C Vitamini Hakkında Daha Önce Duymadığınız 20 Bilgi

C vitamini insan sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. C vitamini hakkında sizler için bazı araştırmalar yaptık ve derledik.
C Vitamini Hakkında Daha Önce Duymadığınız 20 Bilgi

C Vitamini Hakkında Bilgiler

Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi olan vitaminler, hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Çeşitli besinlerde bulunan vitaminler, eksikliği veya fazlalığı sonucu çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilmektedir. Vitaminlerin en önemli çeşitlerinden bir tanesi olan C vitamini ile ilgili bazı araştırmalar yaptık.

İşte C vitamini hakkında daha önce duymadığınız ilginç bilgiler;

1. Yüksek miktarda C vitamini alan bir birey, eğer kan inceltici ilaç kullanıyorsa çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabilir.

2. Böbrek problemi yaşayan bir kişinin C vitamini alması sonucu bu sağlık sorununun üstesinden kolaylıkla gelebilir.

C Vitamini Hakkında Bilgiler

3. Diyet yapmak istiyorsanız C vitamini barındıran besinleri tercih edebilirsiniz. Kilo vermenizi sağlayacak, c vitamini içerikli besinler; portakal, kırmızı biber, lahana, brüksel lahanası, brokoli, kivi, greyfurt, guava ve çilektir.

4. C vitamini üreten memeliler, fiziksel olgunluk yaşlarına 8 ila 10 kat daha hızlı ulaşmaktadırlar.

5. C vitamini tıbbi ve gıda muhafaza amaçlı kullanılmaktadır. C vitamini genellikle mısırdan elde edilmektedir.

C Vitamini Hakkında Bilgiler

6. Orta Avrupa'da bulunan bitkiler arasında cehri meyveleri, en yüksek c vitaminine sahip meyvedir. Bu istatistik dünya üzerinde 5. sıra da yer almaktadır.

7. Resmi olarak C vitamini alımı 70-80 miligramdır. Fakat Nobel ödüllü bilim adamı Albert Szent Gyorgyi, sağlıklı bir bireyin 1000 miligram, hasta bir bireyin ise 8000 miligram c vitamini kullanabileceğini iddia etmiştir.

8. Sigara kullanan bir bireyin, sigara kullanmayan bir bireye göre %30 daha fazla c vitamini kullanması gerekmektedir. Çünkü sigara, diş etlerine büyük oranda zarar veren bir maddedir.

C Vitamini Hakkında Bilgiler

9. C vitamini cildi sıkılaştırır. Kollajen oluşumunda önemli rol oynayan c vitamini, kişinin daha sıkı bir vücuda sahip olmasını sağlamaktadır.

10. C vitamini soğuk algınlığına iyi gelen bir vitamindir. Aynı zamanda çeşitli kanser tedavilerinde de kullanılmaktadır.

11. İnsanlar tarafından fabrikalarda üretilen ilk vitamin, c vitaminidir.

12. C vitamini pişmiş veya kızartılmış besinlerde kaybolur. Bu nedenle daha çok taze meyve ve sebzeleri tercih etmelisiniz.

C Vitamini Hakkında Bilgiler

13. C vitamini, beyin fonksiyonlarına yardımcı olan nörontransmitter adlı hormonun oluşmasında büyük bir yere sahiptir.

14. C vitamini, kişiyi sigara dumanı gibi çeşitli zehirli gazlardan korumaktadır. Yeteri kadar c vitamini tüketen bir insan, zararlı gazlardan etkilenmez.

15. Çoğu hayvan ve bitki kendi c vitaminini üretebilirken, biz insanlar c vitamini üretemeyiz.

16. C vitamini vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan güçlü bir antioksidandır.

17. Sağlıklı büyüme ve gelişme için c vitamini gereklidir. Aynı zamanda c vitamini insan vücudunu çeşitli hastalıklardan ve mikroplardan da korumaktadır.

C Vitamini Hakkında Bilgiler

18. C vitaminini iki kez Nobel ödülü sahibi Linus Pauling bir dizi kitabında bağışıklığı artıran süper besin olarak tanıtmıştır.

19. Yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin C vitamini içerikli besinler tüketmesi gerekir. C vitamini kan basıncını düşürmeye yardımcıdır.

20. Yorgunluk ve sinirlilik hali C vitamini eksikliğinin belirtileri arasında yer alır. Bu semptomlar C vitamini eksikliğinin işaretidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
K Vitamini Nedir? Faydaları ve EksikliğiA, B12, C, D, E ve K Vitamin Eksikliği
D Vitamini Nedir? D Vitamini EksikliğiVitamin ve Bitkisel İlaç Önerisi
B12 Vitamini İçeren Doğal Takviye BesinlerCildinizi Güzelleştiren Vitaminler
Hangi Vitaminler Kilo Aldırır?B Vitamininin Faydaları
Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

C vitamininin faydaları nelerdir?

C vitamini güçlü bir antioksidandır. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hasta olmanızı engeller. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Demir emilimini artırır. Cilt ve saç sağlığı için oldukça önemlidir. Yaraların hızlıca iyileşmesini sağlar.

C vitamini nasıl tüketilmeli?

C vitamini  çeşitli meyvelerde ve sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Kapsül şekilde çiğnenebilir tabletler ile de tüketilebilir. C vitamini eksikliği vücutta çok fazla yaşanıyorsa takviye ilaç kullanılabilir. Onun dışında besinlerden alınması daha sağlıklıdır.

Günlük C vitamini ihtiyacı ne kadar?

Günlük ihtiyaç duyulan C vitamini miktarı erkeklerde ortalama 90 mg kadardır. Kadınlarda ise bu değerler 75 mg'dır. Hamile kadınlar günde 85 mg, emziren anneler ise 120 mg'a kadar C vitamini almalıdır. Çocuklarda 50 mg C vitamini almak yeterli olacaktır.

C vitamini kilo aldırır mı?

C vitamini metabolizmanın yavaşlamasını sağlar. Kilo almaya yardımcıdır. Aşırı hızlı metabolizmanız yüzünden kilo alamıyorsanız C vitamini içeren besinler tüketerek kilo alabilirsiniz.

C vitamini eksikliği nelere yol açar?

C vitaminin aşırı eksikliğinde halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş kaybı, diş eti hastalıkları, mide bulantısı, baş ağrısı görülebilmektedir.

C vitamini almak uyku kaçırır mı?

C vitamini almak daha rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Kanda az miktarda C vitamini olması gece uykunuzun bölünmesine yol açabilmektedir. Uyku bozuklukları ve stres hormonu olan kortizol seviyesinin yükselme riskini artırır.

1 portakalda ne kadar C vitamini var?

Portakal C vitamini bakımından oldukça zengindir. 100 gram bir portakalda ortalama 53 mg C vitamini bulunur. Yetişkin bir erkeğin günlük alması gereken C vitamini 90 mg kadınların ise 75 mg'dır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.