Bakirelik ve Kızlık Zarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vajinanın hemen girişinde yer alan kızlık zarı ve bakirelik hakkında bilinmesi gereken tüm bilgilere içeriğimizde yer verdik.
Bakirelik ve Kızlık Zarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kızlık Zarı Nedir?

Literatürde hymen (himen) olarak geçen kızlık zarı tarih boyunca bekaretin sembolü olmuştur. Kızlık zarı genetik etkilerle kişiden kişiye değişiklik gösterir. Özellikle ara bölmeli kızlık zarı yapısına sahip olan kişilerde cinsel ilişkiye girmede sorunlar oluşabilir.

Bakirelik ve Kızlık Zarı

Kızlık zarının zarar görüp görmediği jinekologlar tarafından ufak bir muayene ile anlaşılabilmektedir ve bu muayene ağrısızdır. Kızlık zarının zarar görmesi kimi zaman kanama ile kim zaman da kırmızı bir akıntı ile kendisini gösterebilir. Kızlık zarının esnek olduğu durumlarda ilk ilişki sırasında kanama meydana gelmeyebilir. Kızlık zarının basit bir cerrahi ile onarılmasına ise himenoplasti denmektedir.

Kızlık Zarı Neden Var?

Bakirelik ve Kızlık Zarı

Genellikle kızlık zarının bir işlevi olmadığı düşünülmektedir. Ancak bazı bilim adamları kızlık zarının iki farklı işleve sahip olduğunu ifade etmektedirler. Buna göre 11-12 yaşlarına kadar olan dönem içerisinde vajina içine mikropların girmesinin önlenmesi ilk işlevidir. İkinci işlevi ise doğuştan idrar kanalı yokluğu halinde çıkartılıp kullanılarak idrar kanalı yapılmasıdır.

Kızlık Zarı Türleri Nelerdir?

Kızlık zarı birkaç farklı türe sahiptir. Bu türler Annüler Hymen, İmperfore, Septalı, Kribriform, Ksentrik ve esnek kızlık zarlarıdır.

1. Annüler Hymen

Bakirelik ve Kızlık Zarı

En çok rastlanan kızlık zarı türüdür. Genç kızların neredeyse %80′ninde bu türe rastlamak mümkündür. Annüler kızlık zarının yapısı yuvarlaktır. Bu yuvarlağın geniş olması da zarın esnek olduğuna anlamına gelmekte ve kanama oluşmamaktadır.

Bu zara sahip olan ve bir de esnek zar yapısına sahip olan kişilerde duyulan endişe oldukça yersizdir. Çünkü bu tür kızlık zarı olan kadınların neredeyse %50'sinde kanamaya rastlamamıştır. Normal kızlık zarı olarak da bilinen annüler kızlık zarı hemen vajina girişinde yer almaktadır.

2. İmperfore Kızlık Zarı

Bakirelik ve Kızlık Zarı

Bu tür çok nadir rastlanan bir tür olmakla birlikte kişinin kızlık zarının tamamen kapalı olduğunu göstermektedir. Az rastlanılsa da büyük tıbbi sorunlar içeren bir türüdür. Ergenlik çağına giren genç kız adet dönemine kadar bu kızlık zarına sahip olduğunu anlamaz.

Regl dönemi sırasında ise şiddetli karın ağrısı ile doktora başvuran genç kızda adet kanaması dışarı çıkamaz. Bu da şiddetli bir ağrıya sancıya sebep olur. Adet dönemine gelindiğinde bu tarz belirtilere sahip kişinin mutlaka doktora başvurması gerekmektedir.

3. Septalı Kızlık Zarı

Bakirelik ve Kızlık Zarı

Bu zar türüne de oldukça az rastlanmaktadır. Septalı kızlık zarına sahip olan kadınlarda şikayetler genellikle ağrılı ve kanamalı bir ilişkidir. Bu zar çeşidinde kızlık zarını ikiye ayıran etten bir köprü bulunmaktadır.

Cinsel birleşme esnasında bu köprü kişiye oldukça rahatsızlık verir. Hatta bir sonraki ilişkisini yaşarken cinsel korkularının gerçekleşmesi de olasıdır. Regl döneminde de kişiye oldukça ağrılı bir dönem geçirten bu zar çeşidi istenildiği takdirde küçük bir operasyona alınabilir.

4. Kribriform Kızlık Zarı

Bakirelik ve Kızlık Zarı

Bu kızlık zarı türü ise süzgeç görüntüsündedir ve nadir olarak görülmektedir. Kişiye oldukça sancılı bir adet dönemi yaşatmasının yanı sıra cinsel ilişki esnasında da oldukça sancılı ve ağrılı bir sürece neden olur.

Kribriform zarı genellikle cinsel ilişki sırasında zor yırtılır. Bu zarı taşıyan kişiler ilişkiye girememe sorunu yüzünden doktora başvurmaktadır. Tedavide ise kişilerin sağlık sorunu yaşamaması için kızlık zarına müdahale edilebilir veya küçük bir operasyonla alınabilir.

5. Ksentrik Kızlık Zarı

Bakirelik ve Kızlık Zarı

Bu kızlık zarının hissedilişi genellikle ilk ilişki esnasında meydana gelir. Kızlık zarının bir tarafı kalın ve geniştir. Bu da kişinin kızlık zarının hasar görmesini engeller ancak bu durumda bir esneklik söz konusu olmadığı için kişinin cinsel ilişki yaşaması zorlaşır.

Eğer bu durumdan kişi şikayetçi ise uzman bir hekime başvurmalı ve kızlık zarına müdahale ettirmelidir. Bunun söz konusu olmadığı takdirde ise kişinin küçük bir operasyonla kızlık zarını aldırması kişinin ağrılı bir cinsellik hayatı yaşamasını ortadan kaldırır.

6. Esnek Kızlık Zarı

Bakirelik ve Kızlık Zarı

İlk ilişki sırasında yırtılmayan ve esnek bir yapıya sahip olan bu kızlık zarı türü diğer ilişki süreçleri içerisinde de yırtılmayabilir. Kanama olmaması durumundan kaynaklı kişi oldukça tedirgin olabilir. Ancak bu durumu oldukça sık rastlanmaktadır. Bu nedenden dolayı bu kızlık zarı türü herkes tarafından bilinmelidir. Sonuçlarından da kişinin tedirgin olmaması gerekmektedir.

Kızlık Zarı Nasıl Bozulur?

Bakirelik ve Kızlık Zarı

Kızlık zarı, vajina içine yabancı cisim sokma, mastürbasyon yaparken içeriye parmak sokma, düşme veya çarpma sonucunda vajinaya darbe alma veya cinsel ilişki sonrasında yırtılabilir. Daha da doğrusu kızlık zarının bütünlüğü bozulur.

Bakirelik Nedir?

Bakirelik ve Kızlık Zarı

Henüz cinsel ilişkiye girmemiş olan kızlara bakire denir. Erkeklerde ise bu tanım bakirdir. Bekaret, halk arasında bakirelere el değmemiş dendiği için temizliğin sembolü olarak görülür. Ayrıca dinimizde de ayrı bir yeri vardır.

Bakire Biriyle İlişki Nasıl Olmalıdır?

Bakirelik ve Kızlık Zarı

Öncelikle bakire biriyle birlikte olurken ön sevişmenin uzun tutulmasına özen gösterilmelidir. Yeterince uyarılmayan kadının vajinasında kuruluk sebebiyle ağrı duymaması için ön sevişme önemlidir.

Erkeğin ilk ilişkide daha yavaş hareketler yapması kadının ağrı çekmemesi ve kanamanın çok hafif gerçekleşmesi için çok önemlidir. Ayrıca psikolojik olarak da bakire olan kişiye destek vermek oldukça kıymetlidir.

İlginizi Çekebilir
Bakirelikte Hamile Kalınır mı?Regl Öncesi ve Regl Dönemi Cinsel İstek

Kızlık zarı bozulurken erkek hisseder mi?

Kızlık zarı bozulduğu zaman herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Bu yüzden erkekler kızlık zarının bozulması durumunda herhangi bir şey hissetmezler.

Bozulmamış kızlık zarı nasıl görünür?

Kızlık zarını dışarıdan ya da ayna karşısına geçerek göremezsiniz. Görebilmek için iç ve dış dudakları öne çekmeniz gerekiyor. Eğer halka şeklinde bir yapı karşınıza çıkıyorsa kızlık zarı bozulmamıştır.

Kızlık zarı için kaç cm?

Kızlık zarı vajinanın yaklaşık olarak 2-3 cm içeridedir. Dolayısıyla bir ilişki sırasında giriş yaşandığı itibaren bu zar bozulmaktadır.

Kızlık zarı bozulması belirtileri nelerdir?

Kızlık zarının bozulması durumunda birkaç belirti ortaya çıkmaktadır. İlişki sonrasında kan gelmesi, yoğun ağrı yaşanması, sürtünme ile ilişki sırasında yaşanan kanamalar, mastürbasyon sonrası kanama ve ayna ile bakıldığında halka görünümünün olmaması kızlık zarının yırtıldığını göstermektedir.

İlk girişte kadınlar ne hisseder?

Uzun bir ön sevişme ile vajina içerisindeki kayganlığın artırılması gerekmektedir. Daha sonra sakin ve yavaş bir şekilde ilk giriş gerçekleştirilir. Zorlayıcı hareketler yapılmadığı takdirde kızlık zarı bozulurken ağrı ya olmaz ya da çok az hissedilir.

Kızlık zarının yırtıldığını kadın hisseder mi?

Kızlık zarı ilk cinsel ilişki sırasında bozulmaktadır. Bu zar yırtıldığında kişinin hissedip hissetmeyeceği türüne göre değişiklik göstermektedir. Zarın yapısal farklılıklarına, kalın ya da ince olmasına göre ağrı oluşumu söz konusu olabilir.

Bakirelik bakınca anlaşılır mı?

Bakirelik dışarıdan bakılarak anlaşılabilecek bir şey değildir. Kızlık zarı 2-3 cm içeride yer almaktadır. Kilolu kadınlarda ise 4-5 cm arasında içeride olabilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum