Görenleri Şaşırtan Dans Eden Ev'in Özellikleri ve Hikayesi

Dans Eden Ev Prag’da yer alan ve farklı modern tarzıyla turistlerin dikkatini çeken önemli bir yapıdır. Peki Dans Eden Ev'in özellikleri ve hikayesi nedir?
Görenleri Şaşırtan Dans Eden Ev'in Özellikleri ve Hikayesi

Dans Eden Ev (Dancing House) Hakkında Bilgi

Dans Eden Ev, Prag’da en çok görülmesi gereken yerlerden birisidir ve burası için çok ünlü bir yapıdır. Biraz uzaktan bakıldığında dans eden bir çifti andıran bu yapının çok fazla dikkat çekiyor olmasının bir nedeni, çevresinde yer alan onlarca barok ve gotik mimari arasında tek başına farklı bir görünüme sahip olmasıdır. Modern mimariye uymayan farklı tarzı bu yapıyı Prag'da görülmeye değer kılmaktadır. Prag’a gelen her turistin mutlaka uğrayıp önünde bir fotoğraf çektirdiği bu farklı yapı Dekonstrüktivizm stili bir mimariye sahiptir. Çekya'nın en önemli kentlerinden bir tanesi Prag, içinde barındırdığı tarihi yapılar ve mekanlarla her yıl binlerce turistin ziyaretine uğramaktadır.

İşte en çok dikkat çeken turistik yapılardan olan Dans Eden Ev'in özellikleri ve hikayesi;

Dans Eden Ev'in Özellikleri

Dans Eden Ev Hakkında Bilgi

Dans Eden Ev, Prag’da yer alan ve hep farklı mimarisi ile tanınan bir bina olmuştur. 1997 yılında Vlado Milunic ve Frank Gehry tarafından inşa edilen bina, “Fred ve Ginger” adıyla da bahsedilmektedir. Vlado Milunic tarafından bu yapının fikri 1980’lerde ortaya atılmıştır. Vlata Nehri kenarında Rönesans eserlerinin ortasında böylesine modern bir yapının inşa edilmesi fikri hemen uygulamaya konulamamıştır. Kültür merkezi olması planlanan bu yapının inşası için finansal kaynak ancak Kadife Devrimi’nden sonra bulunmuştur.

İki tane dans eden insan figürü şeklinde olan binanın adı ünlü dans çifti “Fred ve Ginger” adı verilmek istense de şehrin havasına uyumlu olmayacağı düşünülerek vazgeçilmiştir. Prag ziyaretiniz boyunca şehirde genelde çok da modern bir mimarinin olmadığını ve tarihlerini korumak adına sanki eski çağdan kalma bir şehir edasında olduğunu göreceksiniz. Ancak dans eden ev bir anda tüm havayı yok edebilecek kadar modern bir yapıdır. O kadar modern bir görüntüsü var ki Prag’da değil de sanki Newyork’daymış gibi hissettiriyor. Binanın dış cephesi çoğunlukla camdan oluşuyor. Bu durum zaten uzun bir süre Prag’da sorun olmuş ve Prag bu yapının fazla modern olması nedeni ile şehrin doğal havasını bozduğu için kabullenmemiştir. Ancak günümüzde Prag’da yer alan yapılar içinde en sevilenlerin başında gelmektedir.

Dans Eden Ev Hikayesi

Dans Eden Ev Hakkında Bilgi

Frank Gehry tarafından Prag’ın şehir merkezine tasarlanan Dans Eden Ev (Dancing House), 1992-1996 yılları arasında tamamlanmıştır. Hollywood’un 1930’lu yıllardaki ünlü dans eden çifti Fred Astaire ve Ginger Rogers’ı andırdığı için Dans Eden Ev ismi verilen yapı, postmodern mimarinin önemli örneklerindendir. Dans Eden Ev’in üzerinde bulunduğu alanda, Rönesans akımı etkileri gösteren 19. yüzyıldan kalma bir bina duruyordu. Bu tarihi binanın II. Dünya Savaşı sırasında yıkılması sonucu, yerine yeni ve modern bir bina yapılması kararı alındı. Hollandalı ING Bankası, buraya yeni bir ev yapmaya karar verdi. Önce Jean Nouvel ile görüşen ING, Jean Nouvel’in araziyi küçük bulması yüzünden teklifi reddedince, Frank Gehry ile anlaştı.

ING Bankası Prag’da yeni bir ikon yaratmak istiyordu, bu nedenle Gehry’nin neredeyse sınırsız bütçesi vardı. Bu sayede Gehry, dekonstrüktivist fikirlerini hayata geçirebildi. Dans Eden Ev, iki gövdeden oluşuyor. Birinci gövde, eğimli sütunlar ile desteklenmiş cam bir kule. İkinci gövde ise nehre paralel olarak ilerleyen, dalgalı bir yapıya sahiptir. Kalıplar ile oluşturulmuş bu dalgalı şekil ve pencerelerin çizgisel olarak hizalanmaması, binaya hareket ediyormuş etkisi vermektedir. Binanın, nehir ve önündeki meydan ile doğrudan bağlı olan zemin katında kafeler var. Yapının ikinci katından yedinci katına kadar ofisler bulunmakta. En üst kat ise, şehrin panoramik manzarasının da görülebildiği bir restoranı bulundurmaktadır.

Dans Eden Ev Yakınlarında Bulunan Önemli Yerler

Dans Eden Ev Hakkında Bilgi

Çek Cumhuriyeti'nin yani yeni ismiyle Çekya'nın başkenti olan Prag her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Çekya, sahip olduğu tarihi mekanlar ve önemli yapıları ile meşhur bir ülkedir. Prag da bulunan Dans Eden Ev çevresinde pek çok tarihi yapılara sahiptir. Bunlar, Karl Köprüsü, Wenceslas Meydanı, Natioal Theatre (Ulusal Tiyatro), Bethlehem Şapeli, Kampa Adası, Crusaders Square (Haçlı Meydanı), Ulusal Müze, Vysehrad, Estates Theatre gibi yerlerdir. Dans Eden Ev'e bu önemli yapılar 10 ile 20 dakika yürüme mesafesi arasındadır.

Dans Eden Ev’e Nasıl Gidilir?

Dans Eden Ev Hakkında Bilgi

Binaya ulaşım için metroları ve tramvayları kullanabilirsiniz. Eğer metroyu kullanacak olursanız, ”Karlovo Namesti” istasyonunda inmeniz gerekmektedir. Bu istasyona gelebilmek için de ”B” hattında faaliyet gösteren metrolara binmeniz gerekmektedir. Bina, Karlovo Namesti metro durağına 2-3 dakika yürüme mesafesinde bulunmaktadır.

Eğer tramvayları kullanacak olursanız, 14 ve 17 nolu tramvaylara binerek ”Jiraskovo Namesti” durağında inmeniz gerekmektedir. Tramvaylar binanın hemen önünden geçmektedir.

Prag seyahatinizde mutlaka uğrayıp görmeniz gereken Dans Eden Ev (Dancing House), ulaşım açısından bulunması oldukça kolay bir noktadır. Prag'ı yürüyerek gezmek isteyenler için yukarıdaki harita kullanılabilir.

Benzer İçerik Önerileri
Çek Cumhuriyeti Gezilecek YerlerPrag Gezilecek Yerler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.