Avusturya’da İşsizlik Maaşı ve İşsizlik Yardımı Hakkında Bilgi

Avusturya’da işsizlik maaşı olarak verilen “ARBEITSLOSENGELD” yardımı hakkında tüm detayları sizlerle paylaşacağız. Bu sayede, Avusturya işsizlik maaşı nasıl alınır. Kimler işsizlik maaşı alabilir ve ne kadar sürede ödenir sorularına cevap bulabilirsiniz.
Avusturya’da İşsizlik Maaşı ve İşsizlik Yardımı Hakkında Bilgi

Avusturya’da yaşayan Türk vatandaşları, işsizlik maaşı adı altında verilen "Arbeitslosengeld" hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Peki, işsizlik maaşı Avusturya’da nasıl alınır? Kimler Avusturya’dan işsizlik maaşı almaya hak kazanır?

Avusturya İşsizlik Parası Nasıl Alınır?

Avusturya işsizlik sigortası kanunu olarak bilinen “Arbeitslosenversicherungsgesetz” kanunun vatandaşlara verdiği yardımlar arasında yer alan ve listenin başında bulunan işsizlik parası oldukça önem taşımaktadır.

Avusturya’da yaşayan Türk vatandaşları, Avusturya’daki çalışma sistemi, emeklilik işlemleri ve sosyal ödenekler hakkında bilgiyi Avusturya Başkonsolosluğu içerisinde yer alan “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği”nden bilgi alabilir.

Çalışma ve Sosyal Güvenli Ataşeliği’nin iletişim bilgileri için;

Avusturya’daki Türk Konsoloslukları Görev Bölgeleri ve İletişim Bilgileri” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

avusturya işssizlik maaşı nasıl alınır

Avusturya İşsizlik Parasını Kimler Alabilir?

Avusturya’da işsizlik maaşı alabilmek için bazı önemli şartlar yer almaktadır. Herkes bu parayı alma şansını yakalayamayabilir. Peki, kimler Avusturya’da işsizlik maaşı alabilir?

İşsizlik parası hak sahipliği, İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre;

  • İlk kez işsizlik parası talebinde bulunanların, işsiz kalmadan önceki son 2 yıl içerisinde toplam 52 hafta,
  • 25 yaşından küçük işsizlerin ise işsiz kalmadan önceki son 12 ay içerisinde toplam 26 hafta,
  • İlk kez işsizlik parası alınmasından sonraki işsizlik parası taleplerinde de işsizlerin işsiz kalmadan önceki 12 ay içerisinde toplam 28 hafta işsizlik sigortasına tabi olarak çalışmış olmaları halinde kazanılmaktadır.

avusturya işssizlik maaşı hakkında genel bilgi

Avusturya İşsizlik Maaşı Ne Kadar Sürede Ödenmektedir?

Avusturya Hükümetinin verdiği işsizlik maaşlarının ne kadar süre içerisinde verildiği bölgede yaşayan gurbetçilerin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir.

  • Avusturya işsizlik maaşı 20 haftalık süre içerisinde sürekli olarak ödenmektedir.
  • Bunun yanı sıra son 10 yıl içerisinde toplamda 156 hafta yani 39 ay boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 30 hafta boyunca para ödenmektedir.
  • Eğer işsizlik parası talep edilmeden önceki son 10 yıl içerisinde 312 hafta (78 ay) işsizlik sigortasına tabi olarak çalışılmışsa ve 40 yaşı tamamlanmışsa 39 hafta boyunca para ödenmektedir.
  • Talep edilmeden önceki son 15 yıl içerisinde 468 hafta (117 ay) işsizlik sigortasına tabi olarak çalışılmış vetalep tarihinde 50. yaşın tamamlanmış olması halinde 52 hafta ödenmektedir.

Avusturya İşsizlik Parası Ücretleri Ne kadar?

Avusturya işsizlik maaşı sistemine göre, paranın değeri önceki işsizlik sigortasına tabi yıllık kazanç üzerinden hesaplanan günlük kazancın sadece %55’ini kapsamaktadır. Bunun yanı sıra bu paraya ek olarak işsiz bireyin geçimlerinin büyük kısmını sağladığı ve çocuk parası, hak sahibi olduğu çocukları ile kendisiyle birlikte aynı evde yaşayan ve geliri 425.70 Avroyu geçmeyen geçiminin büyük kısmını sağladığı eşi için günlük 0,97 Avro tutarında olmak üzere aile zammı (Familienzuschlag) ödenmektedir.

Avusturya’da İşsizlik Parası Alınırken Başka Bir İşte Çalışılabilir Mi?

Avusturya’da işsizlik parası ödenen kişiler yeni bir işte çalışabilirler ancak;

Çalıştıkları işin aylık tutarı 425,70Avro’yu(2018 yılı için) geçmeyen bir işte çalışmak suretiyle ek kazanç temin etmek mümkündür.

avusturya işssizlik maaşı ne kadar süre ödenir

İşsizlik Parası Alındığında Sigortalılık Devam Eder Mi?

İşsizlik parası alınsa dahi Avusturya işsizlik maaşı sistemine göre hastalık sigortası ile malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri işsizlik sigortası tarafından ödendiğinden işsizlik parası alındığı sürece bu sigorta dallarındaki sigortalılık devam etmektedir.

Avusturya’da İşssizlik Maaşı Alanlar Hangi İmkanlardan Faydalanmaktadır?

Avusturya’da işsizlik maaşı alan vatandaşlar aynı zamanda farklı imkanlarda da faydalanmaktadır. Bu imkanlar ise şunlardır;

Kira Yardımı

Avusturya işsizlik maaşı alanlar gelirlerinin azalmış olması nedeniyle aynı zamanda kira yardımı talebinde de bulunabilirler.

Reçete Ücreti ve E-Card Servis Ücretinden Muafiyet

İşsizlik parasına tabi tutulanlar, reçete ücreti ile E-card servis ücretinden muaf tutulabilirler. Bunun için kayıtlı bulundukları Hastalık Sigortası Sandığından talepte bulunma hakları yer almaktadır.

Radyo ve Televizyon Harcından Muafiyet

İşsizlik maaşı aldığı için geliri düşen vatandaşların adyo ve televizyon harcından muaf tutulmaları ve/veya sabit telefon hattı giderlerine katkı sağlanması için başvuruda bulunabilirler. Bunun için de Eyalet için yetkili olan (GIS Gebühren Info Service GmbH) ile iletişim sağlayabilirler.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum