Birinci Dünya Savaşı'nda Kullanılan En Garip Askeri Araçlar

Birinci Dünya Savaşı sırasında ülkelerin savaş sırasında kullandığı askeri araçları listeledik. Farklı ülkelere ait 10 garip askeri araç sizlerle...
Birinci Dünya Savaşı'nda Kullanılan En Garip Askeri Araçlar

Birinci Dünya Savaşı, tarihte görülmüş en büyük ve en kanlı savaşlardan biridir. Bu savaşta, askeri araçların önemi ve gelişimi, savaşın sonuçlarını belirleyen faktörlerden biri olmuştur. Tanklar, uçaklar, gazlar ve topçular, Birinci Dünya Savaşı'nın tarihini değiştiren ve savaşın yönünü belirleyen araçlar arasındadır. Bu yazımızda savaşta kullanılan en ilginç araçları sizlerle paylaşacağız.

Birinci Dünya Savaşı’nın En İlginç 10 Askeri Aracı

Birinci Dünya Savaşı, Avusturya veliahdı Arşidük Franz Ferdinand ve eşi Hohenberg’in 28 Haziran 1914 yılında Gavrilo Princip adında bir Sırp milliyetçisi tarafından Saraybosna’da öldürülmesiyle başlamıştır. Kısa süre içerisinde bir çok dünya ülkesinin dahil olduğu savaş, tarihin en büyük ve en kanlı sonuçlarını doğurmuştur.

28 Temmuz 1914’de başlayan ve 11 Kasım 1918’e kadar süren küresel bir mücadele olarak bilinmektedir. 15 milyondan fazla askerin hayatını kaybettiği bu savaşta, farklı ülkeler tarafından 1918 yılına kadar üretilen askeri araçları listemizde sıraladık. Kanlı savaştan geriye kalan en garip 10 askeri araç sizlerle…

Birinci Dünya Savaşı'nın Sıra Dışı Araçları;

1. Garford ve Putilov Zırhlı Aracı, Rusya

birinci dünya savaşı araçları

Garford ve Putilov, Birinci Dünya Savaşı döneminde Rusya’da üretilen bir tür zırhlı savaş aracıdır. Toplam ağırlığı yaklaşık 11 ton olan ve yalnızca 30 beygirlik motor gücüne sahip olan bu araç, ortalama 10 ile 11 km hız yapmaktadır.

2. Ehrhardt EV/4, Almanya

birinci dünya savaşı araçları

EV/4 Ehrhardt panzeri, Almanya’nın polis kuvvetleri tarafından kullanılan yüksek güvenlikli zırhlı araçlardır. Birinci Dünya Savaşı’na da katılan araç, neredeyse 9 ton ağırlığı, 8 kişilik mürettebatı ve üç makineli tüfek girişiyle Alman ordusunun en önemli aracıdır.

3. Austin Zırhlısı, İngiltere

birinci dünya savaşı araçları

Austin zırhlı aracı, Birinci Dünya Savaşı sırasında üretilen İngiliz askeri aracıdır. Araç, savaş döneminde İngiliz ve Rus askerleri tarafından kullanılmıştır. Austin zırhlı aracı ayrıca Rus İç Savaşı'nda farklı güçler tarafından kullanılmasıyla bilinmektedir.

4. Büssing A5P, Almanya

birinci dünya savaşı araçları

Büssing A5P, Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından üretilmiştir. Santrali Bussing tarafından sınırlı sayıda üretilen A5P; 6 silindirli motoru, çelik zırhlı gövdesi ve 10 kişilik mürettebatıyla 1916 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

5. Jeffery Zırhlısı, İngiltere

birinci dünya savaşı araçları

Jeffery zırhlı aracı, lastik ve jantın mucidi Thomas B. Jeffery tarafından 1915 yılında üretilmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nda aktif olarak kullanılan araç, General John Pershing’in tarafından New Mexico’daki Panço Villa Seferi’nde de kullanılmıştır.

6. Lanchester, İngiltere

birinci dünya savaşı araçları

Lanchester, Birinci Dünya Savaşı sırasında üretilen İngiliz zırhlı aracıdır. 1914 yılında kullanılan Lanchester, Rolls-Royce’dan sonra en çok hizmet veren ikinci zırhlı araba olma özelliğine sahiptir. Araç başlangıçta hava üslerini desteklemek ve inen pilotları taşımak için tasarlanmıştır.

7. Rolls-Royce, İngiltere

birinci dünya savaşı araçları

1914 yılında geliştirilen Rolls-Royce zırhlı aracı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı’nda kullanılmıştır. Orta Doğu’da birkaç cephede görev alan araç, daha sonrasında geliştirilerek araca, tank tüfeği, makineli tüfek ve duman bombası eklenmiştir.

8. Charron Zırhlısı, Fransa

birinci dünya savaşı araçları

Charron Fransız zırhlı aracı, Gürcü mühendis Mikheil Nakashidze tarafından tasarlanmıştır. Seri olarak Girardot ve Voigt firmaları tarafından üretilen araç, makineli tüfek ve nişancı bölümleri ile dikkat çekmektedir.

9. Davidson Akülü Aracı, Amerika

birinci dünya savaşı araçları

Dönemin ender akülü araçları arasında yer alan Davidson zırhlısı, Royal Page Davidson tarafından tasarlanmıştır. Deniz akademisi öğrencilerinin desteğiyle seri üretime geçen araç, 30 kalibrelik Colt ve bomba tüfekleri ile donatılmıştır.

10. Quadricycle Motoru, İngiltere

birinci dünya savaşı araçları

Şimdiye kadar yapılmış ilk silahlı motor olma özelliğine sahip Quadricycle, İngiliz mucit FR Simms tarafından 1898 yılında üretilmiştir. Aracın ön kısmında yer alan makineli tüfek ve zırhlı kalkanı, sürücü tarafından kontrol edilmektedir. Birinci dünya savaşında aktif olarak kullanılan araç, engebeli arazi şartlarına dayanıklı olmasıyla bilinmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Birinci Dünya Savaşı Hakkında BilgilerTarihin En Pahalı Kazaları

Birinci Dünya Savaşı'nda hangi askeri araçlar kullanılmıştır?

Birinci Dünya Savaşı'nda tanklar, uçaklar, gazlar ve topçular gibi çeşitli askeri araçlar kullanılmıştır.

Birinci Dünya Savaşı'nda askeri araçların önemi nedir?

Birinci Dünya Savaşı'nda askeri araçlar, savaşın sonuçlarını belirleyen ve tarihini değiştiren faktörlerden biridir.

Hangi ülkeler Birinci Dünya Savaşı'nda en gelişmiş askeri araçlara sahipti?

Birinci Dünya Savaşı'nda Almanya, Fransa, İngiltere ve ABD gibi ülkeler en gelişmiş askeri araçlara sahipti.

Birinci Dünya Savaşı'nda askeri araçların gelişmesi savaşın sonucunu nasıl etkiledi?

Birinci Dünya Savaşı'nda askeri araçların gelişmesi, savaşın taktiklerini ve stratejilerini değiştirdi ve savaşın sonucunu belirleyen faktörlerden birini oluşturdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum