Burçların Sembolleri Nereden Geliyor?

Oldukça eski bir tarihe sahip olan burçların sembolleri nereden geliyor? Anlamları neler? dDye merak ediyorsanız içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Burçların Sembolleri Nereden Geliyor?

Burçlar, astrolojinin en temel kavramlarından biridir. Doğduğumuz ay ve günün, yıldızların ve gezegenlerin konumuna göre belirlenen burcumuz, karakterimizi ve hayatımızı etkilediğine inanılır. Burçlar aynı zamanda sembollerle ifade edilirler. Peki, burç sembollerinin kökeni nedir? Bu yazıda, burç sembollerinin tarihçesi, anlamları ve nasıl belirlendiği hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Burç Sembolleri Nedir?

Burç Sembolleri

Burç sembolleri, burçları temsil eden sembolik şekillerdir. İnsanlar, binlerce yıldır burç sembollerini kullanarak, astrolojik işaretleri ifade etmişlerdir. Burç sembolleri, belirli bir burcu tanımlamak için kullanılan simgesel bir ifadedir.

Burç Sembollerinin Tarihçesi

Burç Sembolleri

Burç sembollerinin kökeni, M.Ö 4000'lere kadar uzanır. Eski Sümer ve Mısır uygarlıkları, yıldızların ve gökcisimlerinin hareketlerini gözlemleyerek, astrolojik takvimler oluşturmuşlardır. Daha sonraları, astroloji ve burç sembollerine olan ilgi, Yunanistan ve Roma dönemlerinde artmıştır.

Burçların Sembolleri Nereden Geliyor?

Her insanın doğduğu tarihe göre bir burcu vardır ve bu burçlar çeşitli sembollerle temsil edilir. Ancak, burç sembollerinin nereden geldiğini hiç düşündünüz mü? Yunanlıların takımyıldızlarına dair yaratıklar, mitler ve hikayelerle dolu olduğu bilinmektedir. İşte burç sembollerinin anlamı:

Koç

Burç Sembolleri

Koç burcu, Latince ismi Aries olan altın postlu koçla temsil edilir. Yunan mitolojisinde, Koç, İason ve Argonotları'nın derisini Kolhis Kralı Aietes'ten çalmakla görevliydi. Koç, güçlü ve cesur karakteriyle Koç burcunun sembolü haline geldi.

Boğa

Burç Sembolleri

Boğa burcu, Latince ismi Taurus olan bir boğayla temsil edilir. Takımyıldızı, M.Ö. 15.000 tarihinde boğaya benzetildiği bilinmektedir. Yunan ve Roma mitolojisine göre, takımyıldız ya Europa'yı tavlamak için boğa kılığına girmiş Jüpiter ya da Herakles'in yakaladığı Girit Boğası olarak karşımıza çıkar.

İkizler

Burç Sembolleri

İkizler burcu, Latince ismi Gemini olan Castor ve Pollux ikizleri yıldızların arasında çöp adam gibi görünür. Kaçırılması büyük Truva Savaşı'nı başlatan Truvalı Helen'in ve kocası Agamemnon'u savaştan sonra öldüren Klytaimnestra'nın erkek kardeşleri olan ikizler, atçılık ve denizcilik ile ilişkilendirilir. Pollux ve Helen, Zeus bir kuğu kılığına girip anneleri Leda'ya tecavüz ettiğinde bir yumurtadan; bir başka yumurtadan ise babaları Tyndareus olan Castor ve Klytaimnestra çıkar. Sadece Pollux ölümsüzdür, Zeus diğer kardeşi de gökyüzünde ölümsüz kılar.

Yengeç

Burç Sembolleri

Yengeç burcu, Latince ismi Cancer olan yengeçle temsil edilir. Yengeç, Yunan mitolojisinde Herkül Lerna Hydra'sını altermeye çalışırken ona yardımcı oldu. Herkül onu ayağıyla ezerek uzaklara gönderdi. Yengeç burcu, güçlü bir dış kabuğa sahip olan yengecin koruyucu özellikleri ile ilişkilendirilir.

Aslan

Burç Sembolleri

Aslan burcu, Latince ismi Leo olan aslanla temsil edilir. Takımyıldızı, erken dönemde Mezopotamyalılar tarafından M.Ö.4000 yıllarında fark edilmiştir. Yunanlılar ve Romalılar aslanı Herkül'ün Nemea Aslanı'nı öldürdüğü mit ile ilişkilendirmiştir. Aslan burcu, güçlü, cesur ve liderlik özellikleri ile özdeşleştirilir.

Başak

Burç Sembolleri

Başak burcu, Latince ismi Virgo olan bir kadın figürü ile temsil edilir. Eski Babilliler onu tarımsal bereket, yani tahıl ve bitkilerin tanrıçası Ceres ile özdeşleştirir. Romalılar, onu bir eğreltiotunu tutarken resmeder. Başak burcu, detaycı, titiz ve pratik özellikler ile özdeşleştirilir.

Terazi

Burç Sembolleri

Terazi burcu, Latince ismi Libra olan teraziyi oluşturan yıldızlar, Yunanlılar'da Akrep takımyıldızının kıçkaçlarıydı. Romalılar'da ise terazinin iki kefesi olarak farklı bir takımyıldızına dönüşür. Terazi takımyıldızı eskiden sonbahar ekinoksu boyunca görünürken, gece ve gündüzün eşit olması bua uyardı. Şimdi ise bu ekinoks Başak burcuna denk geliyor. Terazi burcu, adil, dengeleyici ve sosyal özellikleri ile özdeşleştirilir.

Akrep

Burç Sembolleri

Akrep burcu, Latince ismi Scorpio olan akrebin kıskaçları ile temsil edilir. Romalılar tarafından koparılmış olsa da, akrebin kıskaçları Orion (Avcı) Takımyıldızı'na yakındır ve Orion'un kaçtığı bir düşmandır. Orion'un davranışlarından intikam almak için Diana tarafından ya da herhangi bir yaratığı öldürebileceğine dair övünmesine yanıt olarak Toprak tarafından gönderilmiştir. Akrep burcu, tutkulu, yoğun ve gizemli özellikleri ile özdeşleştirilir.

Yay

Burç Sembolleri

Yay burcu, Latince ismi Sagittatius olan yay takımyıldızı, ok ve yayıyla akrebi hedef alan bir kentaur (yarı insan yarı at) olarak tasvir edilir. Yay burcu, maceraperest, cesur ve keşfetmeye açık özellikleri ile özdeşleştirilir.

Oğlak

Burç Sembolleri

Oğlak burcu, Latince ismi Capricorn olan yarı oğlak yarı balık şekli ile temsil edilir. 21 Aralık kış gün dönümünde görünür. Takımyıldıza Pan ya da Faunus adı verilmiştir. Mite göre tanrılarla savaşmak için gönderilen canavar Typhon'dan saklanır ve kaçmak için Nil Nehri'ne girip vücudunun alt kısmınıbalığa dönüştürür. Jüpiter onu ödüllendirmek adına ölümsüz kılar. Oğlak burcu, hırslı, disiplinli ve güçlü özellikleri ile özdeşleştirilir.

Kova

Burç Sembolleri

Kova burcu, Latince ismi Aquarius olan kova takımyıldızı, bir testiden su döken bir adam olarak görünür. Ganymedes ya da Catamitus adında genç bir oğlanla özdeşleştirilen kovaya Zeus aşık olur ve onu kaçırmak için bir kartala dönüşüp Olimpos Dağı'na tanrıların şarap sunucusu olarak yerleştirir. Bu hikâye, Aquila Takımyıldızı'nda resmedilir. Kova burcu, yenilikçi, özgür düşünceli ve bağımsız özellikleri ile özdeşleştirilir.

Balık

Burç Sembolleri

Balık burcu, Latince ismi Pisces olan halatlarla bağlanmış iki balıkla temsil edilir. Tanrıları öldürmek üzere gelen korkunç yaratık Typhon'dan kaçan Venüs ve oğlu Cupid olarak karşımıza çıkar. Faunus (Oğlak), Nil Nehri'ne yüzmek için girerken bu ikili kendilerini balığa dönüştürür. Balık burcu, hassas, duyarlı ve romantik özellikleri ile özdeşleştirilir.

Burç sembolleri neden önemlidir?

Burç sembolleri, belirli bir burcu sembolik olarak temsil ettiği için, astrolojik takvimlerin oluşturulmasında önemli bir role sahiptir. Astroloji tutkunları, burç sembolleri sayesinde burçların kişilik özelliklerini anlamaya çalışırlar.

Burç sembolleri nasıl belirlenir?

Burç sembolleri, burçların özelliklerini yansıtacak sembolik bir ifade seçilerek belirlenir. Astrologlar, burç sembolleri belirlerken yıldızların ve gezegenlerin hareketlerini göz önünde bulundururlar.

Burç sembolleri, yıldızların hareketlerine dayanarak mı belirlenir?

Evet, burç sembolleri, genellikle yıldızların ve gezegenlerin hareketlerine dayanarak belirlenir.

Burç sembolleri, her bir burcun özelliklerini yansıtacak şekilde mi seçilir?

Evet, burç sembolleri, belirli bir burcu temsil etmek için seçilir ve bu semboller, her bir burcun özelliklerini yansıtacak şekilde seçilir.

Burç sembolleri, eski uygarlıklardan günümüze kadar nasıl geldi?

Burç sembolleri, M.Ö 4000'lere kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Eski Sümer ve Mısır uygarlıkları, yıldızların ve gökcisimlerinin hareketlerini gözlemleyerek, astrolojik takvimler oluşturmuşlardır.

Burç sembolleri, sadece batı astrolojisinde mi kullanılır?

Hayır, burç sembolleri, dünya genelinde farklı astroloji kültürlerinde kullanılır.

Burç sembolleri ile hangi özellikler ifade edilir?

Burç sembolleri, belirli bir burcun özelliklerini sembolik olarak ifade eder. Örneğin, Koç burcu sembolü, cesaret ve liderlik yeteneklerini sembolize eder.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum