Chloe'nin Göğsünde Çiçek Açtıran Yazar: Boris Vian

Boris Vian kimdir? Boris Vian biyografisi ve sözleri…
Chloe'nin Göğsünde Çiçek Açtıran Yazar: Boris Vian

Boris Vian Biyografisi

10 Mart 1920’de Paris yakınlarındaki Ville d'Avray'da doğan Fransız yazar, şair ve müzisyen Vian, aynı zamanda şarkıcı, gazeteci, senarist, oyuncu, eleştirmen, çevirmen ve maden mühendisidir. Vernon Sullivan mahlasıyla da yazan Vian, daha çok yazdığı roman ve tiyatro oyunları ile bilinir.

Beş yaşında okuma yazma öğrenen Vian’ın yaşadığı kalp rahatsızlıkları ile çok erken yaşlarda mücadele etmeye başlamıştır. Vian, talihsiz bir şekilde yine bu yaşlarda tifoya yakalandı.

Versailles Lisesi'nde felsefe ve matematik dallarında başarılı bir öğrenci olan Vian, 1942’de Maden Mühendisliği dalında üniversite diploması aldı. Michélle Leglise ile 1941’de evlenen Vian, 1946’da en sevilen kitapları olan Günlerin Köpüğü, Mezarlarınıza Tüküreceğim ve Pekin'de Sonbahar'ı yazdığında, henüz 26 yaşındaydı.


nilüfer çiçeği

Gerçekçiliğe şiddetle karşı çıkan Vian, varoluşçuluğu (egzistansiyalizm) benimsedi ve eserlerine bunu harika bir şekilde yansıttı. Öyle ki, Günlerin Köpüğü adlı kitabında Chloe'nin göğsünde açan nilüfer sanki uzun zamandır bildiğimiz bir rahatsızlıktı.


Mezarlarınıza Tüküreceğim adlı romanı yasaklanmasından önce 100.000 adet satsa da Vian, para cezasına çarptırılmıştır. Evliliği 1952'de biten Vian, 2 yıl sonra İsviçreli dansçı Ursula Kübler'le evlenmiştir. 1954'te Cezayir Savaşı'nı ve bir barışseveri ele alan Asker Kaçağı (Le Déseɾteuɾ) isimli şarkısı büyük ses getirse de Fransız vatanseverlerin öfkesi sebebiyle şarkı yasaklanmıştır.

Filmlerde küçük rollere hayat veren ve senaryo yazan Vian, 23 Haziran 1959’da Mezarlarınıza Tüküreceğim adlı kitabından uyarlanan filmin galasında, Cinéma Marbeuf'te kalp krizi geçirdi ve kaldırıldığı hastanede hayata veda etti. Ölümünün uzun süredir maruz kaldığı kalp atışı düzensizliğine bağlı olduğu söylenir.


Günlerin Köpüğü adlı romanı filme uyarlanmış ve ortaya son derece ilginç sahneler çıkmıştır.

günlerin köpüğü


En Güzel Boris Vian Sözleri

Boris Vian’ın kitaplarından derlediğimiz en güzel sözlerini dilerseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Yorum kısmında siz de sevdiğiniz Boris Vian sözlerini bizlere iletebilirsiniz.

- Seni sevmeyene asla sabır gösterme çünkü sabrının adı yüzsüzlük, fedakarlığın adı eziklik, sevginin adı kişiliksizlik olur.

- Gerektiğinde, gereksiz insanları hayatından çıkaramazsan; hiç gerekmediğinde, sevdiğin insanlarla arana girebilir.

- Aşk bazen; asla sahip olamayacağın birini sevmektir.

günlerin köpüğü

- Bağışlamanın en iyi yolu, unutmaktır.

- İnsan ancak hiçbir şeye heves duymadığı zaman özgür olur ve tam anlamıyla özgür olan bir yaratık bir şeye heves etmez. Hiçbir şeye heveslenmediğim için özgür olduğuma karar veriyorum.

- Bu saatten sonra sende fırtına bile kopsa, bende yaprak oynamaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum