Boyun Tutulmasına İyi Gelen İlaçlar, Egzersizler ve Bitkiler

Boyun tutulması, en çok görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Boyun tutulmasına iyi gelecek bitkiler, ilaçlar, hareketler ve çaylar burada.
Boyun Tutulmasına İyi Gelen İlaçlar, Egzersizler ve Bitkiler

Boyun tutulması, en çok rastlanılan sağlık sorunlarının başında gelir. Masa başı çalışma, uzun süre yanlış pozisyonda oturma, başı desteklemeyen yastıkta uyuma ve boynun uzun süre soğuk havaya maruz kalması nedeniyle boyun tutulması meydana gelebilir. Boyun tutulması, kişinin yaşam kalitesini düşüren bir problemdir. Boyun tutulmasını geçirmek için kremler, ağrı kesiciler, bitki çayları, bitkiler, yağlar, egzersizler denenebilir.

Boyun Tutulmasına İyi Gelen Kremler

Boyun Tutulmasına İyi Gelen Besinler

Boyun kaslarını gevşetecek kremler arasında Bengay, Voltaren, Maxrelax, Muscoflex, Fixoline, Maxthio, Muscoril, Muscomed, Tyoflex yer alır.

Boyun tutulmasına bağlı olarak meydana gelen ense ağrıları çok şiddetlidir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz kremler, doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması gerekir. Ufak kazaların neden olduğu ağrılarda kullanılan bu kremler sırt, bel, boyun tutulmalarına iyi gelmektedir. Bölgesel ağrıların tedavi edilmesinde kullanılır. Kasların gevşemesine yardımcı olan kremler serinlik hissi verir, bölgeyi rahatlatır.

Boyun Kaslarını Gevşeten Ağrı Kesiciler

Boyun Tutulmasına İyi Gelen Besinler

Ağrı kesiciler boyun ağrılarını azaltmak ve kasları gevşetmek için etkilidir. Kasların daha fazla hasar görmemesi için kesinlikle bir doktora başvurulmalıdır. Gerginlik hissettiğiniz bölgeyi çok fazla kullanmamaya özen gösterin. Günlük hayatınızı olumsuz etkileyen boyun tutulması kas gerginliği nedeniyle ortaya çıkar. Nadir durumlarda tıbbi değerlendirmeye ihtiyaç duyulabilir. Kötüleşen boyun ağrılarında ağrı kesiciler fayda etmez.

Boyun Ağrısını Kesen İlaçlar ve Haplar

Boyun Tutulmasına İyi Gelen Besinler

Anti-enflamatuar ilaçlar boyun tutulması ve ağrısı için birebirdir. Reçetesiz satılan ilaçlar doktorunuz ile görüşmeden satın alınmamalıdır. Size bir yan etkisi olabilir. İlaç kullanımında dikkatli olmak gerekir. Kas gevşetici etkiye sahip olan ilaçlar kasların gevşemesini sağlar. Yatıştırıcı etkiye sahip haplar da tercih edilebilir. Ağrıyı kısa süre içerisinde kesen bu ilaçlar ve haplar oldukça kuvvetli etkilere sahiptir. Kullanmadan önce mutlaka ama mutlaka aile hekimine danışılması gerekir.

Boynu Yumuşatan Yağlar, Bitkiler ve Çaylar

Boyun Tutulmasına İyi Gelen Besinler

Boyun tutulmasına iyi gelecek yağlar, çaylar ve bitkiler arasında biberiye yağı, kekik yağı, nane yağı, zerdeçal, kedi otu, zencefil çayı, kekik çayı, bayır turpu yer alır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz boyun tutulmasına birebir etkili şifalı besinler kasılmış boyun kaslarını gevşetir. Yağlar boyun kısmına masaj yaparak uygulanır. Bitkilerin bazıları demlenir bazıları direkt olarak bölgeye sürülür. Çaylar ise günde 1 defa olmak üzere içilir. Bitkiler şifalı olduğu için ağrıyan bölgeye iyi gelecektir. Çaylar ise kan dolaşımını hızlandırır, bünyeye rahatlama hissi yaşatır. Kasların gevşemesine yardımcıdır.

Boyun Bölgesine İyi Gelen Hareketler ve Egzersizler

Boyun Tutulmasına İyi Gelen Besinler

Boyun tutulmasını ortadan kaldırmak için ilk olarak sandalyeye oturun. Sağ eliniz ile sandalyeyi alttan kavrayın. Sol ile başın sağ tarafını tutun. Başınızı sola doğru eğin, çeneyi sağa çevirin. Boyun kaslarının gerildiğini hissettiğiniz yerde durun ve 10 saniye kadar bekleyin. Bu hareketi 10 kez tekrarlayın. Aynı işlemi ters şekilde yapmayı ihmal etmeyin. İki elinizle başınızı arkasından kavrayın ve öne doğru itin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissettiğinizde bekleyin. 10 kez tekrarlayın. Bu iki egzersiz sayesinde boynunuz biraz daha rahatlayacaktır.

İlginizi Çekebilir
Boyun Düzleşmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

Boyun tutulmasına iyi gelen yağlar nelerdir?

Ağrı tedavisine sıkça kullanılan biberiye yağı, doğal ağrı kesici niteliğindedir. Biberiye yağını tek başına kullanabilirsiniz. Bir miktar biberiye yağını ağrıyan bölgeye masaj yaparak uygulayınız. Masaj sonrasında bölgeyi streç film ile kapatın ve gün boyu bekletin. Ayrıca gece yatmadan önce de sürebilirsiniz. Yağı uyguladıktan ve beklettikten sonra ılık su ile duş alın.  Baş ağrısı ve sinüzit gibi şikayetleriniz yoksa duş sırasında soğuk-sıcak kompres uygulayabilirsiniz.

Boyun tutulması neden olur?

Boyun omurları arasında sık ve kuvvetli yapıda kaslar vardır. Bu kasların çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen kasılmaları, sertleşmeler ve ve fonksiyon bozuklukları boyun tutulmasına neden olur. Ancak boyun tutulması genellikle geceleri yanlış ve ters yatış pozisyonlarından kaynaklanır. Ayrıca boyun fıtığından kaynaklı olarak boyun tutulması gelişebilir. Boyun tutulması sonucunda kişi kafasını sağa, sola ve yukarı çevirmekte zorlanır. Boyun tutulması sonucunda kaslarda meydana gelen kasılma nedeniyle ağrı hissedilir. Kas grubunun hassaslaşması ve gerilmesi nedeniyle sızı ve ağrı hissedilir. Boynu tutulmuş kişi araba kullanamaz.

Boyun tutulmasına iyi gelen çaylar nelerdir?

Ağrı kesici özelliğe sahip olan kekik çayı, birçok sağlık problemi karşısında etkili çözüm imkanı sunmaktadır. Boyun ağrılarının hafiflemesine yardımcı olan kekik çayını ağrı kesici ve kas gevşetici olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı kekik ekleyin ve birkaç damla limon damlatın. Daha sonra bardağın ağzını kapatın ve yaklaşık 15 dakika demlenmeye bırakın. Ayrıca kekik çayına yeşil çay katarak da tüketebilirsiniz.

Boyun tutulması ve boyun ağrısı tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olan zencefil çayı, sinir sıkışmasından kaynaklı boyun tutulmalarında oldukça etkilidir. Zencefilin kabuklarını temizleyiniz ve yaklaşık 10-15 gramlık taze zencefili rendeleyiniz. Rendelediğiniz zencefili kaynar suya atın ve bardağın ağzını kapatarak 15 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

Kasları gevşetmek için ne yapılmalı?

Kas gevşetici etkiye sahip olan kedi otunu kaslarınızın gevşemesi için kullanabilirsiniz. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisiyle bilinen kedi otunu doğrudan tüketmek yerine kompres uygulayarak kullanmanızı öneririz. Aksi oldukça kuvvetli etkiye sahip olan kedi otunun kullanımı büyük dikkat gerektirir. Kedi otu tozunu zeytinyağı ile karıştırarak krem kıvamına getirin. Elde ettiğiniz karışımı tutulan bölgeye sürünüz. Karışımı sürdükten sonra streç film ile sararak en az 1 saat bekletin. Bekledikten sonra önce ılık suyla duş alın. Duş sırasında sıcak ve soğuk kompresler uygulayın.

Boyun tutulması nedir?

Boyun tutulması, en çok rastlanılan sağlık sorunlarının başında gelir. Uzun süreler yanlış pozisyonda oturan, uyuyan kişilerde görülür. Boynun uzun süre soğuk havaya maruz kalması da boyun tutulmasına neden olur. Masa başı çalışan kişilerde de görülen boyun tutulması günlük yaşantıyı ciddi oranda etkiler.

Evde boyun tutulması nasıl geçirilir?

Baş ve boyun bölgesinde hareket kısıtlılığına yol açan boyun tutulması, evde uygulayabileceğiniz basit egzersizlerle ve çeşitli bitkisel kürlerle tedavi edilebilir. Ancak boyun tutulması bir kaza sonrasında meydana geldiyse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Düşme ve çarpma sonucunda meydana gelen boyun tutulmaları ciddi sorunları tetikleyebilir. Boyun tutulması, genellikle sabah uyandıktan sonra fark edilen bir durumdur.

Boyun tutulması nasıl tedavi edilir?

Boyun tutulması problemiyle karşılaşmanız durumunda evde kolayca uygulayabileceğiniz çeşitli egzersiz yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. Düzenli olarak uygulayacağınız 10-15 dakikalık egzersizler ile kaslarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak uygulayacağınız boyun egzersizlerinde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta boynu fazla zorlamamaktır. Boyun tutulması durumunda uygulanan egzersizler genellikle gün içinde sıkça yaptığımız hareketleri içerir. Boyun tutulması tedavisinde ilaç kullanımına alternatif olarak soğuk ve sıcak kompres uygulanabilir. Soğuk kompres ile ağrının hafiflemesini sağlayabileceğiniz gibi sıcak kompres ile kaslarınızın gevşemesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle soğuk sonra sıcak kompres uygulanması önerilir.

Boyun tutulmasına iyi gelen egzersizler nelerdir?

Öncelikle başınızı yavaşça öne doğru eğin. Bu sırada çenenizi göğsünüze dayayabilirsiniz. Ancak kendinizi çok fazla zorlamayınız. Daha sonra başınızı geriye doğru kaldırın. Bu hareti 10 kez tekrarlayın. İkinci pozisyonda başınızı önce sağa, sonra sola doğru yatırın. Bu hareketi 5 sağ, 5 sol olmak üzere toplamda 10 kez tekrarlayın. Son egzersizde başınızı önce sağa, sonra sola doğru çevirin. Tahminimizce en çok zorlanacağınız hareket bu olacaktır. Bu nedenle kendinizi çok fazla zorlamamalı ve başınızı çevirebildiğiniz kadar çevirmelisiniz. Kendinizi zorlamanız durumunda boyun ağrınız artabilir. Bu hareketi 5 sağ, 5 sol olmak üzere toplamda 10 kez tekrarlayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.