Dünyaca Ünlü 14 Mucit!

Tarih boyunca insanların hayatını kolaylaştırmak için birçok buluş gerçekleşmiştir. Gelin en ünlü mucitleri ve isimlerini hatırlayalım...
Dünyaca Ünlü 14 Mucit!

Ünlü Mucitler ve Buluşları

Mucitler yaratıcı düşünceleri ile insan hayatını kolaylaştıran birçok ürün çıkartmıştır. Bu buluşların bazıları ünlü olmuştur ve mucitlerini de ünlü yapmıştır. Bu içeriğimizde sizler için dünyaca ünlü mucitleri ve buluş yapan bilim insanlarını inceledik.

İşte hayatımıza dokunan ünlü mucitler ve mucitlerin hayatı;

1. Archimedes

Ünlü Mucitler

2200 yıl önce İtalya'nın Sicilya adasında yaşamış olan Arşimet, birçok alanda çalışmalarda bulunmuştur. Bu alanlar; matematik, fizik, astronomi, felsefe ve mühendisliktir. Matematiksel ve geometrik hesaplamalar, formüller geliştiren Arşimet, makaralar, vidalar ve kaldıraçlar yapmıştır. Arşimet, maddelerin yoğunluklarına göre suyun üzerinde kaldığını ya da battığını ispatladı ve suyun kaldırma kuvvetini buldu. Bunu bulmasındaki sebep kralın sipariş ettiği tacın gümüşten yapıldığından şüphelenmesi üzerine Arşimet'in düşünmesiydi.

2. Galileo Galilei

Ünlü Mucitler

Galileo 17-18 yaşlarındayken icatlara başlamıştır. Aristo'nun hafif nesnelerin daha yavaş düştüğü fikrini çökertmiş ve ısıyı ölçmek için basit bir termometre icat etmiştir. Ordu ve gemiciler tarafından kullanılan bir kumpas geliştirdi. Uzayı gözlemlemek için bir teleskop geliştirdi ve ayın yüzeyini, Jüpiter'in uydularını keşfetti. Kilise Galileo'nun Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğü görüşünü ancak 1992 yılında kabul etmiştir.

3. Thomas Edison

Ünlü Mucitler

Edison aslında ampul değil, daha uzun süre kullanılabilen ampul üretmiştir. Binin üzerinde patente sahip olduğu ürünleri aslında kendisi üretmemiş, geliştirmiştir. Edison'un en bilinen icatları, ses kaydetmeye yarayan fonograf ile hareketli görüntü kaydedicidir.

4. Alexander Graham Bell

Ünlü Mucitler

Telefonu buluşu, doğuştan işitme engelli olan annesinin problemine çözüm bulabilmek için yaptığı deneyler sayesinde gerçekleşmiştir. Bell, aynı zamanda metallerin yerinin saptanması için kullanılan metal dedektörü bulmuştur. Uçuş ve hidrolik konularında da çalışmalar yapmıştır.

5. Nikola Tesla

Ünlü Mucitler

Elektrik konusunda Edison'dan daha çok icat yapmasına rağmen onun kadar popüler bir mucit değildi. Günümüzde kullanılan şehir elektrik akımının mucididir. Uzaktan kumanda, radar, robot yapımı, nükleer fizik ve balistik üzerine çalışmalar ve icatlar yapan Tesla, elektromanyetik konusunda da çalışmalar yapmıştır.​

6. Wright Kardeşler

Ünlü Mucitler

İnsanların da uçabileceğini gösteren Amerikalı Wright Kardeşler, ilk motorlu uçağı başarıyla tasarlamış ve üretmişlerdir. Şüphesiz insanlık tarihinin en önemli buluşlarından biridir.

7. Johannes Gutenberg

Ünlü Mucitler

Bugün "Batı Medeniyeti"nden söz ediyorsak bunda belki de en büyük pay matbaayı geliştiren Alman mucit Johannes Gutenberg'e aittir. Geliştirdiği hareketli baskı makinesi ile kitapların hızla basılmasının ve yayılmasının önünü açmıştır. Modern dönemin en önemli buluşlarından biri olarak kabul edilen çalışmasıyla Reform Hareketleri'nden, bilimsel devrimlere doğrudan ya da dolaylı olarak kaynaklık etmiştir.

8. Sir Tim Berners Lee

Ünlü Mucitler

Sir Tim Berners Lee, Gutenberg'in yarattığı bilgi devriminin bir benzerini ortaya çıkardı. "Word wide web"i yani interneti geliştirip, milyarlarca dolar kazanabilecekken, bunu insanlığın hizmetine ücretsiz sunan İngiliz bilgisayar bilimci Tim Berners Lee, 2003 yılında insanlığa katkılarından dolayı "sir" ünvanını aldı.

9. Leonardo Da Vinci

Ünlü Mucitler

Tarihin gördüğü en büyük zekalardan biri olan Da Vinci'nin icatları kendi zamanında hem maddi hem de teknik nedenlerle gerçekleşmese de not defterlerinden görüldüğü üzere zamanının çok ötesindedir. Ancak icatların kendi çağında uygulanamamış olması tarihi etkilerini azaltmıştır.

10. Henry Ford

Ünlü Mucitler

Edison'un şirketinde baş mühendisliğe kadar yükselen Amerikalı mühendis Henry Ford, yakıt motorları üzerine çalıştı. Daha sonra kendi şirketin, kuran Ford'un ürettiği araba Amerika yollarında kendini gösterdi. Ford'un fabrikasında geliştirdiği yürüyen üretim bandı, verimliliği öylesine geliştirdi ki, bütün sanayi anlayışını değiştirdi.

11. Steve Jobs

Ünlü Mucitler

Dünya'nın en değerli şirketi Apple'ın kurucu ortağı ve CEO'su olan Amerikalı mucit Steve Jobs, inişli çıkışlı bir kariyere sahip olmakla beraber, şirketin piyasaya sürdüğü ürünlerle önemli başarılar kazanmıştır.

12. Louis Pasteur

Ünlü Mucitler

Aşı yönetimini geliştiren ve kuduz aşısını bulan Fransız mikrobiyolog, kimyager ve mucit olan Louis Pasteur, yaşadığı çağda bir kahraman olarak görülmüş ve hastalıklarla mücadelede önemli bir pay sahibi olmuştur.

Mucitlik çılgınlık gerektirir. Tarihteki en çılgın 10 bilim insanı isimli içeriğimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

13. Larry Page-Sergey Brin

Ünlü Mucitler

Google, Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencileri olan Larry Page ve Sergey Brin'in araştırma projesiyle başladı. İkili tarafından geliştirilen arama motoru Google hem internet alanında hem de ticari ve sosyal alanda büyük değişikliklere yol açtı.

14. Bill Gates

Ünlü Mucitler

Amerikalı yazılımcı ve iş adamı Bill Gates, geliştirdiği yazılımlarla hem dünyanın en zengin kişisi unvanını almış hem de günümüz teknoloji ve iş dünyasını derinden etkilemiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
71 Yorum