Dünyaca Ünlü 20 Marka Hakkında Çok Şaşıracağınız Gerçekler

Araba markalarından, yiyecek içecek markalarına, giyim markalarından yazılım markalarına kadar; 20 dünyaca ünlü marka hakkında daha önce hiç duymadığınız gerçekleri bu içeriğimizde sizler için bir araya getirdik.
Dünyaca Ünlü 20 Marka Hakkında Çok Şaşıracağınız Gerçekler

Dünyaca Ünlü 20 Marka Hakkında Çok İlginç Gerçekler

Starbucks, Alfa Romeo, Nike, Ferrari ve daha birçok dünya devi hakkında hiç duymadığınız gerçekleri bu içeriğimizde sizler için bir araya getiriyoruz. İşte; araba markalarından, yiyecek içecek markalarına, giyim markalarından yazılım markalarına kadar daha önce haklarında hiç duymadığınız 20 ilginç markanın bilinmeyen gerçekleri!

1. Amazon

Amazon şirketinin sahibi ve kurucusu Jeff Bezos, sanal alışveriş markasının ismini alfabetik sırada en önlerde çıkması için A harfiyle başlamasını tercih etti. Şirketi için isim seçerken sözlük kullanan Bezos, dünyanın en büyük nehri kabul edilen Amazon’da karar kıldı. Bu şekilde şirketinin de bir gün o Amazon kadar büyük olmasını dilemişti.

amazon.png


2. Apple

Elektronik markalar arasında bir dünya devi olan Apple’ın logosu ile ilgili birçok iddia ortaya atılmıştır. Bunlardan biri, logodaki ısırılmış elmanın, Enigma şifrelerini çözen dahi matematikçi Alan Turing’e gönderme yapılmış olmasıdır. Çünkü bilindiği üzere Alan Turing, siyanürlü bir elmayı ısırarak intihar etmiştir. Bir diğer iddia ise Ron Wayne tarafından Isaac Newton’un kafasına düşen elmayı imgeleyerek tasarlandığı yönündedir. Daha sonra logodaki ikonun kirazla karıştırılmaması için ısırık detayı eklenmiştir. 

apple.png


3. Google

Google şirketinin ismi; “googol” kelimesinin üzerinde değişiklik yapılarak ortaya koyulmuştur. Edward Kasner isimli matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilen “googol” kelimesi, 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı ifade eden bir matematiksel terimdir. Google ismi aslında internet üzerindeki bilgi silsilesinin organize etme misyonunu göstermektedir. Google'ın logo tasarımcısı Ruth Kedar önceleri yaptığı açıklamada ilk Google logosunun çok renkli olduğunu, bu nedenle renklerden vazgeçmeden sadeleştirme yoluna gittiğini söyledi. Google ismindeki 'l' dışındaki tüm harflere ana renkleri verirken 'l' harfine ise ara renk olan yeşil rengini verdi. Logoda ‘l'de ara renk olan yeşilin kullanılmasının ana fikri ise “Google kuralları takip etmez” sözüdür.

google.png


4. Starbucks

Dünyanın neredeyse her yerinde hizmet veren kahve zinciri Starbucks adını Herman Melville’ın ünlü romanı Moby Dick’teki Starbuck karakterinden almıştır. Önce yine aynı romanda geçen Yüzbaşı Ahab’ın gemisinin adı olan Pequod ismi dikkatlerini çekse de Starbuck’ta karar kılınmıştır. 

starbucks.png


5. Audi

Almanya’nın en önde gelen otomobil firmalarından birisi olan Audi, Volkswagen grubuna ait bir markadır. Audi amblemindeki dört yüzük araba birliği için bir araya gelip ittifak kuran dört firmayı temsil ediyor. Audi ismi, firmanın eski yöneticilerinden olan mühendis August Horch tarafından verildi.

audi.png


6. BMW

Almanya'nın Bavyera bölgesinde kurulan bir fabrikadan çıkan BMW, adını da bu fabrikadan almıştır. Bayerische Motor Werke yani Bavyera Motor Fabrikası.

bmw.png


7. Nike

Nike, dünyanın en çok satan spor malzemesi üreticisi olması dışında aynı zamanda bir yunan tanrıçası. Athena'nın evlatlarından bir tanesi olan Nike, zafer tanrıçasıdır. Roma mitolojisindeki karşılığı Victoria'dır. Nike, çok hızlı koşma ve uçma yeteneğine sahiptir ve insan görünümündedir.

nike.png


8. Alfa Romeo

Alfa Romeo amblem tasarımı, İtalya'nın Milano şehri ile ülkenin soylu ailesi Visconti etrafında şekillenmiştir. Amblemdeki kırmızı haç soyluluğu, beyaz zemin halkı ve köylüleri simgeliyor. Taç giymiş engerek yılanı ise soylu Viscoti Ailesi'nin armasından alınmıştır.

alfa-romeo.png


9. Chrysler

Walter Chrysler, markanın kurucusu ve sahibidir. Chrysler'in isteği üzerine 1998 yılından sıra üretilen Chrysler modellerine 20'li yıllardaki eski amblem takılmaya başlandı. Amblemdeki daireler lastiği, şimşekler ise hızı simgeliyor.

chrysler.png


10. Ferrari

Dönemin yarışlarında her ülkeyi bir renk temsil ediyordu. İtalya’nın rengi de tahmin edeceğiniz gibi kırmızıydı. İşte Ferrari kırmızısı buradan geliyor. İtalyan kontesin 1923 yılında firma kurucusu Enzo Ferrari'ye hediye ettiği at maskot, Ferrari'nin amblemini teşkil etti.

ferrari.png


11. Citroen

Şirket ismini kurucusu olan ünlü Fransız sanayici Andre-Gustave Citroen'den alır. Fransızların çift açılı çavuş amblemi, daha önce başka bir Citroen ürünü olan dişli çarklarda kullanıldığından Fransızların ilk arabalarında da kullanılması uygun görüldü. 

citroen.png


12. Ford

Dünyanın en çok kullanılan araba markalarından biri olan Ford adını kurucusu Henry Ford’dan almaktadır. 1903 yılından bu yana kullanılan Ford ambleminde, geçici bir süre için Köln Katedrali'nin silüeti yer almıştır. Ford markasının amblemindeki mavi plaka üzerine süslü harflerle yazılı Ford, nostaljik bir geçmişi anımsatıyor.

ford.png


13. Opel

Opel markasının kurucusu Adam Opel, şirketi ilk kurduğunda sadece dikiş makinesi üretiyordu. 1899 yılından itibaren araba üretimine başlayan Opel'in amblemindeki tekerlek güveni, şimşek ise hızı temsil ediyor. 

opel.png


14. Volvo

Volvo arabalarını, İsveç'in çeliğini sembolize eden daire ve ok süslemektedir. Amblemin yaratıcısının, demir silahlarla donatılmış savaş tanrısı Merih'i simgelediği figürde, aynı zamanda markanın sağlamlığının da altı çiziliyor.

volvo.png


15. Toyota

1937 yılında üçlü elips kombinasyonu ile güçlü markasının amblemini oluşturan Japon markanın kurucusu Kirchiro Toyoda, elipsler ile araba ve müşteri arasındaki sıcaklığı, ekip ruhunu ve aynı zamanda modernizasyonu temsil etmeyi amaçlamıştır.

toyota.png


16. Vodafone

İngiliz asılı cep telefonu ve mobil iletişim şirketi Vodafone, adını İngilizce ses (Voice), veri (data) ve telefon (telephone) kelimelerinin bileşiminden almıştır. 

vodafone.png


17. Sony

1964 yılında Japonya'da kurulan Sony, ilk olarak, "Totsuko" adıyla piyasaya çıktı. Fakat kurucusu, Amerikan halkının bu ismi telaffuz ederken zorlandığını görünce; Latincede "sesle ilgili" anlamına gelen "sonic" ve ses anlamına gelen "sound" kelimelerinden "Sony" adını türetti.

sony.png


18. Nokia

Fin asıllı cep telefonu üreticisi İsmini Finlandiya'daki Nokia şehrinden almıştır.

nokia.png


19. Mitsubishi

Samurai armasından esinlenilmiş olan üç kanatlı baklava şeklindeki amblem firmayı kuran iki Japon ailenin sorumluluk bilincini, centilmenliği ve cemiyetler arası uyumunu simgeliyor. 

mitsubishi.png


20. Porsche

Lüks araçlarıyla bilinen dünyaca ünlü araba markası Porsche amblemindeki siyah at, Almanya'nın Stuttgart şehrinin armasından ilham alınarak tasarıma eklenmiştir. Geyik boynuzu ile kırmızı-siyah çizgiler ise Almanya'nın Württemberg köyünün flamasından alıntıdır. 

porsche.png

Önerilen İçerik; Dünyaca Ünlü 10 Markanın Logo Evrimi!

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.