Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Anemi bir kan hastalığıdır. Anemi dikkat edilmesi ve kontrol altına alınması gerekmektedir. Kansızlık hastalığı ile ilgili tüm bilgiler aşağıda.
Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Anemi hastalığı, hücrelere yeterli oksijen taşınması için gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin vücutta bulunmaması durumudur. Sizlerin merak ettiği anemi hastalığı nedir? anemi tedavisi? anemi öldürür mü? anemi hastalığı tedavi edilmezse? demir eksikliği anemisi? gibi soruların cevaplarını araştırdık ve derledik.

Anemi Nedir?

Anemi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin eksikliğidir. Anemi, kansızlık olarak da bilinmektedir. Kansızlık olarak tabir edilen bu durum, aslında kanın az olduğunu göstermemektedir. Anemi bir kan hastalığıdır. Kan hücrelerin fonksiyonlarında oluşan anormallik kansızlıktır. Kansızlık, kanın içinde bulunan bileşenlerin az olması durumudur. Kanın temel oluşumun da alyuvarlar, akyuvarlar, trombositler ve proteinler bulunmaktadır. Kanın 4 temel bileşeni bunlardır. 

Kansızlık birçok kişide farklı sebeplerden dolayı görülmektedir fakat bu kansızlık bazı kişiler tarafından çok fazla dikkate alınan bir hastalık değildir. Kansızlık birçok kişide farklı şekilde ve farklı sebeplerden dolayı görülmektedir fakat bazı kişiler kansızlığı dikkate almamaktadır. Dikkate almayan kişiler genellikle vitaminlerle bu durumu geçiştirmeye çalışmaktadır. 
Bu yanlış bir harekettir.

Anemi, bir kan hastalığıdır ve dikkate alınması gerekmektedir. Bu durum birçok hastalığa da yol açmaktadır. Kansızlık, vücudunuzda ters giden bir şeylerin olduğunu anlatmaya çalışmaktadır. Bu yüzden kansızlığın nedenleri ve sebepleri araştırılmalıdır. Anemi sebepsiz yere ortaya çıkmamaktadır. Bu nedenle kansızlık problemi yaşayan kişiler bilinçli davranmalı ve önlem almalıdır.

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

Anemi Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık hastalığının belirtileri arasında; yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, yorulma, sık hastalanma, iştahsızlık, bulantı, ciltte solukluk, göz kapaklarının iç kısmında solukluk, çarpıntı, nefes darlığı, üşüme, saç dökülmesi, cilt sorunları, el ve ayaklarda uyuşma, konsantrasyon bozukluğu, baş dönmesi, kulak çınlaması, ağız kenarında çatlaklar, tırnakların kaşık şeklini alması, çatlaklar oluşması, dilde kızarma, çatlak ve kabarcık oluşumu, yutarken zorlanma, ağrılı yutma yer alır.

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

Anemi Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Anemi hastalığı diğer adıyla kansızlık birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Merak eden kullanıcılarımız için anemi hastalığına neden olan etkenler aşağıda belirtilmiştir. İşte anemi hastalığının nedenleri;

1. Demir Eksikliği

Demir eksikliği kansızlığın en büyük nedenlerindendir. Vücutta yeterli demir bulunmadığı için kırmızı kan hücreleri için yeterli miktarda hemoglobin üretilemez. Bu durumdan dolayı demir eksikliği anemisi oluşmaktadır. Demir eksikliğinden dolayı kansızlık regl dönemi, beslenme, hamilelik dönemi ve mide bağırsak sisteminde kan kaybı sebebiyle oluşmaktadır. 

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

2. Regl Dönemi

Regl gören kadınlardan, bu dönemde yaşanan kanamalar demir eksikliği anemisinin en sık rastlanan nedenidir. Genellikle regl dönemini ağır ağrılı ve yoğun kanamalı geçiren kadınlarda görülmektedir. 

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

3. Hamilelik

Hamilelik döneminde demir eksikliği sıkça görülen bir durumdur. Anne karnındaki bebeğin yeterli oksijen ve besin alması için vücut ekstradan demir ihtiyacı duymaktadır. Bu yüzden hamilelik döneminde anne adayları doktorlarına danışarak ilaç takviyesinde bulunurlar. 

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

4. Beslenme

Her kişinin beslenme alışkanlığı farklıdır. Beslenme alışkanlığı her durumda olduğu gibi bu durum da önem taşımaktadır. Demir eksikliğine bağlı kansızlığın sebeplerinden biri de beslenmedir. Demir içeren besinlerin tüketilmesi demir eksikliğine bağlı kansızlığın giderilmesinde yardımcı olmaktadır.

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

5. Mide Bağırsak Sisteminde Kan Kaybı

Sindirim sisteminin çalışmasında mide ve bağırsak temel organlardır. Mide ve bağırsaklar, yiyeceklerdeki yararlı besin maddelerini vücuda çeken bu kan kaybının, demir eksikliği yaşamasına neden olmaktadır. Mide ve bağırsaklardaki kanamaya birçok ilaç neden olabilir. Bu kanamalar demir eksikliğine yol açtığı gibi birçok hastalığa da neden olmaktadır. 

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

6. B12 Eksikliği

B12 eksikliği kansızlığın diğer sebeplerindendir. Vitamin B12 alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi için gerekmektedir. B12 vitaminin yetersiz olması sebebiyle kansızlık oluşmaktadır. 

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

7. Folik Asit Eksikliği

Alyuvarların üretimi için folik gerekmektedir. Folik yeterli olmaması nedeniyle kan hücresi üretimi azalır ve kansızlık oluşmaktadır. 

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

Anemi Hastalığı (Kansızlık) Kimlerde Görülür?

Doğurganlık çağındaki kadınlarda, gebelik döneminde demire olan ihtiyacın artmaktadır. Emzirme döneminde ve aylık adet kanamaları nedeniyle kan kaybı yaşayan kadınlarda kansızlık görülmektedir. Bebekler ve çocuklarda, hızlı bir büyüme temposu olduğundan gelişmenin sağlıklı sürdürebilmesi için demire daha fazla ihtiyaç vardır. Ancak besinlerle alınan demir tek başına bu ihtiyacı karşılamakta yeterli olmadığından demir takviyesi gerekmektedir. Genç kızlık döneminde de yine hızlı büyüme ve aylık regl kanamaları nedeniyle demire olan gereksinim artmaktadır. Kronik alkol kullanımı, ağrı kesici ilaçların sürekli kullanılması ve düzensiz beslenme de kansızlık riskini artırır. Düşük sosyo-ekonomik düzeyde olanlar, vejetaryenler, ülser, paraziter hastalık gibi kronik hastalıkları olanlarda kansızlık sıkça görülür.

Anemi Hastalığı Hangi Sorunlara Neden Olur?

Anemi, her kişi de farklı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Kansızlığa neden olan sorunlar 3 farklı grupta incelenmektedir. Bunlar hamiler, bebek ve çocuklar, yetişkinler olarak 3 farklı grupta farklı çeşit ve nedenlerden dolayı yaşanmaktadır. Aneminin bu durumlara neden olmaması için önlem alınmalı ve tedavi görülmelidir. 

Hamilelerde Anemi Hastalığı

  • Bebek ölümleri artabilir.
  • Düşük kilolu bebek doğurma riski artar.
  • Erken doğum riski artar.
  • Vücut direnci düşer ve hastalıklar daha sık görülür.
  • Doğum sonrası lohusalık döneminde görülmektedir. 

Bebek ve Çocuklarda Anemi Hastalığı

  • Büyüme olumsuz etkilenir genelde yavaşlar.
  • Fiziksel aktivite azalır.
  • Hastalıklar daha sık görülür.
  • Algılama, öğrenme ve yorumlama fonksiyonları azalır, dikkat dağılması, yorgunluk ve ilgisizlik artmaktadır. 

Yetişkinlerde Anemi Hastalığı 

  • Sürekli yorgunluk hissi vardır, halsizlik oluşur, iş gücü azalır.
  • Hastalıklar daha sık görülür. 

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

Anemi Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

Anemi belirtileri olan kişiler doktora başvurmalıdır. Doktorlar, kişiyi muayene ederek ve bir takım testler sonucunda belirtilerin kansızlık olup olmadığını anlamaktadır. Kansızlık tanısı tespit edilen kişinin, bu durumu yaşatan sebepler bulunmalıdır ve ona göre tedavi uygulanmalıdır. Doktorun tanı ve tespitleri sonucunda kişiye tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavide verilen ilaçlar doktor dışından kimsenin önerisi sebebiyle alınmamalıdır. Doktorlar kansızlık sorunu yaşayan kişilere genellikle demir ilaçları vermektedir. Kansızlık tedavi en az 3 ay sürmektedir. İlaçların yanı sıra kansızlık tedavisi gören kişiler beslenmeye önem vermesi gerekmektedir. Genellikle demir açısından zengin besinler seçilmelidir.

Anemi Hastalığına (Kansızlığa) İyi Gelen Besinler

Anemi Hastalığı Nedir, Belirtileri

Kansızlığın nedenlerinden biri de yetersiz ve gereksiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Kansızlığın tedavisinde uygulanan ilaçların yanı sıra beslenmenin de önemi büyüktür. Beslenme her durumda olduğu gibi kansızlıkta da büyük rol oynamaktadır. 

Anemi hastalığına iyi gelen besinler arasında kırmızı et, beyaz et, peynir, yumurta, yoğurt, ciğer, ıspanak, karalahana, brokoli, ıspanak, istiridye, balık yağı, mercimek, nohut, enginar, kuru üzüm, kuru erik, zerdeçal, zeytin, susam, kimyon, kekik, fesleğen, karabiber, dereotu, maydanoz, portakal, muz ve yaban mersini yer alır.

İlginizi Çekebilir
Kansızlık Türleri, Belirtileri ve TedavisiKansızlığa İyi Gelen Besinler

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.