COVID-19 Anne ve Bebek Sağlığı: Korona Virüs ve Gebelik

Küresel bir salgın haline gelen koronavirüsün gebeliğe ve bebeğe olan etkilerini, korunma yollarını, bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.
COVID-19 Anne ve Bebek Sağlığı: Korona Virüs ve Gebelik

Dünya üzerinde milyonlarca kişide görülen ve küresel bir salgın haline gelen koronavirüse karşı alınması gereken önlemler bulunmaktadır. Tüm bu önlemlerin beraberinde hamilelik veya gebelik döneminde olan annelerin corona virüsü enfeksiyonuna karşı son derece bilinçli ve sağ duyulu olması gerekmektedir. Bu içeriğimizde Covid 19 ve hamilelik hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.

İşte Covid-19'un hamileliğe etkisi...

Korona Virüsü (COVID-19) Hamile Kadınlar Üzerindeki Etkisi

Covid 19 hamileliğe etkileri

Genel olarak hamile kadınların yeni koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonuna karşı alması gereken önlemler tıpkı normal bireylerde olduğu gibi aynı şeyleri kapsamaktadır. Bununla beraber gebelik dönemindeki kadınların büyük çoğunluğunun sadece hafif veya orta derecede soğuk algınlığı / grip benzeri hastalıklardan doğan semptomları yaşaması beklenmektedir.

Zatürre gibi daha şiddetli semptomların yaşlı insanlarda veya bağışıklık sistemi zayıflamış, uzun süreli rahatsızlıklara sahip bireylerde daha yaygın olduğu görülmektedir. Tüm bunların yanında şimdiye kadar yapılan araştırmalar bu enfeksiyonu alan hamile kadınların diğer sağlıklı bireylerden daha ciddi komplikasyon riski altında olduğuna dair herhangi bir durumu göstermemektedir.

Covid 19 hamileliğe etkileri

Gebelik döneminde ki annelerin tıpkı diğer sağlıklı bireylerde olduğu gibi koronavirüs salgınına karşı tüm önlemleri harfiyen uygulaması gerekmektedir. Corona virüsü salgınına karşı gebe kadınların alabileceği ilk önlem evde kalmak ve tüm yüzeylerde hijyenik bir ortamın sağlandığından emin olmak olacaktır.

Eğer ki gebelik dönemindeyseniz ve COVID-19 semptomlarını taşıdığınızı düşünüyorsanız derhal ALO 184'ü arayarak şikayetlerinizi ve durumunuzu detaylı bir şekilde anlatmanız gerekmektedir. Aynı zamanda bu salgına karşı gebelik döneminde yapmanız gereken tüm önlemleri daha detaylı öğrenmek için kadın doğum birimine başvurabilirsiniz. Tüm bu işlemler için evden çıkmadan ALO 184'ü arayabilirsiniz.

Korona Virüsün Bebek Üzerindeki Etkileri

Covid 19 hamileliğe etkileri

Öncelikle tüm dünyanın 2019 yılının son çeyreğinde tanıdığı coronavirus, son derece yeni bir salgın olmasından dolayı ilerleyen süre zarfında göstereceği etkiler konusunda kanıtlanmış bir bilgi bulunmamaktadır.

Öte yandan gebelik döneminde koronavirüs enfeksiyonuna yakalanan kadınların düşük yapma riskini daha yüksek olduğuna dair bazı bilgiler bulunsa da kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Ayrıca hamilelik döneminde veya doğum sırasında bu virüsün bebeğinize geçebileceğine dair herhangi bir somut durum oluşmamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, hamilelik sırasında COVID-19 enfeksiyonuna yakalanma riski olan her kadını ve yeni doğan bebeğini yakından takip etmektedir. Tüm bunların yanında Sağlık Bakanlığı tarafından tüm doğum üniteleri son teknolojiye sahip tam donanımlı sistemler bünyesinde yakından gözlem altına alınmıştır. Şuan için Türkiye'de hamileliğe bağlı olarak anne veya bebek sağlığını etkileyen olası bir durum gözetilmemiştir.

Korona Virüsü Riskini Azaltmanın Yolları

Covid 19 hamileliğe etkileri

Hamilelik döneminde olan kadınların koronavirüs enfeksiyonuna karşı alması gereken önlemler tıpkı normal insanlarda olduğu gibi aynı durumları kapsamaktadır. Bu enfeksiyonun hamile kadınlarda daha büyük bir risk gösterdiğine dair herhangi bir kanıtlanmış bilgi bulunmuyorken siz değerli anne ve anne adaylarının bu konuda kendinizi endişelendirmesine hiçbir gerek olmadığını belirtmek isterim.

Hamile kadınların uygulaması gereken önlemler arasında evden çıkmamak, elleri düzenli yıkamak, ailenizden birisinde belirti olduğu takdirde maske takmak, hijyen ürünlerini tek sefer kullanmak, belirti taşıyan kişilerden uzak durmak, toplu taşıma araçlarını kullanmamak, kapalı alanlardan kaçınmak ve doktorunuzdan gerekli bilgileri almaktır. Bu önlemleri alarak COVID-19 riskini azaltabilirsiniz.

Covid-19 Döneminde Hamileler Seyahat Edebilir Mi?

Covid 19 hamileliğe etkileri

Birçok kadın hamilelik döneminde dışarı çıkıp dolaşmak isteyebilir. Belki de ailesiyle beraber bir tatile çıkmak çok daha iyi gelecektir. Tüm bu durumlar normal şartları göz önüne aldığımızda her anne adayının yapmakta haklı olduğu durumlar arasında yer alıyor.

Bilmeniz gereken şey ise şu an yaşanan corona vürüsü salgınının tüm bu isteklerinizi ertelemeniz gerektiğidir. Ertelemek istemiyorsanız ise toplu alanlardan uzak yerlerde tatilinizi yapmalısınız.

Virüse Yakalanma Riski Olan Anne Adaylarının Yapması Gerekenler

Covid 19 hamileliğe etkileri

Hamile kadınların koronavirüs enfeksiyonuna karşı alması gereken önlemler yukarıda belirtildiği gibidir. Tıpkı diğer bireylerde olduğu gibi gebelik dönemindeki kadınların da belirtilen COVID-19 önlemlerine uyması gerekmektedir.

Öte yandan hamileyseniz ve yüksek ateş, sürekli öksürük gibi belirtileri yaşıyorsanız evde gezerken bile maske takmalısınız. Bu süre içerisinde hiçbir hamile kadının ameliyata, hastaneye veya eczaneye gitmesi önerilmemektedir. Durumun daha şiddetli semptomlar göstermesi durumunda koronavirüs testi gerçekleştirilmesi öngörülecektir.

Eğer ki hissedilen semptomlar başa çıkılamayacak duruma geldiyse hemen ALO 184 Koronavirüs Hattı ile iletişime geçerek yaşanan semptomlar hakkında bilgi verilmelidir. Öte yandan doğmamış bebeğinizin refahı ve kendi sağlığınız için endişeleniyorsanız kadın doğum birimiyle iletişime geçebilirsiniz.

Hamile Kadınlar İçin 14 Gün Kuralı

Covid 19 hamileliğe etkileri

Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs ile mücadele kapsamında ön gördüğü 14 gün kuralı, hastalık riskine karşı bireylerin en az 14 gün süreyle evinde kalmasıdır. Her ne kadar bu süre son zamanlarda kısalsa da bu kapsamda hamile kadınların 14 gün kuralına uyarak evlerinde kalmaları önerilmektedir. Özellikle gebelik döneminde enfeksiyon riski oluşması durumunda 7 gün boyunca başkalarıyla temastan kaçınılmalıdır.

Ev ortamında enfeksiyon riskini en aza indirgemek için öksürük veya hapşırık durumlarında maske kullanımı, nesne ve yüzeylerde detaylı temizlik yapılmalıdır. 14 gün kuralı kapsamında evde kalması gereken hamile kadınların uyması gereken bazı durumlar bulunuyor.

İş, okul veya halka açık alanlara gitmemek, toplu taşıma araçlarını kullanmamak, evde kalmak, misafir kabul etmemek, düzenli olarak evi havalandırmak, kendi havlularını, tabaklarını ve eşyalarını kullanmak, mümkün olduğunca diğer aile üyeleriyle kalabalık yapmamak bu durumlardan en önemlileridir.

Hamilelik döneminde birçok anne adayı yoga veya pilates gibi aktivitelerden yararlanmak isteyebilir. Bu gibi fitness rutinlerini gerçekleştirmek isteyen hamile kadınların online spor eğitimi almaları daha doğru olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hamilelik BelirtileriHamile Kalma Yöntemleri
Ateş Ölçme Yöntemi ile Hamile KalmaYalancı Gebelik
Hamilelikte Bilinmesi GerekenlerHamilelikte Anne Adayının Psikolojisi
Hamilelikte Yazın Bilinmesi GerekenlerMide Bulantısına İyi Gelen Besinler
Çalışan HamilelerGebelikte Lazer Epilasyon

Gebelikte COVID-19 bebeğe zarar verir mi?

Yapılan araştırmalara göre hamile kişilerin özellikle gebeliğin son 3 ayında COVID-19 sebebiyle hastaneye başvuru ve ağrı hastalığa yakalanma oranı çok daha yüksektir. Erken ve ölü doğum gibi durumlar COVID-19'u geçiren kişilerde 2 kat daha artmaktadır. Tüm bunları yaşamak istemiyorsanız aşınızı olun.

Gebe kadınlarda COVID-19 aşısının yan etkileri nelerdir?

Hamile olan kadınlara yapılan COVID-19 aşısı, baş ağrısı, halsizlik, aşılama yerinde kızarıklık, şişlik, ağrı, kas ve eklem ağrısı gibi yan etkilere sahiptir. Bunların dışında gebelik sürecine etki eden herhangi bir yan etki bulunmamaktadır.

Emziren kadın inaktif COVID-19 aşısı olabilir mi?

İnaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. Ancak COVID-19'u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleriyle aşı uygulanmasında herhangi bir problem yoktur.

COVID-19'dan kimler daha fazla etkilenir?

Sağlık Bakanlığı'nın elde ettiği veriler sonucunda ileri yaştaki kişilerin, diyabet, astım, KOAH gibi hastalığa sahip olanların ve gebelerin COVID-19 hastalığından daha ağır bir şekilde etkilenmekte olduğu tespit edilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.