Dambıl Çeşitleri ve Modelleri

Dambıllar, tek ya da set halinde satılan ve vücut geliştirme için olmazsa olmazlar arasında yer alan aletlerdir. Farklı markalara göre farklı çeşitlerde üretilen dambıllara yakından bakıyoruz.
Dambıl Çeşitleri ve Modelleri

Dambıl Modelleri

Dambıllar, ergonomik yapılarıyla her yerde rahatça kullanılabilen ve diğer aletlerde çalıştırılamayan kasları çalıştırabilen işlevsel aletlerdir. Vücut geliştirme sporu içinde son derece önemli yere sahip olan dambıllar, ihtiyaçlara göre çeşitli şekillerde bulunabiliyor.

dambıl çeşitleri

Pazarlama stratejileri gereği firmalar piyasaya farklı soluk getirme çabası içinde birbirleriyle yarışıyorlar. Eskiden kullanılan döküm dambıllar şimdi çok farklı renklerde ve şekillerde üretiliyor. Bu kadar çeşidin içinde sonuçta kendisi kullanacağı için kişinin hangisi hoşuna giderse onu seçmesi daha iyi olacaktır. Beğenmediği ağırlık setini alıp kömürlükte ya da bir kıyıda toz bağlaması için bırakmaktansa beğendiğini alıp uzun süre kullanması akıllıca olacaktır.

demir-dambil.jpg

Dambıllar, ilk zamanlarda sadece demirden üretilirdi. Gülle şekline benzeyen şekilleriyle eski vücut geliştirmecilerin fotoğraflarını mutlaka görmüşsünüzdür. Sonrasında teknoloji gelişti, pazar büyüdü ve rekabet kızıştı. Firmalar nasıl daha fazla satış yaparız derken dambıl yapımında farklı malzemeler kullanmaya başladılar. Demir dambıllar bir süre sonra ısı ve nem etkisiyle küflenmeye başlıyordu. Küflü demir yaralanmalarda ya da yaralı kullanımda mikrop bulaşmasına sebep olabileceği gibi kullanan kişilerde koku ve pis bir görüntü bırakıyordu. Bunu önlemek için krom alaşımlar kullanıldı ve hem parlak hem de küflenmeyen dambıllar üretildi. Krom ile birleşen demirin maliyeti artınca dambılların fiyatı da arttı.

Rekabette daha fazla para kazanabilmek adına kimi üretici demir yerine ne kullanılabilir diye düşündü ve farklı arayışlar içine girdi. Piyasada bulunan dambıllara baktığınız zaman içinde kum, metal tozu, beton gibi farklı malzemeler kullanıldığını görüyoruz. Bu şekilde maliyetler azaltılırken farklı tasarımlar yapmak da ucuza geliyordu. Örneğin beton kullanılan dambıllar kalıptan çıkıyor ve etrafına sürülen kaplama ile birlikte istenilen şekillerde ve renklerde satışa hazır hale geliyordu.

renkli-dambil.jpg

Kimi üretici kum ve metal tozunu karıştırmak suretiyle maliyetlerini azaltmaya çalıştı. Derken günümüzde teknolojinin birleşmesiyle birlikte akıllı dambıllar bile üretildi. Dambıl konusunda herkesin kafasına takılan soru ʺKısa demir çubuk ve takmalı ağırlık ile satılan değiştirilebilir ağırlıklı dambıl mı yoksa sabit ağırlıklı dambıl tercih etmek mi mantıklı olur?ʺ sorusudur. Bunu yanıtı kişinin yapacağı sporun türüne ve hedefine göre değişir. 

dambıl


Nasıl Dambıl Almalıyım?

Alınacak dambıl seçimi yapılırken öncelikle ne için kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Kilo vermek ve sıkılaşmak için ise farklı, kas ve hacim kazanmak için ise farklı seçim yapmanız gerekir. Kilo vermek isteyen kişiler için ağırlığın arttırılıp, azaltılabildiği dambıl seti almak pek mantıklı değildir. Onun yerine belli ağırlıklara sahip 2 veya 3 çift dambıl alması daha mantıklı olacaktır. Yapacağı hareketler sıkılaşmak için ve kasları hafif geliştirmek için yeterli olacaktır. 

dambil-cubugu.jpg

Kişi, kas hacmini arttırmak istiyorsa mutlaka sökülüp takılan dambılları tercih etmelidir. Bu dambılları alırken mutlaka dökme demir ya da alaşımlı metalleri tercih etmelidir. Beton ya da kum vs. karıştırılan dambılları seçmesi durumunda bir zaman sonra etrafındaki kaplama zarar görecektir. Ayrıca beton, demirden hafif olduğu için bu dambılların boyu da büyük olmakta ve fazla yer kaplamaktadır. Dökme demir malzeme hem dayanıklıdır hem de kutu içinde set olarak satıldığı için avantajlı olacaktır. Sabit ağırlıklı dambılların üzerinde kullanılan kaplama malzemeleri önemli olan diğer faktördür. Bazı firmalar kauçuk kaplama tercih ederken bazıları kadifemsi dokusuyla ele güzel his veren dambıllar üretmektedirler. Tasarım anlamında genelde birbirine benzeyen modeller bulunuyor olsa da estetik açıdan öne çıkan markalar ve tasarımlar yapılmakta ve özellikle kadınların dikkatini çekmektedir. Ev kullanıcıları için dışı kauçuk ya da plastik kaplı olanlar mantıklı tercih olacaktır.

aerobik-dambili.jpg

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ayarlanabilir ağırlıklı dambıl modelleri piyasaya çıkmıştır. Henüz ülkemizde bulunamayan bu modeller oldukça pratik kullanım imkanı sunmaktadır. Set olarak gelen dambılların ağırlığını ayarlamak sadece bir düğmeyi çevirerek yapılabilmektedir. Çalışma mantığına bakıldığında geçmeli ağırlıkların çubuğa tutunduğu yerleri çözen ya da kilitleyen mekanizma yapısı dikkat çekmektedir. Sıralı halde duran farklı ağırlıktaki metal plakalar, seçilen ağırlığa göre ya yerinde kalmakta ya da çubuğa tutunarak dambılla birlikte hareket etmektedir. Basit fakat oldukça işlevsel özellik, pratik kullanım sunmaktadır. Amerika' da oldukça yaygın olan ayarlanabilir dambılları ülkemizde bulabilmek oldukça zordur.

ayarlanabilir-dambil.jpg


Dambıl Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dambıl alınırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Maddeler halinde kısaca şöyle açıklanabilir:

1. Alınan yer güvenilir olmalıdır. Spor aletleri merdivenaltı diye tabir edilen mekanlarda üretilebilir ve uygun fiyatlı olması kullanıcıların dikkatini çekmektedir. Ucuz plastik kaplama ve genelde kum ve metal tozu kullanılarak üretilen bu dambıllar son derece sağlıksızdır. Kullanılan malzemenin kalitesi de düşüktür ve uzun ömürlü kullanım sunmayacaktır. İnternet ortamından dambıl alınırken de alınan sitenin güvenli olmasına dikkat etmek gerekir. Yetersiz açıklamaya sahip bir ürün aldığınızda istediğiniz gibi çıkmayabilir. Bu durumda, sorunsuzca değiştirebilmeniz için baştan önleminizi almanız gereklidir.

2. Üretilen malzemenin ne olduğunu bilerek ve kullanım amacınıza göre almalısınız. Yazının genelinde bahsettiğimiz üzere dökme demirden mi, alaşımlı demirden mi yoksa çelikten mi olduğunu bilerek almanız gerekir. Dışı kaplamalı ya da boyalı olacağı için fark etmeniz zor olabilir. Satıcıyla bu konuda kafanızda soru işareti bırakmayacak şekilde konuşmalı ve eğer güvenemiyorsanız vazgeçmelisiniz.

3. Markaya göre ürün almak bazen iyi bazen kötüdür. Firmaların çoğu döküm dambıllarını aynı firmalarda yaptırmaktadır. Marka logosuna göre farklı fiyat etiketleri basıldığı için en kaliteli marka yerine araştırma yaparak kalitesini kanıtlamış, daha önce kullananlar tarafından olumlu yorum almış markaları tercih edebilirsiniz. Bu şekilde tasarruf yaptığınız parayı sporcu gıdalarına yatırabilirsiniz.

4. Kadınlar için üzerindeki kaplaması ele iyi tutunan modelleri seçmek faydalı olacaktır. Step, aerobik gibi sporları yapan kişiler ellerin terleyebileceğini düşünmeli ve elden kaymayacak tasarıma ya da kaplamaya sahip dambılları tercih etmelidirler.

5. Nasıl olsa çalışacağım diyerek tek seferde büyük bir set almak yerine önce ihtiyacınız olanı almak her zaman iyidir. Belki işiniz ya da hayatınızdaki değişiklikler gereği kafanızda planladığınız gibi çalışamayabilirsiniz. Bu durumda boşuna almış olursunuz. Kas geliştirme yapacak kişilerin takılıp çıkarılabilen çubuklardan almalarını söylemiştik. Gelecek 1 yıl için yeterli olacak ağırlıkların alınması yeterli olacaktır. Ağırlıklar yetersiz geldiği zaman tek tek alarak ilerlemek bütçenizi yormadan ihtiyacınızı görmenizi sağlayacaktır.

plastik-kapli-dambil.jpg

Önerilen İçerik;

 Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler!

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.