Koronavirüs (Covid-19) ile Grip Arasındaki Fark Nedir? 

Tüm dünyada hızla yayılan koronavirüs ve grip arasında ki farklar nelerdir? İşte koronavirus ve grip enfeksiyonlarını ayırt etmenin yolları..
Koronavirüs (Covid-19) ile Grip Arasındaki Fark Nedir? 

Koronavirüs, ilk olarak 2019 yılının son çeyreğinde ortaya çıkan ve Çin anakarasının ötesinde hızla yayılmaya devam eden bir çeşit salgın hastalıktır. Türkiye'de dahil olmak üzere hemen hemen her ülkede kendini gösteren bu virüs, SARS-CoV'e olan benzerliğinden dolayı SARS-CoV-2 veya COVID-19 adını almıştır.

Benzer semptomlarıyla sıklıkla karşılaştırılan corona virüs ile grip arasında ki farklardan bahsedeceğiz. Solunum yollarına bağlı olarak gelişen Koronavirus ve grip hastalığını ayırt etmenin yolları bulunuyor. Yine de iki hastalık birbirine benzediği için dikkatli olmakta fayda var.

Koronavirüs ve Grip Arasındaki Fark Nedir?

Koronavirüs ve Grip Arasındaki Fark Nedir?

Koronavirüs ve grip arasındaki en önemli fark gripte hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklığının ön plana çıkmasıdır. Koronavirüste daha çok öksürük, ateş ve nefes darlığı görülmektedir. Gripte ise nefes darlığı çok uzun ve ağır geçen bir hastalıktan sonra görülebilir. Koronavirüste belirtiler kademeli olarak artarken gripte aniden ortaya çıkar.

Koronavirüs ve grip arasındaki en temel farklardan biri de koronavirüste tat ve koku duyusunun kaybolmasıdır. Sıklıkla yaşanan bu durum grip ve soğuk algınlığında görülmez. Koronavirüs kolaylıkla zatürreye dönebilirken gripte bu durum daha az yaşanır.

Grip ve COVID-19 hastalıkları genel olarak aynı semptomları gösterdiği düşünülse de bu iki hastalık arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Grip olan kişiler tipik olarak 1-4 gün içerisinde semptomlar yaşar. COVID-19 (coronavirüs) virüsünde ise bu durum 1-14 gün arasında gelişmektedir.

Tüm bunlarında yanında yapılan araştırmalar koronavirüs için ortalama kuluçka süresi yani belirti ortaya çıkış süresi 5 gün olarak açıklanmıştır. Öte yandan soğuk algınlığı inkübasyon yani kuluçka süresi 1-3 gün olarak bilinmektedir. Bireyler tarafından sıklıkla karıştırılan koronavirüs, grip ve soğuk algınlığı hastalıklarının farkları aşağıda ki tabloda detaylı olarak gösterilmektedir.

İki hastalık birbirlerine çok benzer belirtiler gösterir. Ayrıt edici özellikleri olsa da kesinlikle emin olmak mümkün değildir. Bunun için koronavirüsten şüpheleniliyorsa kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve PCR testi yapılmalıdır. En kesin sonuç veren koronavirüs testidir.

Koronavirüs (COVID-19) Nedir?

Koronavirüs ve Grip Arasındaki Fark Nedir?

Koronavirüsler (coronavirus), hem hafif hem de orta derecede solunum yolu hastalıklarına neden olan bir çeşit virüs grubudur. Bu virüs grubu hem insanlarda hem de hayvanlarda yaygın olarak görülebilir. Dünyanın son zamanlarda yakından tanıdığı koronavirüsler, 2019 yılının son çeyreğinde Çin'de ortaya çıkan COVID-19 ile yeniden korku ve endişeye sebep olmuştur.

Yapılan araştırmalar, 2019 yılının son aylarında ortaya çıkan koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayıldığını gösteriyor. İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde rastlanan covid-19 vakası, enfekte kişide ateş, öksürük ve şiddetli solunum hastalığı semptomlarıyla ortaya çıkmıştı. Kısa süre içerisinde insandan insana bulaşarak tüm dünyayı sarmalayan corona virüs, pandemiye dönüştü.

Grip Nedir?

Koronavirüs ve Grip Arasındaki Fark Nedir?

Grip (influenza), influenza virüslerinin (Tip A, B ve C) neden olduğu, ani gelişen, ateş yapan, genellikle burun, boğaz, sonrasında da akciğerleri tutabilen bir solunum yolu enfeksiyon hastalığıdır.

Grip genellikle burun, boğaz ve bazen akciğerleri enfekte eden influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum hastalığıdır. Yaşlı insanlar, küçük çocuklar ve belirli kronik rahatsızlığı olan kişilerde (astım, kalp hastalığı, diyabet, vb.) ciddi komplikasyonlar için yüksek risk taşımaktadır. Gripten korunmanın en iyi yolu, her yıl düzenli bir şekilde grip aşısı yaptırmaktır.

Koronavirüs ve Grip Nedenleri

Koronavirüs ve Grip Arasındaki Fark Nedir?

Grip ve soğuk algınlığı hastalıklarının genellikle mevsim geçişlerinde ve en yoğun olarak kış aylarında görüldüğü bilinmektedir. Grip hastalığına sebep olan virüs, vücudun alt veya üst solunum yollarına girebilmektedir. Koronavirüs ise henüz sebebi belli olmamakla birlikte solunum yolu enfeksiyonları arasında yer almaktadır ve her mevsim yaşanabilir.

Hem Covid-19 hem de grip, viral bir enfeksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Virüsler, diğer canlı hücrelerini istila ederek hayatta kalan minik mikrop topluluklarıdır. Bu hücreler virüsle beraber kolayca yayılarak vücuttaki yeni hücrelere de geçebilmektedir.

Coronavirüsler sonulum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüs ailesidir. Bu virüs 2019 yılının son çeyreğinde yeniden kendini göstererek Covid-19 olarak da bilinen coronavirüs salgınına yol açmıştır.

Koronavirüs ve Gripten Korunma Yolları

Koronavirüs ve Grip Arasındaki Fark Nedir?

Viral bir enfeksiyon olarak karşımıza çıkan coranavirus (COVID-19) bir diğer adıyla koronavirüs ve grip hastalıkları, bazı önemlerin alınması durumunda minimum risk seviyesine indirilebilmektedir. Elleri sık sık yıkamak, yakın temastan kaçınmak, maske takmak ve çevreyi temiz tutmak koronavirüsten korunmak için en iyi yollardır.

Grip ve soğuk algınlığından korunmanın en iyi yolu ise grip aşısı olmaktır. Sık sık el yıkamak, bol sıvı tüketmek, düzenli beslenmek, C vitamini almak ve yakın temastan kaçınmak grip salgınları dönemlerinde sizi virüsten koruyabilir.

Koronavirüs ve Grip Tedavi Yöntemleri

Koronavirüs ve Grip Arasındaki Fark Nedir?

Koronavirüs için aşı bulunsa da şu an tedavi için bir ilaç geliştirilememiştir. Grip için ise aşı ve ilaçlar mevcuttur. Antiviral ilaçlarla grip tedavisi yapılabilir, burun açıcı spreyler ve vitamin takviyeleri grip tedavisinde işe yarar yöntemlerdir. Koronavirüs için henüz kanıtlanmış bir ilaç kullanımı ya da yöntem bulunmamaktadır.

Her iki hastalıkta da bol sıvı tüketmek, vitamin almak, dinlenmek ve bağışıklığı güçlü tutmak çok önemlidir. Çünkü bu tür hastalıkları ancak bağışıklık sistemi yenebilir. Bu sebeple sadece hastayken değil sağlıklıyken de düzenli beslenilmeli, besleyici yiyecekler tüketilmeli ve vücut sağlığı korunmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Koronavirüs (Covid-19) Nedir?Koronavirüste Temizlik Nasıl Yapılmalı?
Koronavirüs Nasıl Ortaya Çıktı?Koronavirüsten Nasıl Korunulur?
Koronavirüsle İlgili İnanılan YanlışlarKoronavirüs ve Sigara İlişkisi

Corona virüsü kaç gün sürer?

Koronavirüs belirtilerinin iyileşme süresi kişiden kişiye göre değişir. Kimi 2 günde hastalığı atlatırken kiminde bu süre 1 haftayı bulabilir. Bu tamamen kişinin vücut yapısına, bağışıklığına ve dinlenmesine bağlıdır. Eğer koronavirüs uzun sürüyor ve belirtiler ağırlaşıyorsa hastaneye başvurmanız önerilir.

Corona ilk nasıl belirti verir?

Koronavirüs ilk belirtisini ateş, koku ve tat kaybıyla verebilir. Bu durum varyantlara göre de farklılık gösterir. Omicron varyantında belirtiler burun akıntısı ve boğaz ağrısıyla başlar. Ayrıca herkeste ilk ortaya çıkan belirti ve hastalığın seyri farklı olabilir. Bunun için kesin tanı sadece koronavirüs PCR testleriyle olur.

Ateş olmadan da korona olur mu?

Koronavirüslü bir kişi hastalığı ateşi çıkmadan da atlatabilir ancak bu çok az bir ihtimaldir. Hastaların yüzde 80'den fazlasında ateş görülmektedir. Sadece hastalığı çok hafif atlatanlarda ateş görülmez. Belirtiler kişiden kişiye göre farklılık gösterir ve öyle ilerler. Ateş olmasa bile kas ağrılarıyla hastalık zor atlatılabilir.

Normal bir grip kaç gün sürer?

Grip genelde 1 hafta süren bir hastalıktır. Belirtiler hafiflese bile yorgunluk ve halsizlik hissi bir haftadan da uzun sürebilmektedir. Hastalığın 2 ve 3'üncü günü ise en şiddetli dönemdir. Bu dönemde belirtiler artış gösterir ve hastalık şiddetlenir. Kişinin mutlaka dinlenmesi, ilaç kullanması ve düzenli beslenmesi önemlidir.

Corona belirtileri arasında burun akıntısı var mı?

Koronavirüs belirtileri arasında burun akıntısı da bulunur. Özellikle de Omicron gibi varyantlarda burun akıntısı sıklıkla görülür. Birçok kişi burun akıntısını soğuk algınlığı ve griple karıştırır ancak bu durum da koronavirüse işaret edebilir. Temaslıysanız ya da kalabalık ortamlara girdiyseniz koronavirüsten şüphelenebilir ve test yaptırabilirsiniz.

Corona ilk kaç gün bulaşıyor?

Koronavirüs vücuda girdikten sonra bulaşıcılık kısa sürede başlar. Belirti göstermeseniz bile hastalığı yaymaya başlayabilirsiniz. Bu dönem belirtilerden önceki 4 günlük dönemdir. Virüs en çok belirti vermeyenler tarafından yayılır. Çünkü kişi hasta olduğunu fark etmediği için başkalarıyla temastan kaçınmaz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum