Bebek Bakımıyla İlgili 10 Değerli Püf Nokta

Bebek bakımıyla ilgili ayrıntılı bir makale hazırladık. Doğru bilinen yanlışları ve değerli püf noktaları sizlerle paylaştık. İşte detaylar.
Bebek Bakımıyla İlgili 10 Değerli Püf Nokta

Bebek bakımı, sevgi dolu bir öğrenme sürecidir. Yeni ebeveynler olarak, bebeğinizin beslenmesi, uyku düzeni, hijyen, emniyet ve duygusal ihtiyaçları gibi birçok konuya odaklanmanız gerekecektir. Bu dönemde edineceğiniz bilgiler ve uygulayacağınız yöntemler, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olacaktır.

Bu yazıda, bebek bakımı ile ilgili bazı püf noktalarını ele alacağız. Yeni ebeveynlerin sıklıkla karşılaştığı sorunlar ve pratik çözümler sunarak, bebeğinizin sağlıklı, güvende ve mutlu bir şekilde büyümesine destek olmayı hedefliyoruz.

İster bebek bezi değiştirme teknikleri, ister beslenme rutinleri, ister uyku düzeni yönetimi olsun, bebeğinizin bakımıyla ilgili püf noktalarını öğrenmek, bu süreci daha keyifli ve güvenli hale getirecektir. İşte, bebeğinizin bakımıyla ilgili bazı önemli noktaları keşfedelim ve sizin için pratik ipuçları sunalım.

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Bebek dünyaya gelmeden önce annenin yaşayacaklarını önceden bilmesi, öğrenmesi her zaman onun için avantaj olacaktır. Bu yüzden bebeğiniz henüz karnınızdayken bebek bakımı ile ilgili püf noktaları öğrenmeye başlamalısınız. Başlıklar altında ebeveynler için kriz haline gelen durumları ve çözümlerini açıklayalım;

1. Bebek Emzirme

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Anne ve bebek arasındaki en güçlü bağdır. Anne için en mükemmel andır aynı zamanda. Bebek için de öyle, hem beslenmesi açısından hem de annesinin kokusunu tamamen içinde hissedebildiğinden olsa gerek. Bu dünyanın en güzel duygusunu yaşamak ve bebeğinize de yaşatmak için emzirmenin birkaç püf noktasına uyarak bu anları her zaman mükemmel şekilde yaşayabilirsiniz.

Bebeğinizi emzirirken;

  • Mutlaka her 10 dakikada bir, iki göğsünüzden de emzirin.
  • Yeni doğan bebeklerde emzirme saati, aralığı diye bir şey yoktur. Bebeğiniz her ağladığında emzirebilirsiniz.
  • Bebeğin günde 10- 12 kez emmesi normal olandır.
  • Bebeğinizi emzirdiğiniz için ona başka hiçbir şey vermenize gerek yoktur. Suya bile ihtiyacı yoktur.
  • Emzirdiğiniz süre boyunca göğsünüzün yara olmaması için düzenli olarak krem kullanmalısınız. ( Anneler endişelenebilir, ancak bu kremin bebeğe emerken hiçbir zararı olmaz.)
  • Geceleri uyku halindeyken bebeğinizi emzirirken çok dikkatli olmalısınız. Uyuya kalırsanız bu bebeğiniz için büyük tehlike oluşturabilir. Bu şekilde hayatını kaybeden çok bebeğin olduğunu sakın unutmayın.

2. Bebek İdrarı ve Dışkısı Hakkında

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Annelerin en çok endişelendikleri konulardan bir tanesi de bebeklerin dışkılarını ve idrarlarını ne kadar sürede yaptıkları ya da yapmadıklarıdır.

  • Yeni doğan bebek ilk aylarda günde 6-7 kez dışkı yapar.
  • Bebeğin ilk aylarda dışkısının cıvık olması normaldir. Bu anne sütüyle beslendiğinin göstergesidir.
  • Dışkı ilk aylarda yeşil renkte olur. Daha sonra sarıya döner.
  • Bir bebek günde 6-8 kez idrar yapmalıdır. Bu onun doyduğunun göstergesidir.
  • Aylar geçtikçe bebekler 2-3 günde bir dışkı yapar.

3. Bebeğin Altını Değiştirme

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Bebekler altları pis ve ıslaksa huzursuz olurlar. Annenin de bebeklerinin altını sık sık kontrol edip değiştirmesi gereklidir. Bebeğinizin altı uzun süre pisli kalırsa pişik olabilir. Bu yüzden sık değiştirmek önemlidir. Bebeklerinizin altını ıslak mendille temizleyebilirsiniz. Ancak ıslak mendili mutlaka sabunundan arındırmalı, suyun altında yıkamalısınız.

4. Yeni Doğan Bebekte Göbek Bağı Bakımı

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Hastaneden taburcu olurken hemşireler göbek bağı bakımı konusunda sizi bilgilendireceklerdir. Eczaneden alacağınız göbek bağı bakım seti ile bebeğinizin göbek bağı bakımını düzenli olarak yapmalısınız. Önemli olan göbek ve çevresinin her zaman kuru tutulmasıdır. (Bebeğinizin bezini bağlarken henüz göbek bağı düşmemişse bez bağlarken de sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunun için göbek bağı düşmeyen bebekler için satılan bebek bezlerinden alabilirsiniz.)

5. Bebek Banyosu

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Yeni doğan bebeğinize göbek bağı düşene kadar banyo yaptırmamalısınız. Göbek bağı düşmeden önce ise bebeğinizin vücudunu temiz bir bezle silebilirsiniz. Bebeklerin göbek bağı 5-15 gün arasında düşer. Bebek banyosu için kendinden oturaklı küçük küvetler kullanabilirsiniz. Bu bebeğinizi banyo yaptırırken size büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca oturağı olmayan ancak fileler yardımıyla da bebeğinizi rahatlıkça yıkayabilirsiniz.

Ancak en rahatı içerisinde kendinden yatar pozisyonda oturağı olan bebek küvetleridir. Bu küvetler banyoda duşa kabin ya da küvetlerin içerisine yerleştirilebilir. Özel satılan bu bek küvetlerinin altında yer alan tıpayı açmanız halinde de kirli su direk olarak duşa kabine ya da küvete akar. Böylece çok rahat edebilirsiniz.

6. Bebeklerde Cilt Bakımı

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Bebeğinizin cildine krem, yağ sürmenize gerek yoktur. Kremler bebeğinizin terlemesini önler, sonunda da vücudunda sivilce çıkmasına neden olur. Ancak bebeğinizin cildi kuru ise bebek losyonunu sürebilirsiniz. Doktorunuzun vereceği krem ve losyonları kullanmayı ise ihmal etmemelisiniz. Ayrıca bebekler için özel olarak üretilen bitkisel vücut şampuanları vardır. Bunlardan bazıları kendinden yağa sahip şampuanlardır. Doktorunuzun önerilerine göre kuru cilt sorununa bu şekilde önlemler alabilirsiniz. Ancak bebek yağı doktorunuz önerirse banyodayken havluya daha bebeğinizi sarmadan uygulamanız daha faydalı olacaktır. Çünkü bebeğinizin vücudu ıslak iken uyguladığınız bu tedavi bebeğinizin yağı cildine daha kolay çekmesini sağlayacaktır.

7. Bebeklerde Tırnak Bakımı

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Bebeğinizin yüzünü, gözünü çizmemesi için tırnaklarını bir bebek tırnak makasıyla mutlaka kesmelisiniz. Ancak bunu yaparken mutlaka birinden yardım istemelisiniz. Bebeğinizin tırnağını o uyuduğunda da rahatça kesebilirsiniz. Bebek tırnak makaslarının dışında bebek marketlerde bebeklere özel makaslarda satılır. Bu ürünler olası kazalara karşı önlem almanızı sağlarlar.

8. Bebeklerde Hıçkırık

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Bebekler küçükken oldukça sık hıçkırırlar. Bunun nedeni diyafram kasının uyarılmasıdır. Anneler bebekleri hıçkırdıklarında da endişelenirler. Ancak endişelenecek bir şey yoktur. O anda anne bebeğini hemen emzirirse, bebeğin hıçkırığının geçtiğini görebilir.

9. Bebeklerin Yatış Pozisyonu

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Bebeklerin yatma pozisyonu da çok önemlidir. Bebekler için en güvenli pozisyon sırt üstü yatmaktır. Bununla birlikte bebeğinizin üstünü göğsüne kadar örtmelisiniz. Yatağında oyuncak olmamalı. Bunlar bebeğinizin güvenli bir şekilde uyuması için almanız gereken tedbirlerdir.

10. Bebek Odalarında İdeal Isı Derecesi

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Bebeklerin odasında olması gereken sıcaklık 22 derecedir. 22 derece bebekler için uygun sıcaklıktır. Tabi bu zamanında doğmuş ve sağlık problemi olmayan bebekler için geçerlidir. Ayrıca bebek odalarında nem oranı da önemlidir. Bebek odalarında nem oranı %50 oranında olmalıdır. Eğer bebek odasının nemi bu oranın çok altındaysa buhar makinesi kullanarak odayı nemlendirebilirsiniz.

Annenin Bebek Büyütürken Stresini Azaltması İçin İpuçları

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Kendinize çok iyi bakın

Dünyaya gelmiş ve tamamen size muhtaç bir melek var artık hayatınızda. Onun için güçlü olmak zorundasınız. Bebek bakmak, büyütmek çok zorlu bir süreç olduğu için yorulmanız ve bazen kendinizi tükenmiş hissetmeniz çok normal. Ancak bu sırada beslenmenizden, dinlenmenizden kısacası kendinize bakmaktan asla vazgeçmeyin. Bunun için verebileceğimiz en önemli ipuçlarından bazıları;

Bebeğiniz uyuduğu vakit hemen siz de uyuyun

Dinlenmek için bundan daha iyi bir fırsat emin olun ki yok. Bu yüzden bebeğiniz her uyuduğunda mutlaka uyumalısınız.

Ziyarete gelenler için kurallar koyun

Bebeğinizi görmeye gelecek olan arkadaşlarınız ve akrabalarınız için belirli kurallar ortaya koyun. Örneğin; hangi gün kendinizi dinç ve iyi hissediyorsanız o zaman misafirleri kabul edebilirsiniz. Bebeğinizi sevmek isteyenlerin ellerini yıkamalarını isteyin.

Bir süreliğine planlamayı bırakın

İlk aylarda bebeğinizin bir rutinin içine girmesi, alışması çok mümkün değildir. Bu yüzden biraz her şeyi kendi haline bırakın. Bebeğiniz ağladığında emzirin, uyuduğunda siz de uyuyun gibi.

Yaşadığınız buhrandan kurtulmaya çalışın

İlk günler bazı anne ve babalar için zor geçebilir. Ailenize yeni bir üye katıldı ve tamamen size muhtaç, üzerinizde sorumluluk hissettirecek bir üye. Bu yüzden bu duruma alışmak biraz zorlu ve güç olabilir. Bunu atlatmak için içinizdekileri dökün, birileriyle düşüncelerinizi mutlaka paylaşın. Bu size iyi gelecektir.

Günlük işleri, ev işlerini bir müddet bırakın

Eskiden olduğu gibi ev işlerine çok fazla vakit ayıramayabilirsiniz. Bunun için hiç stres yapmayın, öncelik her zaman bebeğinizin, ev işleri biraz beklesin.

Dışarı çıkmaya çalışın

Bebeğinizi güvendiğiniz birine bırakıp yarım saat bile olsa dışarı çıkmaya çalışın. Biraz hava almak size iyi gelecektir.

Yardım etmek isteyenleri kabul edin

Bebeğinizle bir arkadaşınız ilgilenirken siz de biraz işlerinizle meşgul olabilirsiniz.

Evdekilerle ilgilenin

Bebeğinizle meşgul olurken, başka çocuğunuz varsa onunla da ilgilenmeyi ihmal etmeyin. Eşinizle de vakit geçirmeye çalışın.

Bebek Bakımında Anneyi Hataya Sürükleyen Ön Yargılar

Bebek Bakımı ile İlgili Püf Noktalar

Tecrübesiz anne babalar yanlış bildikleri bir sürü şey hakkında kendilerini strese sokup bebeklerini de tedirgin ederler. Aslında yanlış yapılan birşey yok. Anne babaların korkularına, endişelerine göre bazı tespitlerde bulunmuş uzmanlar.

Bebeğim aç kalıyor, ilk gün henüz süt gelmedi

İlk günlerde anneden gelen süt bebeğin ihtiyacı olanı karşılar. Emzirdikçe süt çoğalır. Bebeğinizin aç kalması söz konusu değil, hem kendinizi hem de onu strese sokmayın.

Devamlı emzirmeliyim

Bebeğinizi ilk doğduğu günlerde sarılık tehlikesine karşı 2 saatte bir emzirmelisiniz. İlerleyen günlerde sürekli emzirmek süt birikmesine engel olacağından bebeğiniz doymamaya başlayacaktır.

Evdeki kedi ve köpekleri göndermeliyim

Yaşam şartlarınızda değişiklik yapmak, bebeğinizin steril yaşayacağı anlamına gelmez. Bırakın bebeğiniz size uysun.

Uyurken bebeği sallamamalıyım

Anne karnında sürekli sallanan bebeğinizi, küçük ritimler halinde sallayabilirsiniz, bu onun denge gelişimine yardımcı olacaktır.

Karanlık ve sessiz ortamda uyutmalıyım

Bebeğiniz gürültüde uyuyamaz diye bir şey yok. Eğer karnı toksa ve gazı çıkmışsa her yerde uyuyabilir. Sessizlik şart değil.

Bebeğime eldiven takmalıyım, üşür

Ortalama 20- 22 derece sıcaklık bebekler için ideal olandır. 2500 gr. doğan bebeklerin vücut sıcaklıklarını korumaları güç olduğundan sıcak tutulmalıdır.

Yeni doğan bebekte gaz olmaz

Yanlış. Bebekler emerken hava da yutacaklarından, her emmeden sonra gazları çıkarılmalıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.