Disleksi Nedir? Disleksi Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bir çeşit öğrenme bozukluğu olan disleksi hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Disleksi Nedir? Disleksi Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Özel öğrenme güçlüğü olarak adlandırılan disleksi, okul öncesi dönemde ilk belirtilerini göstermeye başlayan bir bozukluktur. Ancak en çok ilkokul döneminde karşımıza çıkmaktadır. Bu içeriğimizde disleksi hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.

İşte disleksi hakkında her şey...

Disleksi Nedir?

Disleksi

Birey hayata gözlerini açtığı ilk günden birçok yaşamsal etkinliklerini yapmaya başlar. Yeme ihtiyacı hissettiğinde ağlar, büyüdükçe emekler, zamanla isteklerini işaret ederek anlatır ve yürür. Bu faaliyetlerin hepsi ebeveynlerin çocuklarından yapmasını istediği davranışlardır.

Bu basit fonksiyonlar bile bazı çocuklarda daha ileri bir vakitte ortaya çıkar. Bunun sebebi ise çocuklarda disleksi adı verilen öğrenme sorunudur. Bu problem çocukların dikkat, okuma, yazma, konuşma gibi yetenekleri öğrenirken ve uygularken güçlük yaşamasına neden olmaktadır.

Disleksi Neden Olur?

Disleksi

Disleksinin ortaya çıkma nedeninin beyin fenomlerindeki işleme yeteneğindeki bozukluklar olduğu düşünülmektedir. Beyindeki fenomler kelimeleri birbirinden farklı kılan konuşma birimleridir. Bu birimlerde yaşanan en ufak bir problem sonucunda disleksi oluşmaktadır.

Disleksinin diğer nedenleri ise yetersiz ve düzensiz beslenme, gebelikte geçirilen iltihaplı hastalıklar, ilaç kullanımında yapılan hatalar, doğumun sorunlu ve sıkıntılı geçmesi, bebeğin doğuş esnasında yaşadığı problemler, küçük yaşlarda geçirilen yüksek ateşli rahatsızlıklar ve genetik faktörlerdir.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi

Disleksinin belirtileri konuşmada gecikme, yeni kelimeleri öğrenmede zorlanma, harfleri ve onlara ait olan sesleri karıştırma, uzun kelimeleri telaffuzda yanlışlık, bazı aktivitelerde tepki vermede yavaşlık, kopyalama ve boyamada zayıflıktır.

Disleksi çocuğun doğumundan gelen bir sorun olduğundan kısa sürede anlaşılabilmektedir. Bu rahatsızlık kendisini saymış olduğumuz belirtilerle göstermektedir. Bu belirtileri iyi bilirsek çocuğumuzda ortaya çıkması muhtemel disleksiyi erken teşhis edebilir ve tedavisini yaptırabiliriz.

Yetişkinlerde Disleksi Belirtileri

Disleksi

Disleksinin yetişkinlerde görülen belirtileri yönleri karıştırma, okurken kelimeleri atlama, bir sayfayı anlamadan diğerine geçme, not tutarken zorlanma, bir konuda düşüncelerini aktarırken güçlük çekme, bazı harfleri ve sayıları ters yazmadır.

Disleksi tedavisi yetişkinler için okuma ve yazma hızını arttırmaya yönelik çalışmalar, dikkat ve hafıza çalışmaları ile yapılır. Ayrıca bireysel terapilerle bireyin gelişim süreci hızlandırılır. Yetişkinlerde disleksi belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden, disleksi merkezlerine başvurulmalı ve gerekli testler yapılmalıdır.

Disleksi Tedavisi

Disleksi

Disleksinin kesin bir tedavisi yoktur. Yalnız dengeli ve sağlıklı beslenme, etrafla başarılı iletişim, uzman öğreticilerden alınan dersler bu sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilmektedir. Her sağlık problemi gibi disleksinin de çocuk yaşlarda saptanması iyi olacaktır. Disleksi problemi yaşayan çocuklara karşı dikkatli olunmalı ve onların yeteneklerinin bulunmasına özen gösterilmelidir.

Disleksi tedavisinde çeşitli terapiler ve özel eğitimler uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri sayesinde kişilerdeki bu bozuklukların ortadan kaldırılması amaçlanır. Ayrıca kişinin beş duyu organının da algılama yeteneğinin arttırılması hedeflenir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Afazi Neden Olur?Dispraksi Nedenleri ve Tedavisi
Diskalkuli Nedir ve Neden Olur?Disgrafi Bozukluğu Nasıl Geçer?
Öğrenme Güçlüğü Nedir?Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Disleksi zeka sorunu mu?

Birçok insan disleksiyi zeka sorunu veya bir rahatsızlık olarak algılamaktadır. Ancak bu algılar yanlıştır. Birçok ünlü isim ve deha kabul edilebilecek bilim adamları da disleksi sorunuyla karşılaşmıştır. Bu kişilere örnek olarak Einstein, Bill Gates ve Tom Cruise'u verebiliriz.

Disleksi ne demek?

Disleksi bir bireyin dil, okuma ve yazma fonksiyonlarında sorun yaşamasına neden olan bir bozukluktur. Bu bozukluk sonucunda kişiler günlük hayatındaki bazı kelimeleri telaffuz edemeyebilirler.

Disleksi olduğunu nasıl anlarız?

Disleksi rahatsızlığı görülen kişilerde bazı semptomlar fark edilir. Bunlar alfabedeki harfleri öğrenmede ve hatırlamada zorluk çekme, ismini oluşturan harfleri tanıma problemi yaşama ve benzer kelimeleri telaffuz ederken zorlanmadır.

Disleksi olunca ne olur?

Dsileksi rahatsızlığı teşhisi koyulan bir çocukta okuma ve yazma fonksiyonları normalde olması gerekenden daha geridir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler her ne kadar konuşma seslerini ayırt edebilse de, bunların birbirleriyle olan bağlantılarını öğrenmede güçlük çekerler.

Disleksi mi otizm mi?

Otizm de disleksi de beynin bilgiyi işleme yolunda oluşan bir bozukluk dolayısıyla ortaya çıkmaktadır. Ancak disleksinin otizmin bir alt türü olmadığını söylememiz gerekiyor.

Disleksi belirtileri kaç yaşında başlar?

Disleksi rahatsızlığı çoğu zaman ilkokul döneminde fark edilmektedir. Bu rahatsızlığın kesin teşhisi 7-8 yaşlarında koyulmaktadır. Ancak bazı durumlarda ebeveynlerin iyi bir gözlemci olması sayesinde disleksi daha erken bir zamanda da fark edilebilmektedir.

Disleksi nasıl ortadan kaldırılır?

Diskleksi kesin tedaviye sahip bir rahatsızlık değildir. Ancak çeşitli terapi uygulamaları ve eğitimlerle tedavi edilebilmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisinde eğitsel terapi uygulanmaktadır. Bu sayede çocuğun 5 duyu organının algılaması geliştirilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.