Dizanteri Nedir? Nasıl Bulaşır ve Ne İyi Gelir?

Halk arasında kanlı ishal olarak bilinen dizanterinin etkenini, nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve bitkisel çözümlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Dizanteri Nedir? Nasıl Bulaşır ve Ne İyi Gelir?

Bir tür kalın bağırsak hastalığı olan dizanteri, hijyen eksikliği sebebiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda ciddi tehlike oluşturabilen bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bir araya getirdik.

İşte dizanteri hakkında her şey...

Dizanteri Nedir?

Dizanteri

Salgın ve bulaşıcı bir hastalık olan dizanteri kanlı ishal olarak da bilinmektedir. Bu nedenle dışkıda kan görülmesi dizanteri bulgusu olarak düşünülmelidir. Kişiden kişiye kolayca bulaşabilen bu hastalık herkeste görülebilir.

Çoğu zaman kendiliğinden geçen bu hastalık, bebeklerde, küçük çocuklarda ve yaşlılarda oldukça tehlikeli bir hal alabilmektedir. Bu sebeple bu bireyler doktora başvurmalı ve bir an önce gerekli tedaviyi olmalıdırlar.

Dizanteri Çeşitleri

Yaz aylarında sıklıkla görülen hastalıklardan birisi olan dizanteri farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Bunlar amipli dizanteri ve basilli dizanteri olarak adlandırılır.

Amipli Dizanteri

Dizanteri

Amipli dizanteri, amip bakterisinin yol açtığı bir dizanteri çeşididir. Bu hastalık her yaşta görülmektedir. Genellikle tüketilen yiyecek ve içecek yolu ile bulaşmaktadır. İnce bağırsakta kist çatlar ve amipçik oluşur. Daha sonra bu amipçikler kalın bağırsağa geçerler ve burada olgunlaşırlar.

Amipler kalın bağırsağa yerleşerek burada yaralar oluşmasına neden olmaktadırlar. Genellikle kan akımının az olduğu bölgeleri seçmektedirler. Amiplerin kuluçka süresi 5 günle 1 ay olabilir. Karın ağrısı, hafif ateş, kusma, kilo kaybı ve kanlı ishal belirtileri ile ortaya çıkmaktadır.

Basilli Dizanteri

Dizanteri

Basilli dizanteri, shigella bakterisinin neden olduğu dizanteri çeşididir. Shigelle türüne ait başka bakterilerde bu hastalığa neden olabilir fakat en sık görülen nedeni shigella bakterisidir. Bu durum temizlik kurallarına uyulmaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Kuluçka süresi 12 ile 96 saat arasındadır. Bu saatler sonrasında ortaya çıkan bir hastalıktır. En sık rastlanan belirtileri kanlı ve mukuslu ishal olarak görülmektedir. Basilli dizanteride yüksek ateş yaşanır. Ağır ve şiddetli şekilde karın ağrıları görülür. Kusma ve iştahsızlık durumu oluşur. Tuvalet yaparken sıklıkla ıkınmalar yaşanır. Hasta günde 10 ile 30 defa arasında tuvalete gidebilir.

Dizanteri Belirtileri Nelerdir?

Dizanteri

Dizanteri rahatsızlığının bulaştığı kişilerde birçok belirti görülmektedir. İştahsızlık, şiddetli karın ağrısı, ateş, ishal, bulantı ve kusma bu belirtiler arasında en çok karşılaşılanlarıdır. Özellikle kanlı ishal ilk olarak ortaya çıkmaktadır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler bu rahatsızlığın oluşması durumunda görülmektedir. Bu durumda özellikle riskli gruplardaki bireylerin doktora görünmesi oldukça önemlidir. Diğer kişilerin de belirtilerin artmaması için uzman doktoralara başvurmaları tavsiye edilmektedir.

Dizanteri Teşhisi Nasıl Koyulur?

Dizanteri

Kişide görülen belirtiler teşhis konusunda büyük önem taşımaktadır. Doktor fiziki muayene ile hastayı kontrol etmelidir. Daha sonra ise laboratuvar testlerinin yapılması gerekmektedir. Laboratuvar testlerinde dışkı incelemesi yapılmaktadır.

Bu inceleme sonrasında tanı koyulması mümkündür. İki tip dizanteri şeklinde de dışkı incelemesi yapılması gerekmektedir fakat basilli dizanteri ek olarak testler yapılması gerekir. Bu testler sonrasında uzman hekimler tarafından tanı ve teşhis koyulabilir.

Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Dizanteri

Dizanteri, bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık etken olan bakterinin kirlenmiş su ya da gıdalar vasıtasıyla kişiden kişiye aktarılmasıyla bulaşmaktadır. Özellikle hijyen koşullarına uyulmadığı, ellerin yıkanmadığı, yeterli ve güvenli suyun bulunmadığı durumlarda hastalık bulaşmaktadır.

Dizanteri bulaşıcı bir hastalıktır fakat bu durum genellikle tüketilen gıdalardan dolayı yaşanmaktadır. Yani sarılma, tokalaşma, öpüşme gibi durumlardan dolayı dizanteri hastalığı bulaşmamaktadır. Bu durum sadece ağızdan girip mide bağırsak yoluyla giden temas sonucu oluşmaktadır. Bu temas yiyecek yoluyla gelişip oluşmaktadır.

Dizanteri Tedavisi

Dizanteri tedavisinde önemli olan hastalığın nedenidir. Hastalığın nedenine göre tedavi uygulanmalıdır. Bu yüzden hastalık nedeni araştırmalı ve tedavi süreci başlamalıdır. Hastalık nedeni belirlendikten sonra bu durumlar ortadan kaldırılmalıdır.

Dizanteri

Tedavi sürecinde hastalık derecesi de oldukça önemlidir. Hastalık derecesine göre tedavi uygulanmalıdır. Bazı vakalarda kişi hastaneye yatırılıp tedavi edilmektedir. Bazı vakalarda ise kişi hastane ortamı dışında tedavi edilmektedir. Hastanın hastaneye yatıp yatmama konusunun doktor tarafından belirlenmesi gerekmektedir.

Dizanteri hastalığında tedavi olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde dizanteri çeşidi önem taşımaktadır. Dizanterinin çeşidine göre ilaçlar farklılık göstermektedir. Mikroorganizmaya karşı verilen ilaçlar ya da antibiyotik tedavide kullanılmaktadır. Ayrıca tedavi süreci 10 ay kadar sürmektedir.

İlginizi Çekebilir
Kolera Belirtileri ve TedavisiSıtma Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Dizanteri ne demek?

Bu rahatsızlık şiddetli ishal ile bağdaştırılan bir bağırsak hastalığıdır. Hastalarda hafif ya da şiddetli mide kramplarına neden olan rahatsızlık, ileri seviyelerde oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bu sebeple özellikle çocuklarda ve yaşlılarda görülen dizanterinin bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor.

Dizanteri nasıl olur?

Amip, virüs ve bakteri yüzünden ortaya çıkabilen dizanteri, hijyen eksikliği sebebiyle karşımıza çıkmaktadır. Bir tür bağırsak hastalığı olan rahatsızlık, su ve gıdaların dışkı ile kirlenmesi sonucunda oluşmaktadır.

Dizanteri tehlikeli mi?

Parazit kaynaklı bir rahatsızlık olan dizanteri, temiz olmayan gıdalar ya da sular ile ağızdan bulaşmaktadır. Bu hastalık özellikle çocuklar ve yaşlılar için oldukça tehlikelidir.

Dizanteri insandan insana bulaşır mı?

Dizanteri rahatsızlığı kontamine gıdaların tüketilmesi ve enfekte kişiye temas yoluyla kişiden kişiye yayılmaktadır. Dolayısıyla bu rahatsızlığa sahip olan bireylerle yakın temasa girmemelisiniz.

Dizanteri hastalığı kaç gün sürer?

Dizanteri hastalığının iyileşme süreci 4 ile 7 gün arasında sürmektedir. Kişiden kişiye ve hastalığın seyrine göre değişmekle beraber genellikle bu kadarlık bir zaman diliminde rahatsızlık ortadan kalkmaktadır.

Dizanteri kendi kendine geçer mi?

Dizanteri çoğu zaman kendiliğinden iyileşen bir rahatsızlıktır. Ancak ciddi seyreden dizanterinin uygun şekilde tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde özellikle küçük çocuklarda ve bebeklerde ölüme dahi neden olabilir.

Dizanteri evde nasıl tedavi edilir?

Dizanteri hastalığının evde tedavisinde doktorlar birkaç öneriyi uygulamanızı tavsiye etmektedir. Bunlar bol sıvı alımı, sindirimi kolay besinlerin tüketimi, lif ve posalı gıdalardan kaçınılmalıdır. Bu önerileri uyguladığınız takdirde dizanterinin etkilerini azaltabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.