Pisa Kulesi’ne Rakip Olabilecek Dünyadaki 10 Eğimli Kule

Dünya üzerinde Pisa Kulesi eğimi ile oldukça ün kazanmış bir yapıdır. Halbuki dünyanın farklı yerlerinde Pisa Kulesi'nden daha fazla eğimli birçok tarihi yapı bulunmakta. İşte bu yapılar!
Pisa Kulesi’ne Rakip Olabilecek Dünyadaki 10 Eğimli Kule

Pisa Kulesi Kadar Popüler Olmayan Eğimli Kuleler

Çoğu mimari yapı döneminin stilini takip ederek oluşturulmuştur. Bu süreçlerde oldukça ilginç ve kendine has mimari anlayışla inşa edilmiş yapılar da mevcuttur. Örneğin; Pisa Kulesi kendine özgü özelliğiyle ün kazanmayı başarmıştır. Aslında Pisa Kulesi yeryüzündeki tek eğimli kule değildir. Pisa Kulesi’nden daha da eğimli ve etkileyici tarihe sahip kuleler de bulunmakta. 

Başlıyoruz....


10. Minaret Of Jam Ghor, Afganistan

1194 yılında inşa edilen 65 metre yüksekliğindeki Minaret Of Jam Ghor, Pisa Kulesi'nden daha az da olsa 3.47 derecelik bir eğime sahiptir. Ancak minare, bir yüzyıl sonra inşa edilen Pisa Kulesi'nden 9 metre daha uzundur. Minare, İran'dan Bengal'e kadar uzanan bir kabile olan Ghurids'ler tarafından yaptırılmıştır. İmparatorluğun başkenti Firozkoh olarak adlandırılmıştır. Yapının zemini su ile kaplı ve yeterince güçlü olmadığından dolayı bu eğimi kazanmıştır. Minare uzak konumundan ötürü yeterince popüler değildir. Minareyi görmek isteyenlerin kayalık yollarda 12 saatlik bir yolculuğa katlanması gerekir. 

minaret-of-jam-ghor.jpg


9. Al-Nuri Ulu Camii Minaresi Musul, Irak

Al- Nuri Camii 1172 yılında, yapının ismini aldığını Nur el-Din Mahmud Zangi'nin emriyle inşa edilmiştir. Nur el-Din Mahmud Zangi, Hristiyan Haçlılara karşı bir cihada liderlik etmiştir. Nur al-Din tarafından yaptırılan orijinal cami uzun zaman önce yıkılmış ve yerini şimdiki Ulu Camii almıştır. Ama el-Hadba (kambur) denilen 45 metrelik minare dik duruşunu uzun zaman önce kaybetmiştir. 14. Yüzyıldan beri bu eğimle birlikte ayakta kalmayı başarıyor. 

al-nuri-ulu-camii-minaresi.jpg


8. Suurhusen Kulesi, Almanya

Suurhusen'in yaslanan kulesi, dünyada en beklenmedik şekilde eğilen binadır. Guinness dünya rekorunu elinde tutmaktadır. Tam olarak 5.19 derecelik eğime sahiptir. Kafanızda bir karşılaştırma yapabilmeniz için söylüyoruz; Pisa Kulesi 3.99 derece eğiktir. Suurhusen'in yaslanan kulesi ona bağlı bir kilisenin bir parçasını oluşturmaktadır. Bataklık ortamda Orta Çağlarda inşa edilmiştir. Bu, yapının temelini atmadan önce inşaatçılar meşe ağaçlarıyla kazıklar çakmıştır. Çevresindeki topraklar 18. yüzyılda kurumaya başlamış ve bu yüzden kule eğilmiştir.

suurhusen-kulesi.jpg


7. Zaragoza Kulesi, İspanya

80 metre yüksekliğindeki Zaragoza Kulesi, 1504 yılında inşa edilmiş ve eğilmeye başlamıştır. Yapının inşasında kalitesiz malzemelerin kullanıldığı ve yapının yıkılacağı sanılmıştır. Yine de Zaragoza Kulesi popülerlikte Pisa Kulesi ile yarışır hale gelmeyi başarmıştır. Eğim yıllarca artarak devam etmiştir. Belediye meclisi 1892'de, halkın isteği üzerine kuleyi yıkmıştır. 

zaragoza-kulesi.jpg


6. Frankenhausen Kulesi, Almanya

Frankenhausen Kulesi, 56 metre yüksekliğinde bir kilise kulesidir. Bu kule çöküşün eşiğindeydi ve bakım girişimleri etkili olamadı. Bu çan kulesi Pisa Kulesi’ne oranla 4.8 derece daha fazla eğimlidir. 

-frankenhausen-kulesi.jpg


5. Teluk Intan Kulesi, Malezya

Telük Intan Kulesi 1885 yılında Malezya'da inşa edilmiştir. Başlangıçta Teluk Intan, içme suyu depolamak amacıyla bir tank olarak tasarlanmıştır. Fakat kentin görevlilerinden biri tarafından bu yapı saat kulesi haline getirilmiştir. Bu kule şehrin sakinleri tarafından finanse edilmiştir. Mimari tarzı Çin havası taşımaktadır. Çünkü binanın mühendisi ve o sırada şehirde yaşayan sakinlerinin bir çoğu Çinliydi. Kule, su tankının ağırlığını taşıyabilmek için yeterince güçlü olmayan ahşap ve tuğlalardan inşa edildiği için zamanla eğilmiştir.

teluk-intan-kulesi.jpg


4. Due Torri, Bologna, Italy

Two Towers yani Asinelli ve Garisenda’ya atıfta bulunmaktadır. Bologna'da bulunur. Her ikisi de Pisa Kulesi'nden daha eğik açılara sahiptir. Hatta Garisenda Kulesi, İtalya'daki en eğimli kule olarak bilinmektedir. Bu iki kule 12. Yüzyılda inşa edilmiş ve isimlerini inşaatını finanse eden ailelerden almıştır. Yapılar öncelikli olarak saldırı ve savunma amaçlı inşa edilse de, aileler onları varlıklarını göstermek amacıyla yaptırmıştır. 

due-torri,-bologna.jpg


3. Huznu Pagoda, Şangay, Çin

1079 yılında, Huzhu Pagodası, General Zhou Wenda tarafından, İmparator Song Gaozong'dan aldığı beş Buda heykelini saklamak için inşa edilmiştir. İnşaasından kısa bir süre sonra eğilme başlamıştır. Yapı, 1788 yılında havai fişeklerin yol açtığı yangın nedeniyle daha da kötü bir hal almıştır. Günümüzde bu kule 7.1 dereceyle, Pisa Kulesi’nden tam iki katı kadar fazla eğime sahiptir. 

huznu-pagoda,-sangay.jpg


2. Oldehove Leeuwarden, Hollanda

Oldehove, tamamlanmamış bir kuledir. Hollanda'da inşaa edilmiştir. İnşaat 1529’da başladı fakat yapı eğilmeye başladıktan sonra 1533’te terk edildi. Jacob Van Aken başlangıçta kulenin bazı bölümlerine ekleme yaparak eğimli bölgeyi ortadan kaldırmayı düşündü ama bunu da başaramadı. Oldehove, kuleyi 120 metre yükseklikte olacak şekilde tasarlandı fakat 48 metredeyken inşaası durdu. 

oldehove-leeuwarden.jpg


1. Torun Kulesi, Polonya

Torun Kulesi 14. Yüzyılda surların bir parçası olarak Polonya'da inşa edilmiştir. Kule üç duvardan oluşmaktadır. Mühimmatın üst kata kaldırılmasına yardımcı olmak için bir taraftaki duvardan vazgeçilmiştir. Yapı Orta Çağ’da eğilmeye başlamıştır. Kulenin eğilmesinin sebebi kumlu toprak üzerine inşa edilmiş olmasıdır.

torun-kulesi.jpg


Önerilen İçerik; Dünyadaki En İlginç Yapılar!

NeOldu.com / Sosyal Fayda

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum