En İlginç Fobiler - İnsanların Yaşadığı 9 İlginç Fobi

Karanlıktan korkusu, yükseklik korkusu ve daha pek çok koku duymuşsunuzdur fakat bazılarını duymadığınıza eminiz. Hadi hep birlikte bu ilginç fobilere bir göz atalım.
En İlginç Fobiler - İnsanların Yaşadığı 9 İlginç Fobi

Fobi Nedir?

Fobi, bir şeye karşı duyulan aşırı korkunun sosyal hayatımızı oldukça fazla etkilemesi anlamına gelmektedir. Fobiler, psikoterapi ve ilaçlar ile birlikte tedavi edilmektedir. Tedavilerde uygulanan ilk yöntem hastanın fobileri ile baş başa kalmasıdır. Bu sayede hastanın fobileri ile nasıl mücadele etmesi gerektiği öğretilir. Fobik olarak adlandırılan korkuları olan insanlar, her ne kadar toplumda hasta gözüyle görülmese de toplumun %25'ni oluşturmaktadır. 

fobi2.gif


Fobiler Neden Oluşur?

Toplumun geniş bir kısmını oluşturan fobisi olan insanlar, anksiyete belirtileri taşımaktadırlar. Fobilerin edavi edilmesi mümkündür. Fobileri ile karşılaşan bireylerin vücutları, bu karşılaşmaya oldukça fazla tepki verebilirler. Kalp çarpıntısı, terleme hatta bazen ölümle bile sonuçlanmaktadır. Fobinin nedenleri konusunda psikolojiden farklı ekoller farklı bakış açısı sunuştur. Fobi konusunda Sigmuns Freud, kişinin bilinçaltında yaşanan çatışmaların neden olduğunu öne sürerken, John Watson'a göre şartlı reflekslere dayanan bir tepkidir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görünen fobiler, kendi içinde basit ve karışık fobi olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Basit fobi, kaynağı net bir şekilde belli olan fobilerdir. Karmaşık fobiler ise kaynaklar tam olarak belli olmayan fobilerdir. 

fobi2.jpg


Dünyanın İlginç Fobileri

Yükseklik fobisi, karanlık fobisi, sosyal fobi gibi pek çok korkuyu duymuşuzdur. Bunu haricinde duymadığımız ve oldukça ilginç olan fobiler de bulunmaktadır. Rahatsız edici deneyimler, genetik yatkınlık, bilinçaltı gibi pek çok faktörün etkili olduğu fobiler, maruz kalan herkesi zor durumda bırakan, çoğu zaman sosyal yaşantısını etkilemektedir fakat bazı fobiler ilk duyulduğunda ise insanı istemeden de olsa gülümsetiyor. İşte Dünya'nın en ilginç fobileri şunlardır;


1. Bibliyofobi 

İlginç fobilerin antisosyal mesaj içereni bu olsa gerek çünkü bu fobi kitap fobisi demek. Bir insanın kitaplardan korkması ve uzak durması ne kadar da ilginç bir durum değil mi?

kitap-fobisi.jpg


2. Emetofobi

Kusmaktan korkmak anlamına gelen emetofi, özellikle kimi hastalıklarda böyle bir fobisi olan kişiyi oldukça zorlayacak bir korkuya benziyor. 

emetofobi.jpg


3. Peladofobi

Kel insanlardan ve kelleşmekten korkmak olan bu fobi de bu fobiye sahip olan kişileri toplumsal hayatta oldukça zor durumlara sokabilir. 

peladofobi.jpg


4. Teknofobi

Teknolojiden korkma anlamına gelen bu fobi ise teknoloji devri olan günümüzde böyle bir korkusu olan kişiye yaşam alanı olarak çok az bir yer vermekedir. Zira teknolojinin girmediği neresi kaldı ki?

teknofobi.jpg


5. Latrofobi

Doktorlardan korkmak anlamına gelen bu fobiyi en iyi hastalar anlar sanırım. Normalde durup dururken doktordan korkmak garip bir his olsa gerek.

latrofobi.jpg


6. Ablütofobi

Yıkanmaktan korkma anlamına gelen bu fobinin çocukluğunuzda yaşadığınız bir banyodan sonra yaşamaya başlamış olabilirsiniz.

yikanmak.jpg


7. Otofobi

Yalnız kalma korkusu. Modern insanın yalnız kalamama, kendini toplumdan soyutlayamama probleminin tam tersi. 

yalniz-kalmak.Jpeg


8. Filofobi

İşte dünyanın en garip korkularından birisi daha; aşık olma korkusu fakat yine de bir insan neden aşık olmaktan korkar ki deyip yadırgamamak lazım. Kim bilir geçmişte neler yaşanmıştır değil mi?

filofobi.jpg


9. Venüstrafobi

Güzel kadın fobisi anlamına gelen bu fobide diğer fobilerde olduğu gibi oldukça zor algılanan fobilerden biri olarak literatürde yer almaktadır. 

venustrafobi.jpg

Önerilen İçerik; Fobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum