Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 10 Sebze

Her türlü viral enfeksiyonlardan korunmak için tüketilmesi önerilen bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeleri içeriğimize detaylıca inceledik.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 10 Sebze

Özellikle kışın düşen vücut dirençleri soğuk algınlığı, grip, koronavirüs gibi hastalıkları engellemekte yeterli olmadığı için virüslere karşı önlemler almamız gerekmektedir. Bu önlemlerden birisi de bağışıklık sistemini doğal yollarla güçlendirmektir. Enfeksiyonların yayılmasını ve vücuda etki etmesini engelleyen birçok sebze çeşidi bulunmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler brokoli, sarımsak, zencefil, ıspanak, lahana, fasulye, domates, soğan, maydanoz ve karnabahardır. Bu besinleri tüketerek bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olabilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Sebze Listesi

SıraSebzelerEtkisi
1BrokoliVücut Direncini Arttırır
2SarımsakVücut Fonksiyonlarını Düzene Sokar
3ZencefilHastalık Belirtilerini Hafifletir
4IspanakVücut Direncini Arttırır
5LahanaAntioksidan Etkisi Yaratır
6FasulyeVücut Direncini Arttırır
7DomatesVücudun Besin İhtiyacını Karşılar
8SoğanEnfeksiyon Savar
9MaydanozVücudun Besin İhtiyacını Karşılar
10KarnabaharViral Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar

İşte bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler...

1. Brokoli

bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler

Bağışıklık sistemini güçlendiren sebzelerden en çok tercih edileni olan brokoli, yoğun miktarda A, E ve C vitaminleri içermesi sayesinde vücut direncinizi arttıran besinlerin başında gelmektedir. İçerdiği lifler ve antioksidanlar sayesinde sağlığınıza iyi gelen brokolinin az pişmiş şekilde tüketilmesi en doğrusu olacaktır.

2. Sarımsak

bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler

Uzun yıllardır antibiyotik niyetine tükettiğimiz ve sağlığımıza son derece iyi geldiğini bildiğimiz sarımsak da bağışıklık sistemimizi güçlendiren sebzelerden biridir. Sarımsak, içerisinde "allisin" ismi verilen yoğun kükürt bulundurması sayesinde bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler. Bu da başta bağışıklık sistemi olmak üzere tüm vücut fonksiyonlarını düzene sokar.

3. Zencefil

bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler

Bir sebze olduğu bilinen ancak kullanım amacına göre baharat ve şeker olarak da değerlendirilen zencefil, soğuk algınlığı sırasında yaşanan belirtilere karşı son derece etkilidir. Salgın hastalıklardan kurtulmak için iyi bir sebze olan zencefil mide bulantısı ve kronik ağrılara da iyi gelmektedir. Bu sayede sebze her derde deva olmaktadır.

4. Ispanak

bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler

İçerdiği C vitamini ve demir sayesinde vücudun direnç kazanmasını sağlayan ıspanak, birçok enfeksiyona karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir. Besin değeri oldukça yüksek olan bu sebzeyi yemeklerinizde mutlaka tercih etmelisiniz. Bir porsiyon ıspanak sayesinde günlük demir ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz gibi sağlıklı beslenerek kendinizi virüslere karşı koruyabilirsiniz.

5. Lahana

bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler

Kırmızı ve yeşil (kara) lahana hem antioksidan etkisi hem de içerdiği yüksek besin değeri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren sebzelerdendir. Antioksidan etkisi yaratarak vücut içerisinde biriken bakteri ve virüsleri dışarı atan lahana, salgın hastalıklara karşı oldukça etkilidir. Bu yüzden de sıklıkla tüketilmesi gereken sebzelerin başında gelmektedir.

6. Fasulye

bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler

Başta kanser olmak üzere birçok ölümcül hastalığa karşı etkili olan fasulye içerdiği antioksidanlar sayesinde virüslere ve salgın hastalıklara karşı da vücudu koruma altına alır. Gün içerisinde tüketilecek bir miktar fasulye sayesinde hem vücut direnci kazanılmış olacak hem de korona virüsü gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

7. Domates

bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol miktarda C vitamini içeren besinleri tüketmeniz gerekiyor. Domates içerisinde bol miktarda C vitamini barındıran sebzelerden birisidir. Besin değeri bakımından zengin içeriği sayesinde anında etkisini göstererek vücuda etkisini gösteren sebze, bağışıklık sisteminizi kısa süre içerisinde güçlendiriyor. Bu sayede hastalıklara karşı daha dayanıklı olursunuz.

8. Soğan

bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler

Bağışıklık sistemini güçlendiren sebzelerden birisi de soğandır. Soğan iyi bir antioksidan ve enfeksiyon savardır. Bol miktarda soğan tüketmeniz halinde vücut direnciniz artacaktır. Ayrıca A, C ve B vitaminleri bakımından önemli bir kaynak olan sebze, bu sayede enfeksiyonlara karşı korumanızı arttıracaktır.

9. Maydanoz

bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler

C vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan maydanoz, vitamin ve mineral bakımından muhteşem bir kaynaktır. Maydanozu düzenli olarak tüketerek günlük A, K ve C vitamini ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz. Bu sayede bağışıklık sisteminiz hiç olmadığı kadar güçlü olur ve hastalıklara karşı gereken korumayı sağlar.

10. Karnabahar

bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler

Bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer sebze ise karnabahardır. Kızartmadan sulu yemeğe kadar birçok tarifle tüketilebilen besinlerden olan karnabahar, C, K vitaminleri ve folik asit açısından zengindir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayan sebze, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Böylece her türlü viral enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı olursunuz.

Bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler ve daha fazlası hakkında detaylı bilgi için diyetisyen Seda Sağbaş'ı takip edebilirsiniz.


İlginizi Çekebilir
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren MeyvelerSolunum Yolu Enfeksiyonlarından Nasıl Korunur?

Bağışıklık sistemi güçlendirici sebzeler nelerdir?

Bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler karnabahar, turp, maydanoz, soğan, domates, fasulye, lahana, ıspanak, zencefil, brokoli ve sarımsaktır. Bu besinleri tüketerek bağışıklık sisteminizin hiç olmadığı kadar güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.

En hızlı bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sigara içmemeli, düzenli egzersiz yapmalı, alkolden kaçınmalı, yeterince uyumalı, stresten uzak durmalı ve sağlıklı kilonuzu korumalısınız.

Canan Karatay bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

Prof. Dr. Canan Karatay, sebzelerin mevsiminde tüketilmesini öneriyor. Yaz sebzelerinin kışın tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Canan Karatay, bağışıklık sistemini güçlendirmek için lahana, brokoli, kereviz, ev turşusu, soğan, karnabahar ve turpu tavsiye ediyor.

Vücudu güçlendirmek için ne yemeliyiz?

Bağışıklığı güçlendirmek için turunçgiller, kırmızı ve yeşil biber, havuç, ıspanak, brokoli, kırmızı dolmalık biber, yeşil yapraklı sebzeler ve süt ürünlerini tüketebilirsiniz. Bu besinler bağışıklık sisteminizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamaktadır.

Bağışıklığı güçlendirmek için ne yapmak lazım?

Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek istiyorsanız bol bol su içebilir, günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketebilir, sarımsağa öğünlerinizde yer verebilir, yulaf tüketebilir, yeşil çay içebilir, zencefil tüketebilir, haftada 2 defa balık yiyebilirsiniz. Bu önerileri uyguladığınız takdirde bağışıklık sisteminiz hiç olmadığı kadar güçlü olacaktır.

Çöken bağışıklık sistemi nasıl düzelir?

Çöken bağışıklık sistemini düzeltmek için antibiyotik ve belli sürelerde verilen damar tedavileri kullanılmaktadır. Bu sayede hastalıklardan koruma sağlanmaktadır. Daha ağır vakalarda ise kemik iliği nakli, enzim ve gen tedavisi önerilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum