Çek Cumhuriyeti'nde Gezilmesi Gereken 10 Yer

Çek Cumhuriyeti Orta Avrupa'nın değerli ülkelerinden biridir. Tarihi, turistik ve coğrafi açıdan zengindir. İşte Çek Cumhuriyeti'nde gezilecek yerler.
Çek Cumhuriyeti'nde Gezilmesi Gereken 10 Yer

Çek Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın tarihi ve kültürel açıdan zengin bir ülkesidir. Prag'ın ünlü tarihi merkezinden Karlovy Vary'nin termal kaplıcalarına, Cesky Krumlov'un büyüleyici manzarasından Brno'nun tarihî yapılarına kadar, gezilecek birçok ilginç mekanı vardır. Bu içeriğimizde, Çek Cumhriyeti'nde gezilecek mekanları ele alacak ve her bir mekanı detaylı bir şekilde açıklayacağız.

Çek Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler Listesi

SıraMekanBölgeÖne Çıkan
1Hluboká KalesiHluboká nad VltavouTarihi/Mimari
2Karlstejn KalesiKarlštejnTarihi/Mimari
3Pruhonice ParkıPrůhoniceDoğası
4Old TownOld TownTarihi
5Karl KöprüsüPraha 1Mimari/Tarihi
6Prag KalesiPrague 1Tarihi/Mimari
7Prag Astronomik SaatJosefovTarihi
8Aziz Vitus KatedraliPraha 1-HradčanyTarihi/Mimari
9Cesky Krumlov KalesiČeský KrumlovMimari
10Tyn KilisesiStaré MěstoTarihi

Çek Cumhuriyeti'nde Görülmesi Gereken 10 Yer

İşte Çek Cumhuriyeti'ne gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler...

1. Hluboká Kalesi

Çek Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Hluboká Kalesi, aynı zamanda Hluboká Şatosu olarak da bilinir ve České Budějovice şehrinin kuzeyinde kısa bir sürüş mesafesinde yer alır.

Büyüleyici Neo-Gotik tarzıyla dikkat çeken bu tarihi kale, Çekya'nın ziyaret edilmesi gereken yerler listesine rahatlıkla ekleyebileceğiniz bir tarihi mekan olarak karşımıza çıkar. Hluboká Kalesi, 13. yüzyıldan kalma başka bir kale kalıntısının üzerine inşa edilmiştir ve günümüzdeki mimari yapısına 1660 yılından sonra kavuşmuştur. Tabii ki, zaman içinde restore edilmiş ve yenilenmiştir.

Adres373 41 Hluboká nad Vltavou, Çekya
Saat09:00–12:00, 12:30–17:00

2. Karlstejn Kalesi

Çek Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Karlštejn Kalesi, Çek Cumhuriyeti'nin tarihi yerlerinden biridir ve 1348-1365 yılları arasında hem Çek Kralı hem de Kutsal Roma İmparatorluğu'nun büyük İmparatoru olan Charles IV için inşa edilmiştir. Kaledeki şapel, Charles IV tarafından Roma İmparatorluğu'nun taç mücevherleri, azizlerin kemikleri ve en değerli eserlerin yanı sıra kişisel eşyalarının saklandığı bir yerdir. Bugün, bu eserlerin birçoğunu görmek mümkündür.

AdresKarlštejn 172, 267 18 Karlštejn, Çekya
Saat09:30-17:30

3. Pruhonice Parkı

Çek Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Pruhonice Parkı, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve Prag'ın güneyinde yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan bir parktır. Průhonice Parkı, Průhonice Kalesi'ne de ev sahipliği yapar ve ülkede gezilmeye değer en güzel yerlerden biridir. Park, geniş bir alana yayılan 250 hektarlık bir alanı kapsar. Bahçeler, ormanlık alanlar, göletler ve muhteşem yürüyüş yolları, bu parkı keşfetmek için idealdir.

Parkta 1600 bitki türü arasında ilginizi çekecek bitkileri bulabilir ve Büyük Kale'nin mimari yapısına hayran kalabilirsiniz. Ayrıca avluda bulunan freskler, heykeller ve Prag'ın Eski Pazar Meydanı'ndaki çeşmenin bir kopyası da görülmeye değer detaylardan sadece birkaçıdır.

Adres252 43 Průhonice, Çekya

4. Prag'ın Eski Şehri (Old Town)

Çek Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yer alan Eski Şehir, Ortaçağ yerleşim alanlarından biridir. Vltava Nehri'nin kenarında bulunan Stare Mesto bölgesinde yer alan Eski Şehir, eski yapılar, sinagoglar, kuleler, kaleler ve köprülerle doludur. Prag'ın en popüler turistik bölgelerinden biri olan Eski Şehir, Çek Cumhuriyeti seyahatinizde sizi büyüleyecek birçok noktaya ev sahipliği yapmaktadır. Yüzyıllara meydan okuyan yapılar, dar sokaklar ve meydanlar, tarihin kokusunu yayan bir atmosfer sunmaktadır. Prag'ı ziyaret ederken Eski Şehir'i mutlaka görmenizi öneririm. Daha fazla bilgi için "Prag Gezilecek Yerler" içeriğimize göz atabilirsiniz.

5. Karl Köprüsü

Çek Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Karl Köprüsü, Prag'ın başkenti olarak inşa edilen ve Vltava Nehri üzerinde yer alan 516 metre uzunluğunda bir köprüdür. Köprü, IV. Karl'ın isteği üzerine yapılmış ve onun adını almıştır. Su seviyesinden yüksekliği 4,30 metre ve genişliği 9,5 metredir. Prag'ın en tanınmış sembollerinden biri olan taş köprü, yalnızca yaya trafiğine açıktır. Peter Parler tarafından tasarlanan Karl Köprüsü, ünlü Aziz John Nepomuk heykeli de dahil olmak üzere 30 heykele ev sahipliği yapmaktadır. Köprünün başında ve sonunda bulunan kuleler harika bir manzara sunmakta olup, Çek Cumhuriyeti'nin gezilecek yerlerinden biridir.

AdresKarlův most, 110 00 Praha 1, Çekya

6. Prag Kalesi

Çek Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Stratejik ve mimari açıdan önemli olan Prag Kalesi, Prag'ın ve Çek Cumhuriyeti'nin en önemli kalesidir. Ünlü mimarlar Joze Plecnik, Peter Parler, Benedikt Rejt, Matthias of Arras ve Borek Sipek tarafından ortak tasarlanan kale, temelleri 870 yılında atılmıştır. Yüzyıllar boyunca kaleye Romanesk ve Gotik mimari tarzında birçok saray ve kilise eklenmiştir. Dünyanın en büyük antik kalelerinden biri olarak kabul edilen Prag Kalesi, 570 metre uzunluğunda ve 130 metre genişliğindedir. Bu kale, Çek Cumhuriyeti'nin tarihi yerlerinin en önemlilerinden biridir ve seyahatinizde kesinlikle yer almalıdır.

AdresHradčany, 119 08 Prague 1, Çekya
Saat06:00-22:00

7. Prag Astronomik Saat

Çek Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Prag Astronomik Saat, Prag'ın Eski Şehir Meydanı'nda bulunan ünlü bir gösteri saati ve astronomik bir bilgi panelidir. İlk olarak 1410 yılında inşa edilen bu tarihi saat, Orta Çağ'ın en büyük teknik harikalarından biri olarak kabul edilir.

AdresStaroměstské nám. 1, 110 00 Josefov, Çekya
Saat09:00-21:00

8. Aziz Vitus Katedrali

Çek Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Prag'ın başpiskoposluk merkezi olarak faaliyet gösteren bir Roma Katolik kilisesidir. Aziz Vitus'a ithaf edilen katedral onun ismiyle anılmaktadır. Büyük mimarlar Peter Parler, Matthias of Arras, Josef Mocker, Kamil Hilbert ve Joseph Kranner'ın ortak tasarımıdır. Bu büyüleyici manevi yapı 1929 yılında hizmete açılmıştır ve Gotik mimari sitilinin Çek Cumhuriyeti'ndeki ve dünyadaki mükemmel örneklerinden biridir. Çek Cumhuriyeti'nin tarihi yerleri arasında bulunan 24 metre uzunluğa ve 60 metre genişliğe sahip olan kilisenin kulesi 97 metre yüksekliğindedir.

AdresII. nádvoří 48/2, 119 01 Praha 1-Hradčany, Çekya
Saat09:00–17:00

9. Cesky Krumlov Kalesi

Çek Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Adını Cesky Krumlov kentinden alan görkemli kale, şehrin ileri gelen ailelerinden Witigonen ve Rosenberg Aileleri tarafından inşa ettirilmiştir. Yapımı 1240'lı yıllara kadar uzanan tarihi kale, 17. yüzyılda Kramau Dükü'ne verildi. Kale bu dönemlerde Eggenberg adını alan bir tiyatro eklemesi ve Barok tadilatlarla genişletildi. Hakimiyet değiştikçe el değiştiren kale, 1992 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Özellikle içerisindeki dünyanın en iyi korunan tiyatrosuyla meşhur olan Cesky Kurmlov Kalesi kesinlikle keşfedilmelidir.

AdresZámek 59, 381 01 Český Krumlov, Çekya
Saat09:00–16:00

10. Tyn Kilisesi

Çek Cumhuriyeti'nde Gezilecek Yerler

Mimar Matthias of Arras tarafından tasarlanan Tyn Kilisesi Tycho Brahe, Karel Skreta, Josef Seger ve Vaclav Emanuel Horak gibi önemli bilim ve sanat insanının ebedi istirahatgahıdır. Gotik mimari usulüyle oluşturulan manevi yapı 14. yüzyıldan bu yana Prag'ın ana kilisesidir. 4 küçük kulesinin her biri 80'er metredir. Roman Katolik kilisesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir ve Çek Cumhuriyeti seyahatindeki turistlerin ilgi gösterdiği yapılardan biridir.

AdresStaroměstské nám., 110 00 Staré Město, Çekya
Saat10:00-15:00
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Prag Hakkında BilgiPrag Kalesi
Old TownKarl Köprüsü
Jonh Lennon DuvarıBarut Kulesi
Prag Gezilecek Yerler

Çek Cumhuriyeti'nde gezilecek yerler neresi?

Çek Cumhuriyeti'nde gezilecek yerler arasında; Hluboká Kalesi, Karlstejn Kalesi, Pruhonice Parkı, Old Town, Karl Köprüsü, Prag Kalesi, Prag Astronomik Saat, Aziz Vitus Katedrali, Cesky Krumlov Kalesi ve Tyn Kilisesi en ünlü turistik mekanlardır.

Çek Cumhuriyeti'nde seyahat etmek için en uygun dönem hangisidir?

Çek Cumhuriyeti'ni ziyaret etmek için en uygun dönem ilkbahar (Nisan-Haziran) ve sonbahar (Eylül-Ekim) ayları arasıdır. Bu dönemlerde hava genellikle ılımandır ve turist kalabalığı daha azdır.

Prag'ı gezmek için kaç gün ayırmalıyım?

Prag'ı tam anlamıyla keşfetmek için en az 2-3 gün ayırmanızı öneririm. Bu süre içinde Prag Kalesi, Charles Köprüsü, Eski Şehir Meydanı ve diğer önemli noktaları gezebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum