Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Bu yazımda bebeklerde ek gıdaya geçiş evresi ve bu evrede annelerin dikkat etmesi gereken hususlara değineceğim. Ek gıda hazırlama yöntemleri ve ayrıntılara da ayrıca yer vereceğim.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ

Anne sütü mucizevi bir şekilde bebeklerin bütün besin kaynağını karşılar. İlk 6 ay anne sütü alan bebeklerin başka besinlere ve hatta suya dahi ihtiyacı yoktur. 2 yaşa kadar da anne sütü almalı fakat diğer besinleri de yemeleri gerekir. Bu sebeple bebeklerin 6. Ayı dolduğunda ek gıdaya geçmeleri gerekir. Bu ayda bebekler az porsiyonla besinlerin tadımını yaparlar. Aynı zamanda dillerini önden arkaya atarak yeni bir yutma şekli öğrenmiş olurlar.

Anne sütü alamayıp formül sütle diğer adıyla mamayla beslenen bebeklerde ek gıdaya geçiş daha erken olur. Uzmanların genel görüşü 17. hafta bitimi yani 5. ayın ilk haftası uygun görülmektedir. Mama ile beslenen bebeklere su da daha erken verilir özellikle yaz aylarında iseniz terleme çok fazla olduğu için sıvı kaybını dengelemek için bol bol su vermeliyiz.

Ek gıdaya geçiş annelerin heyecanlı ve bir o kadar da sabır gerektiren bir dönemidir. Bebeğinin yeni tanıştığı besini sevip sevmeyeceğini merak ederler. Besinleri sevdiklerinde hayat şahanedir, sevmediklerinde ise “bunu nasıl yedirebilirim telaşı” başlar. Böyle bir durumda besini zorla vermek yerine sabırla araya zaman koyarak tekrar o besin verilebilir. Unutmayalım ki her ne kadar bebek de olsalar onların da bir damak zevki var. Aslında onlar minik gurmeler.

Uzmanlar genellikle ek gıdaya sebzeler ile başlanmasını tavsiye ediyor. Meyveler tatlı olduğu için birçok bebek zaten yiyor.

Ek gıdaya başlangıçta en önemli şey ise “3 gün kuralı”. Bu kural bebeklerin besin alerjisini öğrenmek amacıyla yapılır. Doktorunuzun verdiği listeye göre her besin tek başına 3 gün verilir ve bebeklerde herhangi bir değişiklik var mı gözlemlenir. Bu değişiklikler;

  • Ciltte kızarıklık,döküntü
  • Nefes alıp vermede düzensizlik
  • İshal
  • Kusma vb.

Bunlardan herhangi birini bebeğinizde gözlemlediğinizde doktorunuza danışın.

Yine uzmanların genel görüşüne göre o besine alerjisi çıktı diye ömür boyu rafa kaldırmamalı 15 gün sonra bebeğe tekrar vermeliyiz. Aynı semptomları gördüğümüzde yine belli bir süre ara vermeli ve tekrar bebeğe o besini denemeliyiz.

3 gün verdiğimiz besinde alerjik bir belirti görmediysek eğer o besin bebeğimiz için güvenli demektir. Örneğin, patates verdik alerjik durum gözlemlenmedi, listeye göre sırada kabak var. Kabağı tek başına değil de patatesle karıştırarak verebiliyoruz.

Son olarak ek gıdaya başlamadan önce alınması gerekenler;

  • Cam rende
  • Porselen bıçak
  • Buharlı pişirici
  • Bebek mama kaşığı

Bütün annelere sevgiler…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum