Örf ve Adetlerimizde Yer Alan Dini Unsurlar

Örf ve Adetlerimizin temelini oluşturan unsurların başında dini unsurlar gelmektedir, bu unsurlar bizi diğer milletlerden ayıran önemli etkenlerdir. Peki, örf ve adetlerimizde yer alan dini unsurlar nelerdir?
Örf ve Adetlerimizde Yer Alan Dini Unsurlar

Öteden beri toplumda yer alan örf ve adetlerimiz vardır, kültürümüzün büyük maneviyatını oluşturmaktadır. İslam etkisi ile ortaya çıkan unsurların her biri doğumumuzdan itibaren ortaya çıkarak biz ölene kadar devam eder. Örneğin doğumumuzda ismimizin konulması sonrasında sağ kulağa ezan okuması, sol kulağa kamet getirilmesi, erkek bebeklerin sünnet edilmesi İslam etkisi ile ortaya çıkmış dini unsurlardır.

Büyüğe Saygı Gösterme

Örf ve adetlerimizde yer alan büyüğe saygı anlayış gösterme, fakire ve muhtaçlara komşuluk etme dini unsurlar arasında yer almaktadır. Peygamber efendimizin bu konu ile ilgili birçok hadisi bulunmaktadır. Anne babaya, akrabaya, yetime, öksüze, komşuya iyilik edin ve onlara saygı gösterin gibi öğütler dinimizin en önemli unsurları arasında yer almaktadır. Anne ve babaya gösterilen saygı cennet anahtarı olarak yorumlanır ve dinimizde oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Bayramlaşmalar

Toplumsal hayatımızda dinin etkileri çok büyük ölçüde uygulanmaktadır. Özellikle dini bayramlarda dostluk, kardeşlik ve dayanışma gibi duygular çok fazla pekişir.

  • Yakın dostlar ziyaret edilir
  • İkramlarda bulunulur
  • Küsler barışır
  • Temizlik Yapılır
  • Kabirler ziyaret edilir ve Kuran- ı Kerimler okunur
  • Ramazan ayında iftar yemekleri verilir ve Teravih namazları kılınır

Bayram sabahları toplu olarak bayram namazları kılınır

Büyüklerin eli öpülür.

Bütün bunlar dinin örf ve adetleri gereğince yerine getirilir.

Günlük Yaşamda Dini Unsurlar

Toplumsal ilişkilerde evlenen çiftler için kız isteme merasimi düzenlenir ve bu merasimde "Allah'ın emri Peygamberin Kavli ile isteme gerçekleşir. Yolda gördüğümüz tanıdıklarımıza dinen selam verme adettendir. Selam verirken "Selamünaleyküm" denir, alırken ise "Aleykümselam denir. Hasta olan biri ziyaret edilir, iyileşmesi ve istenilen bir dilediğin yerine gelmesi durumlarında, yeni bir bireyin dünyaya gelmesi veya dünyadan göçmesi durumlarında evlerde Mevlid okutulur ve kuran ziyafeti verilir. Tüm bunların toplumumuzda büyük önemi vardır. Hoşgörü, sevgi, saygı, anlayış tüm bunlar dinin gereği olarak toplumumuzda yer almakta, örf ve adetlerimizde büyük öneme sahiptir.


Önerilen İçerik: Günümüz Türk Adetleri ve Şamanizm Etkisi

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum