Dünyanın En İlginç 10 Psikolojik Rahatsızlığı

Dünya üzerinde yaşanan birçok psikolojik rahatsızlık bulunuyor. Sizlere dünyanın en sıra dışı ve ürkütücü psikolojik rahatsızlıklarından bahsedeceğiz.
Dünyanın En İlginç 10 Psikolojik Rahatsızlığı

Psikolojik sorunlar insan hayatının doğal bir parçasıdır ve herkesin hayatında en az bir kez karşılaştığı veya karşılaşabileceği durumlardır. Ancak, bazı psikolojik sorunlar diğerlerinden daha farklı ve ilginç özelliklere sahiptir. Bu yazımızda size en ilginç psikolojik sorunları tanıtacağız ve bu sorunların nedenlerinden sizlere bahsedeceğiz.

En İlginç Psikolojik Sorunlar

İnsanların bedensel sağlığı kadar ruhsal sağlığı da çok önemlidir. Bedensel olarak nasıl bir hastalık yaşıyorsak aynı şekilde ruhsal olarak da hastalıklar yaşıyoruz. Bu hastalıklar kimi zaman hayatı olumsuz yönde çok etkilemezken bazen de hayatı zindan edecek derecede olumsuz etkileyebiliyor.

Psikoloji, kendi içerisinde temel olarak kısa süreli ve uzun süreli olarak ikiye ayrılıyor. Kısa süreli olan ruhsal sorunlar, gündelik yaşamı ciddi derece etkilemeyen ve zamanla kendiliğinden geçen hastalıklardır.

Uzun süreli ise kişinin gündelik yaşamını engelleyen ve iyileşme süreci oldukça zor olan hastalıklardır. Bilim dünyasının yüzyıllardır ilgisini çeken uzun süreli psikolojik rahatsızlıklar da bugüne kadar kayda geçmiş en ilginç 10 psikolojik sorunu sizler için derledik:

İşte en sıra dışı psikolojik rahatsızlıklar...

1. Alice Harikalar Diyarında Sendromu

En İlginç Psikolojik Sorunlar

Kişinin zaman, mekan ve vücut algısını kaybetmesidir. Yani kişinin kimi zaman kendisinin küçüldüğünü ya da vücudundaki bazı bölgelerin küçüldüğünü ve vücut şekillerinin bozulduğunu hissetmeleridir. Bu hastalık aynı şekilde çevresindeki kişilerde de, hayvanlarda da ve objelerde de görmesine neden olur.

2. Hayalet Bacak Sendromu 

En İlginç Psikolojik Sorunlar

Hayalet bacak sendromu, kişinin bacakları ya da vücutlarındaki herhangi bir organını kaybetmesine rağmen o organı varmış gibi hissetmesidir. Bu psikolojik sorun genelde herhangi bir organı ya da uzuvları alınmış kişilerde görülür. Kaybedilen organın olduğu bölgede de büyük acı duyarlar.

3. Vücut Bütünlüğüne İlişkin Kimlik Bozukluğu

En İlginç Psikolojik Sorunlar

Hayalet bacak sendromunun tam tersi bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu hastalığı yaşayan kişiler, vücutlarındaki bir organdan ciddi derece rahatsızlık duyarlar. Vücut bütünlüğüne ilişkin kimlik bozukluğu rahatsızlığı ilerlemiş olan kişilerden bazıları bu organlarını kendileri kestikleri de olmuştur. Tedavisi ise yok. Ancak genelde cerrahi operasyon sonucu kişiler bu organlarını aldırabiliyor.

4. Munchausen Sendromu​

En İlginç Psikolojik Sorunlar

Halk dilinde "hastalık hastası" olarak da bilinen bir psikolojik rahatsızlıktır. Kişinin çevresindekilerin ilgisini çekmek ve sempati kazanmak amacıyla ruhsal ya da bedensel olarak ciddi bir hastalığı varmış gibi davranmasıdır. Ancak bu davranışların zaman zaman kişinin rol yaptığı hastalığa yakalanmasına neden olabildiği gözlenmiştir.

5. Mitomani

En İlginç Psikolojik Sorunlar

Yalan söyleme eğilimidir. Kişi herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın sürekli olarak yalan söyleme ihtiyacı duyar. Daha sonra ise söyledikleri yalanlara kendileri de inanırlar. Bu hastalığın temelinde ilgi çekmek yatar. Kişi ilgi çekmek amaçlı çevresindeki herkese yalan söyler. Bu yalanlarını da sürekli olarak beyinlerinde gerçeklikle bağdaştırmaya çalışırlar. Hastalığın ilerleyen aşamalarında kişi artık yalan söyleyip söylemediğinin de farkına varamaz.

6. Dilde Aksan Bozulması

En İlginç Psikolojik Sorunlar

Kişinin ana diline ani olarak aldığı bir hasar sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Alınan hasar sonucunda kişi hiçbir yerde duymadığı bir aksanla konuşmaya başlar. Bugüne kadar bu hastalık sadece 50 kişide görülmüştür.

7. Capgras Sendromu

En İlginç Psikolojik Sorunlar

Bu rahatsızlıkta kişi çevresindeki insanların gerçek olmadığına ve başkalarının onların yerine geçtiğine inandığı durumdur. Bu sendrom daha çok kadınlarda görülmektedir.

8. Othello Sendromu

En İlginç Psikolojik Sorunlar

Adını ünlü yazar William Shekespeare'in "Othello" adlı eserinden alan bu hastalık kişinin sevdiği birini aşırı derecede kıskanması durumu olarak ifade edilmektedir. Kişi eşinin hep kendisini aldattığını ve sadık olmadığını düşünür. Bu kişiler karşısındaki insana zarar verebilmektedir.

9. Yürüyen Ceset Sendromu

En İlginç Psikolojik Sorunlar

Hasta kendini ölmüş ve etlerinin çürüdüğünü hisseder. Yaşamsal organlarının veya kanın olmadığını düşünür. Kendisine dış dünyaya karşı yabancı olarak görür ve ölümsüz olduğuna inanır. İntihar düşünceleri ve negativizm görülmektedir. Kadınlarda daha sık rastlanabilir.

10. Erotomani

En İlginç Psikolojik Sorunlar

Başkalarının kendine aşık olduğuna ve deli gibi sevdiğine inanırlar. Daha çok kadınlarda görülür. İlk önce kişi karşı tarafın aşkını ortaya koyduğuna inanır ve bu düşüncesi için kanıtlar bulmaya çalışır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ruhsal Sorunların NedenleriRuh Sağlığı Nasıl Korunur?

Kaç çeşit psikolojik rahatsızlık var?

Dünyada 250'nin üzerinde tanımlanmış psikolojik rahatsızlık vardır. Bunlardan bazıları depresyon, sosyal fobi, bipolar, panik bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu olarak gösterilebilir.

En tehlikeli psikolojik hastalıklar nelerdir?

En ürkütücü ve tehlikeli psikolojik rahatsızlıklar arasında; Alis Harikalar Diyarında Sendromu (Todd Sendromu), Apotemnophilia (Vücut Bütünlüğüne İlişkin Kimlik Bozukluğu), Boanthropy (Öküz Sendromu), Capgras Sendromu (Sahtekar Sendromu), Yabancı El Sendromu, Likantropi, Cotard Sendromu ve Diyojen Sendromu yer alır.

Psikolojik sorunların belirtileri nelerdir?

Psikolojik sorunların belirtileri kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik, umutsuz hisse kapılma, duş almak veya yemek yemek gibi işleri yaparken zorlanma, uyku düzeninde bozulma, uykudan yorgun uyanma ve iştahsızlık olarak belirlenir.

Psikolojik rahatsızlık ne demek?

Psikolojik bozukluk kişinin davranışlarda ve diğer bireylerle olan iletişiminde olan bozukluğa verilen isimdir. Sosyal fobi, panik atak, sosyal fobi, anksiyete psikolojik rahatsızlıklara verilebilecek örneklerdendir.

İnsan neden psikolojik hasta olur?

Ruhsal hastalıklar genelde insanın yaşamında karşılaşmış olduğu zorluklar sonrasında ortaya çıkar. Bu zorluklar arasında yalnızlık, özgüven kaybı, sevilen kişilerin ölümü, işsizlik yer alır.

Çok sinirli olmak hangi hastalığın belirtisi?

Kişilik bozuklukları, alkol veya madde kullanımı, depresyon, kaygı bozuklukları, uyku sendromu, şeker hastalığı, epilepsi,  bazı tiroid hastalıkları sinirlilik yaratabilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum