Dil Alt Hapı Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Dil altı hapı hızlı ve etkili bir ilaçtır. Peki dil altı hapı nasıl kullanılır ve kimler kullanmalıdır? İşte dil altı hapı kullanımı ile ilgili bilgiler...
Dil Alt Hapı Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Dil Altı Hapı Nedir?

Dil altı hapı, kalp ve yüksek tansiyon hastalarının kullandığı, kalp ritmini düzenleyen ve tansiyonu düşüren hızlı müdahale ilacıdır. Etkili ve hızlı bir çözüm olduğu için nefes darlığı, göğüs ağrısı ve çok fazla yükselen tansiyon durumunda acil müdahalede kullanılır. Bazı durumlarda hayat kurtarıcı rol oynar.

Dil Altı Hapı Nedir?

Kalp krizi gibi ciddi durumlarda hayat kurtarıcı olarak nitelendirilen dil altı hapı, bilinçsiz kullanılması durumunda ölüme sebebiyet verebilir. Bu nedenle mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Doktor tarafından yapılan muayenelere, şikayetlere ve risk gruplarına bakılarak hastanın dil altı hapı kullanıp kullanamayacağına karar verilir.

Dil Altı Hapı Nasıl Kullanılır?

Dil Altı Hapı Nedir?

Dil altı hapını ilk kez kullanmaya başlayacak insanların kafasında en çok dönen soruların başında "dil altı hap nasıl yutulur?" sorusu yer almaktadır. Birçok kişinin yanlış bildiği gibi yutulmaz ya da çiğnenmez. Böyle tüketilmesi hiç bir katkı sağlamamaktadır.

Dil altı hapı adından da anlaşılabileceği gibi dilin altına yerleştirildikten sonra erimeye bırakılır. Erimeye başlayan dil altı hapı, dilin altındaki kan damarlarından girerek etkisini kısa sürede gösterir. Bu yolla daha hızlı kana karışır ve çabuk etki eder. Zaten ilaç etkili ve hızlı olmasını biraz da kullanım şekline borçludur.

Dil altı hapının bilinçsiz ve yanlış kullanılması durumunda ilacın etkisini göstermesi pek mümkün olmayabilir. Yanlış kullanım hastaya vakit de kaybettirir. Buna bağlı olarak hastanın hayati riskinde artış gözlemlenebilir ve hasta hayatını kaybedebilir.

Dil Altı Hapını Kimler Kullanmalı?

Dil Altı Hapı Nedir?

Dil altı hapı koroner arter hastalığı geçirmiş kişiler, kalp krizi geçirmiş olanlar ve efor harcanması durumunda göğüste şiddetli ağrısı olan ciddi kalp hastaları ve tansiyonu normalden çok yukarıda olan kişilerce kullanılır. Doktor kontrolünde ve önerisiyle kullanılması büyük bir önem taşır. Yanlış kullanımı ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

Genelde kalp ve tansiyon muayenesinin ardından doktorlar gerekli görürse hastaya dil altı hapı reçete edebilir. Doktor hapın hangi durumlarda kullanılması gerektiğini hastaya anlatır, hasta söylenen önerilere harfiyen uymalıdır. Diğer pek çok ilaç gibi her zaman içilmesi önerilmez.

Tansiyonun çok yükseldiği durumlarda da dil altı hapı kullanılabilir. Bu sebeple bu hapa dil altı tansiyon hapı da denilmektedir.

Dil Altı Hapı Hangi Durumlarda Kullanılır?

Dil Altı Hapı Nedir?

Dil altı hapı yoğun bağ ağrısıyla birlikte 180 seviyesini aşan yüksek tansiyon, göğüs ağrısı, nefes daralması gibi durumlarda kullanılabilir. Çok ciddi durumlarda kullanılması gereken bu hap, yanlış kullanıldığında tansiyonu daha da düşürür ve ölümcül sonuçlar doğurabilir. Doktor gözetimi ve tavsiyesi olmadan hapın kullanılmaması gerekir.

Yaygın olarak yapılan bilinçsizce ilaç kullanımı dil altı hapı için çok daha tehlikelidir. Dil altı hapı kesinlikle kulaktan dolma bilgilerle ve rastgele kullanılmamalıdır. Bu durum hastanın şikayetlerinin artmasına ve yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Dil altı hapı kullanımında dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir diğeri ise aynı anda birden fazla dil altı hapı kullanımından kaçınmaktır. Şikayet nedeniyle alınan dil altı hapının etkisini göstermesinden bir süre sonra şikayetin yeniden nüksetmesi durumunda ikinci bir dil altı hapı kullanılabilir. Ancak aynı anda iki dil altı hapı kullanımı oldukça risklidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hastayken Kullanılan İlaç ÇeşitleriAspirin Nedir?
Hamileyken Kullanılabilecek İlaçlarEmziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Dil altı hapı etki süresi ne kadar?

Dil altı hapları dilin altındaki kan damarlarından kana hızla karıştığı için etkisini 5 dakika içerisinde gösterebilir. Hızlı ve etkili olduğu için acil müdahale gerektiren durumlarda sıklıkla kullanılır. Hapın yutularak ya da çiğnenerek kullanılması ise etkisini düşürür ve hastanın belirtilerini iyileştirmez.

Dil altı hapını kimler kullanamaz?

Dil altı hapları küçük çocuklar, kalp yetmezliği olanlar ve cinsel istek arttırıcı ilaç içenler tarafından kullanılmamalıdır. Hapı kimlerin kullanması gerektiğine doktorlar karar vermelidir. Doktor tavsiyesi olmadan, başkasına reçete edilen dil altı haplarının kullanılması sakıncalıdır.

Kalp krizinde dil altı hapı nedir?

Kalp krizi dil altı hapı kan damarlarının gevşemesini sağlayan maddeler içerir. Bu sayede genişleyen kan damarlarından kanın akışı daha rahat sağlanır ve kalp krizine neden olan sıkışmalar düzelmeye başlar. Hastaların hayatını kurtarabilen bu ilaçlar hızlı ve etkili bir çözümdür ve acil müdahale için gereklidir.

Dil altı iki tane içilir mi?

Dil altı hapının iki tane içilmesi ciddi sonuçlara neden olabilir. Tansiyon bir anda çok düşük seviyelere düşebilir ve felç gibi tehlikeli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Dil altı hapının belli saatler aralığında içilmesi bir sakınca yaratmaz ancak art arda birden fazla içilmesi tehlikelidir.

Dil altı hapı tansiyon düşürür mü?

Dil altı hapı tansiyon düşürmekte etkilidir. Ancak her tansiyon hastasının her zaman dil altı hapına başvurması önerilmez. Çünkü tansiyonun bir anda düşmesi de hastayı kötü etkileyebilmektedir. Bunun için doktorun önerdiği sıklıkta ve kullanılması gerektiğini söylediği durumlarda dil altı hapına başvurulabilir.

Tansiyon kaç olunca dil altı verilir?

Genelde tansiyon dil altı hapları tansiyonun 180'i aştığı durumlarda kullanılır. Bu değer vücut için çok tehlikeli ve ciddi sonuçlar doğurabileceği için acil müdahale olarak dil altı hapları kullanılabilir. Doktorlar çoğu zaman bu tip durumların yaşanabileceğini ön gördükleri hastalara dil altı hapı reçete eder.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum