Diş Apsesi Nedir? Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

Diş apseleri hayatımızı zindan eden sorunlardan birisidir. İçeriğimizde diş apsesi hakkında tüm bilgileri derledik. İşte dip apsesi hakkında her şey.
Diş Apsesi Nedir? Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

7'den 70'e herkesin korkulu rüyası olan diş apsesi, yetersiz ve özensiz bakımdan yanlış diş çekimine kadar birçok faktörün neden olduğu bir rahatsızlıktır. Diş apsesi hakkında merak ettiğiniz her şeyi içeriğimizde bir araya getirdik.

Diş Apsesi Nedir?

diş apsesi

Diş apsesi, dişin içerisinde oluşan ve genellikle enfeksiyondan kaynaklanan bir durumdur. Apseler genellikle diş eti veya dişin iç kısmında, dişin pulpasında meydana gelir. Bu durum, diş etinde veya dişin kökünde iltihaplanmaya yol açar ve genellikle şiddetli ağrıya neden olur.

Apseler, bakterilerin diş eti veya dişin çevresindeki dokulara yayılmasıyla oluşur. Diş çürümesi, diş eti hastalığı veya diş travması gibi faktörler, bakterilerin dişin içine girmesine ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Ayrıca, diş tedavisi sırasında bakterilerin dişin içine girmesi de apse oluşumuna katkıda bulunabilir.

İlginizi Çekebilir
Diş Apsesine İyi Gelen İlaçlar, Yağlar ve Gargara Yöntemleri

Diş Apsesinin Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Diş apsesinin oluşmasında birçok faktör rol oynamaktadır. İçeriğimizin bu kısmında bu faktörleri sıralayacağız. İşte diş apsesinin oluşma nedenleri.

1. Yanlış veya Eksik Bakım Yapmak

diş apsesi

Diş etinin zarar görmemesi ve çürüklerin oluşmaması için en önemli faktörlerden biri bakım ve temizliktir. İhmalkar davranmadan sabah ve akşam düzenli olarak diş fırçalamak diş eti ve diş kökünde oluşabilecek tüm sorunların önüne geçecektir. Dişlerin fırçalanmaması durumunda dişlerde kalan yemek kalıntıları zamanla bakteri ve mikroba dönüşerek dişin en büyük düşmanlarından olmaktadır.

2. Sağlıksız Beslenmek

dis-apsesi-005.webp

Sağlıklı beslenmenin faydaları bu konuda da kendini göstermektedir. Asit ve şeker miktarı yüksek yiyecek ve içecekler diş minelerine zarar vererek çürüklerin oluşmasına neden olur. Diş minelerinin zarar görmesi durumunda ise bakteri ve mikroplar diş içerinde kolaylıkla apse oluşumuna neden olmaktadır.

3. Düzenli Şekilde Diş Fırçalamamak

dis-apsesi-006.webp

Apse oluşumunu etkileyen faktörlerden birisi de düzenli bir şekilde dişlerinizi fırçalamamanızdır. Düzenli bir şekilde dişlerinizi fırçalamadığınız takdirde dişlerde oluşan çürükler apse oluşumunu hızlandıracaktır.

4. Yanlış Uygulanan Tedaviler

diş apsesi

Bazı durumlarda sizin dişlerinize gösterdiğiniz özeni doktorlar göstermeyebilirler. Yanlış uygulanan kanal tedavileri veya kalitesiz dolgu malzemeleri, dişte oluşan sorunu ortadan kaldırmak yerine yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dolgu yapılacak yerin tamamen temizlenmeyerek dolgu yapılması kalan boşluklardan asitli ve şekerli yiyeceklerin dişi tahrip etmesine neden olacaktır.

5. Yanlış Diş Çekimi

dis-apsesi-007.webp

Diş kökünün ve diş etinin tahrip olmasına neden olan en önemli faktörlerden biri de yanlış diş çekimidir. Diş çekiminde diş kökünün bir kısmının çekilmemesi veya çekim sırasında kana mikrop karışması gibi durumlar diş apsesine ve beraberinde birçok soruna neden olmaktadır.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

diş apsesi

Diş apsesi, dişin içinde oluşan bir enfeksiyon durumudur ve çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir. Diş apsesi belirtileri, genellikle ağrı, şişlik ve diş eti problemleri gibi semptomlarla ortaya çıkar. İşte diş apsesi belirtilerinin bazıları:

Şiddetli diş ağrısı

Diş apsesinin en belirgin belirtisi şiddetli ağrıdır. Ağrı genellikle sürekli ve dayanılmazdır ve çiğneme veya sıcak-soğuk hassasiyeti gibi durumlarda artabilir. Diş apsesi olan kişiler genellikle gece uykusundan uyanır ve ağrı nedeniyle rahat bir uyku uyuyamazlar.

Şişlik ve kızarıklık

Diş etinde veya çene bölgesinde şişlik ve kızarıklık görülebilir. Bu, diş apsesinin enfeksiyonun yayıldığının bir işaretidir. Şişlik ayrıca apsenin bulunduğu bölgede hassasiyet ve basınç hissi yaratabilir.

Diş eti problemleri

Diş apsesi, diş etlerinde sorunlara neden olabilir. Diş eti çekilmesi, diş eti kanaması ve diş etlerinde hassasiyet gibi belirtiler görülebilir. Diş eti etrafında oluşan apseler genellikle diş etinin üzerinde bir kabarcık şeklinde kendini gösterir.

Ağız kokusu ve kötü tat

Diş apsesi olan kişiler genellikle ağız kokusu ve kötü tat şikayetiyle karşılaşırlar. Enfeksiyon, bakterilerin çürüyen doku ve apse ile etkileşimine bağlı olarak kötü bir koku ve tat oluşmasına yol açabilir.

Lenf düğümlerinde şişlik

Diş apsesi olan kişilerde çene altında veya boyunda lenf düğümlerinde şişme görülebilir. Bu, vücudun enfeksiyona karşı tepkisidir ve apsenin varlığını işaret edebilir.

Diş Apsesi Tedavisi

diş apsesi

Diş apsesi, dişin içinde oluşan bir enfeksiyon durumudur ve hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilmelidir. Diş apsesi tedavisi, enfeksiyonu kontrol altına almayı ve dişin kurtarılmasını hedefler. İşte diş apsesi tedavisinin yaygın yöntemleri:

Kök Kanal Tedavisi

Diş apsesi olan birçok durumda, kök kanal tedavisi (endodontik tedavi) uygulanır. Bu işlemde, dişin içindeki enfekte pulpa ve apse boşaltılır. Diş hekimi, dişin pulpa odasına ulaşmak için dişin üzerinden bir delik açar. Enfekte doku ve apse temizlendikten sonra, kök kanalları özel aletlerle temizlenir ve dezenfekte edilir. Son olarak, kök kanalları doldurularak ve bir dolgu veya kron ile kapatılarak dişin restorasyonu tamamlanır.

Antibiyotik Tedavisi

Diş apsesi tedavisinde, genellikle enfeksiyonu kontrol altına almak için antibiyotikler reçete edilir. Antibiyotikler, enfeksiyonun yayılmasını durdurabilir ve enfeksiyonunun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Antibiyotikler, diş hekimi tarafından belirlenen doz ve süre boyunca alınmalıdır. Ancak, antibiyotikler tek başına diş apsesini tedavi etmez ve kök kanal tedavisi gibi diğer tedavilere ek olarak kullanılır.

Dişin Çekilmesi

Bazı durumlarda, diş apsesi o kadar ilerlemiş veya tedavi edilemez durumdaysa, dişin çekilmesi gerekebilir. Diş hekimi, dişi çekmeden önce enfeksiyonu kontrol altına almak için antibiyotikler reçete edebilir. Diş çekildikten sonra, diş hekimi uygun bir restorasyon seçeneğiyle eksik dişin yerini doldurmak için diğer tedavi seçeneklerini değerlendirebilir.

Apse Boşaltılması

Diş apsesi, ağrıyı hafifletmek ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için apsenin boşaltılmasını gerektirebilir. Diş hekimi, bir cerrahi prosedür kullanarak apseyi drenaj edebilir. Bu işlemde, dişin üzerinde bir kesik yapılır ve apse boşaltılır. Ardından, enfekte alan yıkanır ve dezenfekte edilir. Bu prosedür genellikle geçici bir rahatlama sağlar, ancak temel nedeni çözmez.

Diş apsesi tedavisi, genellikle bir diş hekimi tarafından yapılır. Tedavi yöntemi, apsenin şiddetine, enfeksiyonun yayılma derecesine ve dişin durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavinin başarısı, hastanın düzenli olarak diş hekimine başvurması, tedavi planına uyması ve iyi bir ağız hijyenine devam etmesi ile ilişkilidir.

Ağız Bakım Ürünü Tavsiyesi

Diş apsesi her ne kadar bazı zamanlar küçük bir sorun gibi gözükebilse de büyük problemlere sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden ağız bakımınıza önem vermeniz gerekiyor.

En İyi Ağız Bakım Ürünleri Listesi

SıraÜrünlerEtkineoldu Puanı
1Opalescence Diş MacunuDişleri Temizler10/9.9
2Sensodyne Hasassiyet ve Diş Eti Diş MacunuDişlere Bakım Yapar10/10
3Listerine Cool MintAğzınızı Temizler10/9.8
4Oral-B Ağız Çalkalama SuyuAğzınızı Temizler10/9.8
5Dr. Darcey Diş SpreyiAğrıyı Durdurur10/9.7
Amazon
Fiyatlarını Gör
Ağız Bakım
Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

En İyi Ağız Bakım Ürünleri

Diş apsesiyle alakalı bilinmesi gereken tüm bilgileri yukarıda detaylıca açıkladık. İçeriğimizin bu kısmında ise diş apsesi oluşumunu en düşük seviyeye indirmeniz için kullanabileceğiniz ağız bakım ürünlerini inceleceğiz. İşte en iyi ağız bakım ürünleri.

1. Opalescence Diş Macunu

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Opalescence
Diş Macunu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Opalescence markasının diş macunuyla başlıyoruz. En iyi diş macunları arasında yer alan Opalescence, ilk kullanımdan itibaren beyazlık sağlamasıyla biliniyor. Özel formülü sayesinde diş eti hastalığı oluşumunu en düşük seviyeye indiren diş macunu aynı zamanda mine ve dentin restarasyonu koruması sağlıyor. Böylelikle düzenli kullanımlarda dişleriniz daha beyaz ve sağlıklı bir yapıya kavuşur.

2. Sensodyne Hasassiyet ve Diş Eti Diş Macunu

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Sensodyne
Diş Macunu
Aradığın
Fiyatı Gör

Hassasiyet ve diş eti hastalıkları için özel olarak geliştirilen Sensodyne diş macunu, kısa süre kullanımda bile hassasiyet problemini ortadan kaldırıyor. Diş yüzeyindeki lekeleri ortadan kaldırarak dişlerinizin daha beyaz olmasına destek olan ürün, düzenli kullanımlarda diş üzerine koruyucu bir tabaka yerleştiriyor. Bu sayede diş lekelerinin oluşumu önleniyor. Son olarak bu diş macununun diş plaklarına karşı etkin bir şekilde mücadele ettiğini söyleyelim.

3. Listerine Cool Mint

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Listerine
Ağız Çalkalama Suyu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Listerine markasının Cool Mint ağız bakım suyuyla devam ediyoruz. İlk kullanımdan itibaren dişler arasındaki bakterileri temizleyen ağız bakım suyu, bu sayede diş eti hastalıklarının oluşmasını engelliyor. Diş üzerine koruyucu bir tabaka yerleştirerek plak oluşumuna karşı 24 saat boyunca koruma sağlayan ürün aynı zamanda nefesin daha ferah olmasını sağlıyor. Bu sayede hem daha taze bir nefese hem de daha sağlıklı bir gülümsemeye sahip olursunuz.

4. Oral-B Ağız Çalkalama Suyu

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Oral-B
Ağız Çalkalama Suyu
Aradığın
Fiyatı Gör

Oral-B markasının ne kadar kaliteli bir ağız bakım ürünü üreticisi olduğunu hepimiz iyi biliyoruz. Yeni nesil formülü sayesinde nefesinizin daha ferah olmasını sağlayan ürün, kısa süre kullanımda bile diş minesini güçlendiriyor. Bu sayede diş ağrımalarının en büyük sebeplerinden olan diş minesi aşınmasının etkileri azaltılıyor. Ayrıca diş eti hastalıklarının oluşumunu azaltan ağız çalkalama suyunun düzenli kullanımlarda bu sorunu tamamen durduracağını söyleyelim.

5. Dr. Darcey Diş Spreyi

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Dr. Darcey
Diş Spreyi
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemizi Dr. Darcey markasının diş spreyiyle bitiriyoruz. Ani olarak gelişen diş ağrılarını durdurmada oldukça etkili olan sprey, bu özelliği sayesinde doktora giderken yaşadığımız ağrılara son verebiliyor. Özel formülü sayesinde dişlerin üzerine koruyucu tabaka yerleştiren ürün, bu sayede diş minesinin çürümesini engelliyor. Son olarak eşsiz içeriği ile ağza ferahlık katan ürünün diş eti hastalıklarına karşı koruma sağladığını da söyleyelim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum