Geçmiş Olimpiyatlarda Yarışılan 10 Tuhaf Spor Dalı

Çok şaşıracağınız, bu da spor dalı mı diyeceğiniz oyunları barındıran geçmiş olimpiyatlardaki 10 tuhaf oyunu sizler için bir araya getirdik.
Geçmiş Olimpiyatlarda Yarışılan 10 Tuhaf Spor Dalı

Heyecanla beklenen Olimpiyat Oyunları, yıllardır dünyanın en büyük spor etkinlikleri arasında yer almaktadır. Bu büyük organizasyon, her dört yılda bir farklı bir ülkede düzenlenmekte ve dünyanın en iyi sporcularını bir araya getirmektedir. Olimpiyat Oyunları, spor dünyasındaki en heyecan verici anlardan biri olmakla birlikte, tarihi boyunca ilginç ve sıra dışı spor dallarına da ev sahipliği yapmıştır. Halat çekme yarışı, güvercin vurma, düello ve atla uzun atlama gibi birçok ilginç spor dalı, zamanında Olimpiyat Oyunları'nda yer almıştır.

Bundan yola çıkarak hazırladığımız yazımızda, Olimpiyat Oyunları'nın tarihi boyunca ilginç ve sıra dışı spor dallarına yer verdik. Hazır olun, dünyanın en büyük spor etkinliğinin sıra dışı yönlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz!

Geçmiş Olimpiyat Oyunlarında Oynanan İlginç Spor Dalları

Olimpiyat Oyunlarında İlginç Spor Dalları

Olimpiyat Oyunları, tarih boyunca birçok ilginç spor dalına ev sahipliği yapmıştır. Ancak günümüzde Olimpiyat Komitesi, yarışları sıkıcı hale getirmek için herkesin bildiği spor dallarını tercih etmektedir. İşte sizler için Olimpiyat Oyunları'ndaki 10 ilginç spor dalı:

1. Halat Çekme Yarışı

Halat çekme yarışı, yaz kamplarında sıkça yapılan bir oyun gibi görünse de, 1900 ile 1920 yılları arasında Olimpiyat Oyunları'nda yer almıştır. Her takımda 8 erkek oyuncu yer alır ve iki takım arasındaki yarışta, taraflardan biri diğer takımı altı metre geriye sürükleyerek kazanır.

2. Ritmik Cimnastik

Oldukça garip bir spor dalı olan ritmik cimnastik, arka arkaya sıralanmış oyuncuların ritmik hareketleri ve şovlarından oluşur. Olimpiyat Oyunları'nda en dikkat çekici gösterilerden biridir.

3. Güvercin Vurma

Tokyo Olimpiyatları, canlı hedefler kullanma konusunda tüyler ürpertici bir seçim yaparak atıcılık sporlarında canlı güvercinleri hedef seçti. 1990'da Paris'te gerçekleştirilen olimpiyatlarda, atış oyunlarındaki gerçekçilik amacıyla canlı güvercinler kullanılmıştır.

4. Pankreas Sporu

Antik Yunan'da M.Ö 648 yılında yapılan Olimpiyat Oyunları'na Pankreas (Pankration) adlı bir spor dalı dahil edilmiştir. Helenik boks ve güreşin karması olan bu spor dalı, "Pan" kelimesiyle "tüm" ve "kratos" kelimesiyle "güç" anlamlarına gelir.

5. At İle Uzun Atlama

Atlar, geçmişte katıldıkları bütün spor dallarında çok başarılı olmuşlardır. Atla uzun atlama, oldukça tehlikeli bir spor dalıdır ve sürücü veya hayvanın ciddi şekilde yaralanabileceği durumlar sıkça yaşanmıştır.

Olimpiyat Oyunlarında İlginç Spor Dalları

6. Senkronize Yüzme

Yüzme, dans ve jimnastiği bir araya getiren senkronize yüzme, görsel açıdan muhteşem bir gösteri sunar. 1984 yılından bu yana Olimpiyat programında yer almaktadır. Sporcuların makyajları, kostümleri, koreografileri ve müzikleri, bir görsel şölen sunar.

7. Engelli Yüzme

Engelli yüzme, 1948 yılında yapılan ilk uluslararası turnuvayla başlamıştır.1960 Roma Paralimpik Oyunları'ndan itibaren paralimpik programa dahil edilmiştir. Sporcular 50 metrelik havuzda Serbest, Sırtüstü, Kelebek, Kurbağa ve Karışık dallarda yarışırlar. Engelli yüzme sporunda, sporcular engel türlerine göre sınıflara ayrılır ve yarışmacılar arasında fiziksel üstünlüğü ortadan kaldırmak amacıyla yapılmıştır.

8. Peşpeşe Sıralı Bisiklet Sürme

Ard arda dizilmiş koltukları olan bisiklet sürme, Olimpiyatlarda ilk durdurulan sporlardan biridir. Ancak uzun yıllar boyunca, aynı bisikleti kaç kişi daha fazla sürebilir sorusuyla rekora imza atılmıştır.

9. Düello

Ateşli silahların kullanıldığı, oldukça ölümcül bir spor dalı olan düello, Vahşi Batı'yı andıran Hollywood filmlerini hatırlatmaktadır. Özellikle 1906 yılı yapılan olimpiyatlarda ses getiren bu spor dalı, sonraları Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından tanınmamıştır.

10. Halat Tırmanışı

Halat tırmanmanın ilk yıllarda olimpik bir spor dalı olarak uygulanması şaşırtıcıdır. Ancak bu uygulama 1932 Los Angeles Yaz Olimpiyatları'nda durdurulmuştur. Durdurma sebebi açıklanmamıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kış Olimpiyat Oyunları

Olimpiyat Oyunları ne zaman başladı?

Antik Yunanistan'da M.Ö. 776'da ilk Olimpiyat Oyunları düzenlendi.

Olimpiyat Oyunları kaç yılda bir yapılır?

Olimpiyat Oyunları, her dört yılda bir yapılır.

Hangi ülke Olimpiyat Oyunları'na en çok ev sahipliği yaptı?

ABD, 8 kez ev sahipliği yaparak Olimpiyat Oyunları tarihinde en çok ev sahipliği yapan ülkedir.

Hangi spor dalı Olimpiyat Oyunları'na ilk defa dahil edildi?

Jimnastik, 1896 yılındaki ilk modern Olimpiyat Oyunları'nda dahil edildi.

Olimpiyat Oyunları'nda halat tırmanma yarışı neden durduruldu?

Halat tırmanma yarışı, 1932 Los Angeles Yaz Olimpiyatları'nda son kez yapıldı ve nedeni belirtilmese de, sonrasında programdan çıkarıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.