Doğum Kontrol Hapı Nedir? Kullanımı ve Yan Etkileri

Gebelikten korunmak ve bazı rahatsızlıklar için kullanılan doğum kontrol haplarının kullanımını, zararlarını ve faydalarını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Doğum Kontrol Hapı Nedir? Kullanımı ve Yan Etkileri

Gebelikten korunmak amacıyla kullanılan doğum kontrol hapları, oldukça etkili olmaları sayesinde günümüzde çok fazla kişinin tercihi olmayı başarıyor. Düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde istenmeyen gebelik oluşma ihtimalini ortadan kaldıran doğum kontrol hapları hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. İçeriğimizde doğum kontrol hapı nedir, yan etkileri ve zararları nelerdir, kullanımı nasıldır, ne zaman başlanır ve faydaları nelerdir gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte doğum kontrol hapı hakkında bilinmesi gerekenler...

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol hapı, istenmeyen hamilelikten korunmak amacı ile kullanılan ilaçtır. Bu haplar tıbbi literatürde, ağızdan alınan gebelik önleyici olarak geçmektedir. Doğum kontrol hapları aile planlamasında etkili yöntemlerden biridir. Kadınlar gebeliği önlemek için en çok doğum kontrol haplarını kullanmaktadır.

Doğum Kontrol Hapı Ne İşe Yarar?

Doğum kontrol hapları, hamilelikten korunmak amaçlı kullanılmaktadır. Yumurtlama sürecini geçici olarak durduran haplar, bu sayede döllenme ihtimalini ortadan kaldırıyor. Ancak hamilelikten korumasının dışında birçok rahatsızlıkta tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Genellikle istenmeyen gebelik için kullanılan doğum kontrol haplarının bazı durumlarda tedavi amacıyla kullanılması önerilmektedir.

Regl Düzensizliği

Doğum Kontrol Hapı

Birçok kadın regl düzensizliği yaşamaktadır. Bu düzensizlik kadınları olumsuz etkilemektedir. Regl düzensizliği sebebiyle birçok tedavi uygulanır. Bunlardan biri ise ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinde genellikle doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. Doğum kontrol hapları, regl düzensizliğini gidererek, 28 günlük periyotta kanamanın olmasını sağlamaktadır. Bu yüzden doğum kontrol hapları regl düzensizliğinde kullanılmaktadır.

Regl Sancıları

Doğum Kontrol Hapı

Regl dönemi her kadında farklı yaşanmaktadır. Bazı kadınlar ağrısız bir regl dönemi geçirirken, bazı kadınlar ise aşırı ağrılı ve sancılı bir regl yaşarlar. Bu yüzden bazı kadınlar bu dönemlerde sürekli iğne ve ilaç kullanır. Doktorlar ise doğum kontrol haplarını ile regl sancılarının geçmesi için önermektedir.

Premenesturel Sendrom

Doğum Kontrol Hapı

Regl öncesi sıkça yaşanan durumlar vardır. Bunlar, gerginlik, bulantı, mutsuzluk, iştahsızlık, şişkinlik, göğüslerde dolgunluk ve depresif hallerdir. Bu duruma Premenesturel sendrom denilmektedir. Kadınlar adet öncesi dönemde bu durumu yaşamaktadırlar. Bu durumu engellemek için doğum kontrol hapları kullanılabilmektedir.

Premenepzal Sendrom

Doğum Kontrol Hapı

Premenepzal sendrom, menopoz öncesi son regl dönemidir. Bu durumda regl görme düzensizlikleri başlamaktadır. Aynı zamanda bu dönemde menopoz sıkıntıları da başlamaktadır. Bu yüzden premenepzal sendrom döneminde de doğum kontrol hapları önerilmektedir.

Menstruel Migren

Doğum Kontrol Hapı

Regl öncesi hormonların etkisi ile migren tipi baş ağrıları yaşanmaktadır. Bu durumdan dolayı doğum kontrol hapları önerilmektedir. Doğum kontrol hapları, hormonal düzeni sağlamasının yanı sıra ağrıları da ortadan kaldırıyor.

Over ve Tümör Kistleri

Doğum Kontrol Hapı

Over ve tümör kistleri olan kişilere doğum kontrol hapı kullanımı önerilmektedir. Doğum kontrol hapları, yumurtalıkların fazla çalışmasını sağlayarak yumurtalık kisti ve basit kistlerin oluşumunu engellemektedir.

Kimler Doğum Kontrol Hapı Kullanamaz?

Doğum Kontrol Hapı

Uzmanlar bazı kişilerin doğum kontrol hapı kullanamayacağından bahsetmektedirler. Doğum kontrol yapı kullanamayan kişiler 35 yaş üstü sigara içen kadınlar, hamilelik şüphesi olanlar, sebebi bilinmeyen vajinal kanamalar, meme kanseri olan kişiler, damar hastalığı olan kişiler, pıhtılaşma eğilimi olanlar, hipertansiyon hastaları, diyabet hastaları, auralı migreni olanlar ve karaciğer hastalığı olanlardır.

Kimler Doğum Kontrol Hapı Kullanmalı?

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol hapları, doktor tavsiyesi dışında kullanılmaması gereken haplardır. Hamilelikten korunmak amacıyla kullanılmaktadır. 40 yaşın altında hamile kalmak istemeyen kadınlar doğum kontrol hapları kullanabilirler. Doğum kontrol hapları sadece hamilelikten korunmak amacıyla kullanılmamaktadır. Bazı hastalık ve sorunlarda tedavi amacıyla da kullanılabilmektedir.

Doktorlar doğum kontrol haplarını regl düzensizliği, regl öncesi ruhsal bozukluk, ağrılı ve sancılı regl döneminde, menopoz öncesi son regl döneminde yaşan sıkıntılarda, over kist, yumurtalık kisti ve çikolata kistinde, yumurtalık, tüpler ve rahimde enfeksiyonu önlemek amacıyla reçete etmektedir.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol haplarının içinde genellikle 21 adet hap bulunmaktadır. İlk hap, reglinin başladığı ilk gün alınmaktadır. Haplar, her gün aynı saatte alınmalıdır. 21 adet hap, her gün bir tane alınacak şekilde sıralanmıştır.

Doğum kontrol haplarının tok karnına alınması mide bulantısı durumunu azaltmaktadır. 21 gün boyunca kullanılan haplara, 1 hafta ara verilmektedir. 1 hafta sonra tekrar aynı şekilde başlanmaktadır. Reglinin ilk 5 günü içinde hap kullanımına başlanabilir.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Korur?

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol hapları, vücuttaki hormonlar gibi çalışmaktadır. Bu haplar, etki göstererek yumurtlamayı önlemektedir. Yumurtlama durumu yaşanmadığı için, sperm ile yumurta birleşimi gerçekleşemez. Bu durum sonrasında ise hamilelik önlenmiş olmaktadır.

Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron hormonu içermektedir. Bu yüzden bazı yan etkileri görülmektedir. Bu yan etkiler her kadında görülmemektedir fakat genel olarak görülen yan etkilerdir. Bu yüzden doğum kontrol hapları, doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Doktor tavsiyesi dışında alınması, birçok rahatsızlığı meydana getirmektedir.

Doğum kontrol hapları bazı yan etkilere sahiptir. Bulantı, kusma, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk, regl arası lekelenme, sivilce ve akne sorunu, depresyon, kilo artışı ve vajinal akıntıda artış bu yan etkilerin en çok karşılaşılanlarıdır.

Doğum Kontrol Hapları Hangi Durumlarda Kesilmelidir?

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol hapları, diğer ilaçlarda olduğu gibi herkeste farklı etki göstermektedir. Bu yüzden hap kullanan kişiler, dikkatli davranmalıdır. Yan etkileri dışında farklı durumlar yaşanmaktaysa kesinlikle ilaç kullanımı durdurulmalı ve doktora başvurulmalıdır. Her kişinin bünyesinde farklı oluşumlar yaratacağı için dikkat edilmelidir.

Doğum kontrol hapları kullanımı sırasında görme bozukluğu, şiddetli baş ağrısı, uyuşma, güçsüzlük, nefes darlığı, şiddetli göğüs ağrısı, konuşma bozukluğu, bacakta şişme ve ağrı, göğüste şişme ve kitle, regl gecikmesi ve göğüslerden sıvı gelmesi durumları ortaya çıkarsa almayı bırakmalısınız. Bu durumlarda bir an önce doktora başvurmanız gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ertesi Gün HapıHamilelikten Korunma Yöntemleri
Bakirelikte Hamile Kalınır Mı?Zevk Suyu Hamile Bırakır Mı?

İlk kez doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?

Doğum kontrol haplarının adetin ilk 5 günü içinde mümkünse ilk gün kullanılmasına başlanması gerekiyor. Kutudan kaç hap çıkacağına bağlı olarak 21 gün boyunca ara vermeden kullanmalısınız. Bunu takip eden 7 gün kullanılmaz ve adet kanaması gerçekleşir.

Doğum kontrol hapı ilişkiden ne kadar önce alınmalı?

Doğum kontrol hapı kullanmaya başladıktan 7 gün sonra ilişkiye girebilirsiniz. Bu zamandan sonra doğum kontrol hapı etkisini göstermeye başlayacaktır.

Doğum kontrol hapı ne kadar sürede etki eder?

Doğum kontrol haplarının etkisi alındığı günden başlamaktadır. Kişinin hormonal dengesine göre gebeliği önleyici etkisini göstermesi 1 aya kadar ulaşabilmektedir.

En iyi ve zararsız doğum kontrol hapı hangisi?

Kullananları tarafından çok az yan etkiye sahip olduğu söylenen Qlairista doğum kontrol hapı ara verilmeden kullanılmaktadır. 28 tabletlik bu ürün doğum kontrol hapı çeşitlerinden en zararsızı olarak nitelendiriliyor.

Sadece doğum kontrol hapı yeterli mi?

Doğum kontrol hapını düzenli olarak kullanan kişiler gebelik durumuyla karşılaşmaz. Sadece doğum kontrol hapının kullanımı ile %99'a kadar oranda gebelikten korunursunuz.

Doğum kontrol hapı ilk ay korur mu?

Doğum kontrol haplarının koruma süresi sadece birkaç gün ile sınırlıdır. Adet gününüzden sonraki 5 gün içinde bu hapı kullandığınız takdirde gebeliğe karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum