Ayak Mantarı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Ayak mantarından nasıl korunur ve tedavisi nasıldır? Ayak mantarından korunmak için alabileceğiniz önlemler hakkında bilgileri aşağıda derledik.
Ayak Mantarı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Ayak Mantarı Nedir?

Özellikle yazın sıcak havalar nedeniyle ayakta mantar oluşumu sık görülmektedir. Ayaklarda oluşan mantarın en büyük sebebi sıcak havalarda oluşan nemdir ve mantar bulaşıcı bir cilt hastalığıdır.

Ayak Mantarı

Uzmanlar bunun için ortak kullanım malzemelerine dikkat ederek, ayakkabıların da değişimli kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Hayvanlardan, başkalarının eşyalarından ve nemden oluştuğunu unutmamalıyız. Bu yüzden ortak kullanım malzemeleri çok dikkatli ve kullanan kişiler tarafından temiz kullanılmalıdır. Bu ortak alanlar, yüzme havuzları, banyolar, ortaklaşa kullanılan terlik ve tarak gibi malzemelerden de mantar bulaşabilmektedir. Mantar en çok deride saçta, ayakta ve tırnakta görülüyor.

Ayak Mantarı Neden Olur?

Ayak mantarı erişkin ve genç erkeklerde rastlanılan bir durumdur. Bazı durumlar ayak mantarı oluşumuna neden olmaktadır. Diyabeti olan bireyler, bağışıklığın düşük olması, halka açık havuzlarda, soyun odalarında terlik veya ayakkabı giymemek, sıkı, kapalı ayakkabı giymek, ayakları uzun süre hava aldırmamak ayak mantarına neden olur.

Ayak Mantarı

Ayak mantarının en bilindik sebebi ise nemli ve sıcak ortamlardır. Ayakların uzun süreler boyunca havalandırılmaması, sürekli olarak nemli kalması mantarın oluşumuna neden olur. Duştan sonra ayakları kurutmamak, nemli bırakmak mantara sebebiyet verebilir. Kuaförlerde kullanılan ortak pedikür setleri de kişiden kişide ayak mantarının geçmesine neden olabilmektedir.

Ayak Mantarı Belirtileri

Ayak mantarı ayağın herhangi bir yerinde çıkabilmektedir. En yaygın olanı ise ayak parmakları arasında olanıdır. Ayak mantarının belirtileri arasında; pullu cilt, ayak tabanında kepeklenme, ayakta içi su toplayan yaralar, yanma hissi, sürekli olarak kaşıntı, kırmızı döküntüler, parmak aralarında kabarmalar mantarın belirtileridir.

Ayak Mantarı

Eğer ayak mantarı erken tanı koyulup tedavi edilmezse tırnaklara sıçrar. Deri bütünlüğü bozulduğu için dışarıdan gelen bakteriler cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Ayak mantarı bulaşıcı olduğu için bu enfeksiyona sahip kişilerin havluları, terlikleri veya çorapları kullanılmamalıdır.

Ayak Mantarının Tekrarlamasını Nasıl Önleriz?

Mantar tedavisinde ilaç kullanıldığı zaman mantar geçer ancak tekrarlama olasılığı yüksektir. Bu yüzden tekrarlamasını önlemek gereklidir. Bunun için yapabileceğiniz şeylerden biri, ayakkabınızın içine mantar spreylerinden kullanmaktır.

Ayak Mantarı

İlaç tedavisinde ya krem ya da sprey verilmektedir. Spreyi ise ayakkabılarınıza sıkarak tekrarlamasını engelleyebilirsiniz ve ayakkabıları değişimli giymek de çözüm olabilir. Yazın ise kapalı değil de delikli, yanları açık tarzda ayakkabı veya sandaletler edinebilirsiniz.

Çorap kullanımı da önemlidir. Burada nemi emecek olan çoraptır. Yalnız kullanılacak çorapların da mutlaka pamuk olmasına özen gösterin.

Ayak Mantarından Kurtulmanın Yolları

Mantar karanlık, nemli ve sıcak bölgelerde ortaya çıkar. Bu tarife göre, ayakkabı içleri, hava almayan ayaklar, ayak mantarının oluşumu için uygun zemini oluşturuyor. İşte ayak mantarından kurtulmanın yolları;

1. Uzun süre dar ve kapalı ayakkabı giymeyin. Dar ayakkabılar ayaklarınızın terlemesine yol açabilir. Böylelikle günümüzde sıkça görülen rahatsızlıklardan bir tanesi olan ayak mantarı sorunsalına neden olabilmektedir.

2. Ayak mantarına neden olan en büyük faktörlerden bir tanesi de sürekli aynı ayakkabıyı giymektir. Ayakkabı çeşidinizi arttırarak ayak mantarını önleyebilirsiniz.

3. Hava alan, terleme yapmayan ayakkabı seçin. Ayak mantarında ayakkabı seçimi son derece önemlidir.

4. Banyodan sonra ayaklarınızı iyice kurutun. Islak ayaklar sağlık açısından son derece sakıncalıdır.

5. Pamuklu ve ter emen çorapları tercih edin.

Ayak Mantarı

6. Ayaklarınızı sirke ile yıkayın. Sirkeli suda yaklaşık 40 dakika ayaklarınızı bekletin. Suyun ılık olmasına özen gösterin.

7. Plaj ve havuz sonrası ayaklarınızı iyice yıkayın. Plajlar ve havuzlar içerisinde fazlasıyla bakteri ve mikrop barındırmaktadır.

8. Doktorunuzun verdiği ilaçları mutlaka kullanın.

9. Gerekli durumlarda, hastalıklı tırnağınızı ameliyatla aldırın ve en ufak bir belirtiyi ihmal etmeden, hemen doktora başvurun.

10. Akşam eve geldiğinizde ayaklarınızı mutlaka yıkamayı unutmayın. Ayrıca ayaklarınızı tuzlu suda 20 dakika kadar bekletin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ayak Ödemi Nedir? Yol Açtığı HastalıklarAyak Üşümesinin Nedenleri
Çukur Ayak (Pes Kavus) Nedir?Yalın Ayak Yürümenin Faydaları ve Zararları
Doğuştan Çarpık Ayak Nedir? TedavisiAyak Kokusuna Son Verecek Yöntemler
Ayak Bileği Kireçlenmesi Nedir?Ayak Terlemesine Ne İyi Gelir?
Ayak Uyuşması NedenleriEl ve Ayak Üşümesine Ne İyi Gelir?

Ayak mantarından nasıl korunur?

Mantardan korunmak için yapılması gereken en önemli şey ayakları kuru tutmaktır. Ayakta mantar olduğu halde, ayağımızı nemli bırakırsak hem tedavi daha zorlaşmış olur, hem de mikroplara daha çok ortam hazırlamış oluruz.

Ayak mantarı  ne zaman tehlikelidir?

Eğer parmağınızın arasında beyazlanma şeklinde oluşan mantar varsa mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir çünkü bu durum bakteriyel enfeksiyonlara işarettir. Ayakları kuru tutmanın dışında, ilaç tedavisi de mantar tedavisinde kullanılmaktadır.

Ayak mantarı tekrarlar mı?

Ayak mantarı tekrar oluşabilen bir hastalıktır. Geçmesinin ardından daha çıkmaz diye bırakmamak gerekir. İlaç, mantarı geçirir fakat daha sonradan tekrarlama olasılığı olur. Bu yüzden ilaç tedavisini mantar geçti diye hemen bırakmamak, uzun tutmak gereklidir.

Ayak mantarı en çabuk nasıl geçer?

Ayak mantarını tedavi etmek için karbonat kullanılabilir. Ayak mantarından şikayetçi olan kişiler her akşam karbonatlı suyun içerisine ayaklarını koyarak dinlendirilmelidir. Bu sayede mantarlar temizlenir, ayak temizliği doğal malzemeler ile yapılır. Karbonat aynı zamanda kaşıntıyı da engeller.

Ayak mantarı için evde ne yapılır?

Ayak mantarını evde hızlı bir şekilde yok etmek için ilk olarak suyun içerisine sirke atılır. Daha sonrasında bol tuz konur. Suyun birazcık ılık olması gerekir. Su soğuyana kadar ayaklar içerisinde bekletilir.

Ayak mantarı nedir neden olur?

Ayak mantarı nemli, sıcak ortamlarda ortaya çıkabilmektedir. Ayağını çok fazla havalandırmayan ve nemli ortamlarda vakit geçirmek zorunda kalan insanlarda ayak mantarı görülebilmektedir. Bu bireylerin terlik, sandalet gibi ürünleri tercih etmesi gerekir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.