakültesiyle birlikte eğitim veren fakülte, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık ve Tiyatro gibi bölümleri bünyesinde barındırmaktadır. Yetenekli kadrosu ve gelişmiş teknolojiyi baz alarak verdiği eğitimlerle, gelecek yıllarda donanımlı birer mimar öğrencilerin yetişmesine katkı sağlamaktadır. Teorik ve uygulamalı ilerleyen dersler, öğrencilerin hiçbir ihtiyaçlarını göz ardı etmeden sunulmaktadır.

10. Özyeğin Üniversitesi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

En İyi Mimarlık Fakülteleri Özyeğin Üniversitesi

2012 yılında hizmet vermeye başlayan Özyeğin Üniversitesi, özel üniversite alanında mimar olmak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği okullardan biri olarak bilinmektedir. İstanbul'un Çekmeköy semtinde bulunan fakülte, güçlü ve donanımlı kadrosuyla, çözüm yeteneği kazanan, yaratıcı düşünceyi geliştiren ve en önemlisi sanat ve teknolojiyi buluşturan bir sistem ile ders vermektedir.

Girişimci mimarlar yetiştirmek hedefiyle hizmet gösteren fakülte, ulusal düzeyde insanların refahına katkıda bulunacak bir vizyon ile eğitim sunmaktadır. Aynı zamanda bağlantılı sektörlerle etkileşim içinde kalarak, mezun olduktan sonra da öğrencilerin işini kolaylaştıran okul, tüm imkanları seferber edecek düzeyde hizmet sunmaktadır.

En İyi Mimarlık Fakülteleri

#Üniversitesiİlçe / İlKuruluş
1İstanbul Teknik ÜniversitesiBeyoğlu / İstanbul1884
2Yıldız Teknik ÜniversitesiBeşiktaş / İstanbul1942
3Orta Doğu Teknik ÜniversitesiÇankaya / Ankara1956
4Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiBeyoğlu / İstabul1982
5İzmir Ekonomi ÜniversitesiBalçova / İzmir2005
6Gazi ÜniversitesiÇankaya / Ankara1982
7İhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiÇankaya / Ankara1984
8Dokuz Eylül ÜniversitesiBuca / İzmir1992
9Kadir Has Üniversitesi Mimarlık BölümüFatih / İstanbul1997
10Özyeğin ÜniversitesiÇekmeköy / İstanbul2012

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.