Uyku Terörü Nedir? Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda sıkça karşılaşılan problemlerden birisi olan uyku terörünün nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bir araya getirdik.
Uyku Terörü Nedir? Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?

Çocukluk döneminde görülen bir hastalık olan uyku terörü, aileleri çok fazla korkutsa da her çocuğun başına gelebilecek bir olaydır. Çoğu zaman nadir olarak ortaya çıkan ve çocuğun kısa sürede sakinleşmesiyle son bulan bu rahatsızlık sürekli oluyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde uyku terörü nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte uyku terörü hakkında her şey...

Uyku Terörü Nedir?

uyku terörü

Uyku terörü uyku esnasında ortaya çıkan bir hastalıktır. Uykuda anormal davranışlar görülmesi olarak adlandırılmaktadır. Uykunun en derin anında meydana gelen bu rahatsızlık gecenin ilk yarısında ortaya çıkmaktadır.

Genel olarak ilk 5 yaş arasında görülmektedir. Çocuğun büyümesi ile uyku terörünün sıklığı azalmaktadır. 15 yaşından sonra en aza iner ve bazı vakalarda tamamen ortadan kalkar. Yetişkin döneminde ise çok nadir görüldüğünü belirtelim.

Uyku Terörü Belirtileri Nelerdir?

uyku terörü

Çocuğunuzda uyku terörü yaşandığını birkaç belirtiyle anlayabilirsiniz. Uykuda bağırma ve çığlık, terleme, göz bebeklerinde büyüme, yüzde sararma, çarpıntı ve hareketlerde farklılık uyku terörünün belirtileridir.

Uyku terörünü çocuğun gece uykusundan bağırarak ve çığlıklar atarak uyanması ile başlamaktadır. Uyandıktan sonra yüzünde sararmalar görülür. Çocuğun göz bebeklerinde büyüme sıklıkla görülen bir durumdur. Vücudunda aşırı bir terleme yaşanır.

Çocuk çok korkmuştur ve yüzünde korku ifadesi vardır. Hareketlerinde farklılık oluşur. Korktuğu bir şeyden kaçar gibi hareketler yapmaktadır. Hatta yataktan kaçmaya çalışır. Yastık ve yorganına vurmaya çalıştığı da görülmektedir.

Uyku Terörü Neden Olur?

uyku terörü

Uyku terörünün neden ortaya çıktığı bilinmemektedir fakat uyku terörüne yatkınlık olarak tabir edilen bir durum söz konusudur. Uyku terörünün genetik faktörlerden dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir fakat herhangi bir gen tespit edilmemiştir.

Uyku terörünü tetikleyen bazı faktörler olduğu bilinmektedir. Uykusuz kalma, psikolojik faktörler, uyku hastalıkları, bazı hastalıklar ve genetik faktörler uyku terörünün nedenleri olabilmektedir. Uyku terörü gün aşırı ya da birkaç gün arayla gerçekleştiği zaman doktora başvurmanızı öneririz. Oldukça nadir oluyorsa doktora gitmenize gerek yoktur.

Uyku Terörü Kimlerde Görülür?

uyku terörü

3-7 yaş arasında görülen uyku terörü rahatsızlığı bazı çocuklarda daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Arkadaşlarıyla problem yaşayan, kardeşi dünyaya gelen, uyku apnesi ve horlama rahatsızlığına sahip olan, sara ve epilepsisi olan çocuklarda uyku terörü daha fazla rastlanır.

Uyku Terörü Nasıl Tedavi Edilir?

uyku terörü

Uyku terörü hastalığında önemli olan hastalığın nedenidir. İlk olarak hastalık nedeni araştırılmalı ve tespit edilmelidir. Uyku terörünün farklı bir hastalık belirtisi olup olmadığı öğrenilmelidir. Eğer başka bir hastalık belirtisi ise o hastalık tespit edilerek tedavi edilmelidir.

Hastalık nedeninin tespiti sonrasında psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıktığı anlaşılırsa ilaçlar yerine psikoterapi yöntemi ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu tedavi kişiden kişiye farklılık taşımaktadır. İlaç tedavisi izlenen tetkiklerdeki sinyallere göre seçilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uyku Apnesi Nedir?Uyku Felci Belirtileri ve Tedavisi
İnsomnia Nedenleri ve TedavisiBahar Yorgunluğu Nedir?
Jet Lag Nedir ve Nasıl Geçer?Narkolepsi Nedir?
Uyku Bozuklukları Nelerdir?Uykuda Nefes Alamama Nedenleri ve Tedavisi

Gece terörü yaşayan çocuğa nasıl davranmalı?

Uyku terörü yaşayan çocuğu uyandırmamanız gerekiyor. Odasının kapısından onu gözlemleyin. Çoğu zaman kendiliğinden sakinleşeceklerdir. Ertesi gün ise gece terörüyle alakalı çocuğa herhangi bir şey sormayın.

Çocuklarda gece terörü kaç yaşında başlar?

Çocuklarda gece terörü oluşma yaşı üçtür. 3 yaşından itibaren çocuğunuzda bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Çoğu zaman 3-7 yaş arasında görülen bu rahatsızlık bazı durumlarda ergenliğe kadar sürebilmektedir.

Çocuklarda gece terörü ne kadar sürer?

Çocuklarda gece terörünün ne kadar süreceği kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı çocuklarda birkaç saniye süren bu ataklar birkaç dakika olarak da görülebilmektedir.

Çocuklarda gece terörü için hangi doktora gidilir?

Uyku terörü hastalığı çoğu zaman ergenlikle birlikte bitmektedir. Bu dönem içerisinde atakların oluşması ise oldukça nadirdir. Ancak bu durum her gün ya da birkaç gün arayla oluyorsa bir an önce psikiyatr veya nöroloji uzmanına danışmanızı öneririz.

Uyku terörü kaç yaşında biter?

Uyku terörünün ne zaman biteceği kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı uzmanlara göre bu rahatsızlık 12 yaşına kadar devam edebilmektedir. Dolayısıyla çocuklarda gece terörünün ergenlikte biteceğini söyleyebiliriz.

Uyku terörü sebepleri nelerdir?

Uyku terörü yaşam tarzı ya da bazı psikolojik rahatsızlıklar yüzünden ortaya çıkan uyku bozukluğudur. Bu rahatsızlığın oluşmasının altında yatan sebep gün içerisinde yaşanan olaylar ve rahatsızlık veren şeylerin bilinçaltına yerleşmesidir.

Uyku terörü ve epilepsi arasındaki fark nedir?

Çocuğunuzda uyku terörü mü yoksa epilepsi mi olduğunu öğrenmenin en kesin yolu PSG'dir. Bu yöntem videolu 24 kanal EEG kayıtlamalı uyku testidir. Bu rahatsızlığın teşhisini doktorunuzun yapması gerektiğini söyleyelim. Aklınızda böyle bir şüphe varsa bir an önce doktora başvurun.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.