Amerikan Bulldog Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Amerikan Bulldog köpeği hakkında merak edilen tüm özellikleri ve bakımı hakkında her şeyi öğreneceksiniz. Gelin bu muazzam dostumuza birlikte göz atalım..
Amerikan Bulldog Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Amerikan Bulldog Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Amerikan Bulldog, İngiliz Bulldog köpek cinsi ile kuzen olduğu bilinmektedir. İngiliz Bulldog köpeğine göre daha uzun boylu ve çevik olması yıllarca Amerika ve tüm dünyada popüler bir ırk olmasına neden olmuştur. Son derece asil görünümü ve nazik doğası ile hem iyi bir aile dostu hem de son derece başarılı avcı köpeği olma özelliğine sahiptir. İlk zamanlarda kaslı yapısı ile dikkat çeken Amerikan Bulldog köpeği başıboş sığırları kovalaması için tercih edilmiştir. Ayrıca bu türün ortalama altı fit yüksekliğe kadar zıpladığı söylenmektedir.

Akıllı, şefkatli ve insancıl doğası ile sahibine karşı son derece bağlılık kurmakta olan Amerikan Bulldog köpeği koruyucu bir aile köpeği olma özelliğine sahiptir. Oldukça enerjik olmasından dolayı her daim düzenli egzersiz ihtiyacı duymaktadır. Bu bakımdan büyük ilgi isteyen bir köpek türüdür. Bu yüzden ilk kez köpek sahiplenecek bireyler için önerilmemektedir.

Amerikan Bulldog


Amerikan Bulldog Kişiliği

Amerikan Bulldog köpeği son derece güler yüzlü, zeki ve sevecen kişiliğe sahiptir. Bununla birlikte sevgi dolu olması sahibine ve ailesine karşı oldukça bağlı olmasına ve yabancılara karşı her daim şüpheyle yaklaşmasına neden olabilmektedir. Çocuklara karşı ayrı bir ilgi gösteren yapısı her daim şefkatli hareketler sergilemesine olanak sağlamaktadır.

Otoriter kişiliği ile de  bilinen Amerikan Bulldog köpeği diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinebilmesi için küçüklükten itibaren aynı ortamda bulundurulması gerekmektedir. Beraberinde çocuklara karşıda ilk aşamalarda temkinli davrandığı bilinmektedir. Son derece eğlenceli kişiliği alışması durumunda her diam oyun ihtiyacı doğurduğu söylenmektedir. Bu sebeple Amerikan Bulldog köpeğinizi günlük egzersiz uygulamaları yapmanız gerekmektedir. Genellikle apartman hayatına uygun olmadığı söylenmektedir. Özellikle dar alanlarda yaşaması önerilmez.

Amerikan Bulldog


Amerikan Bulldog Sağlık Durumu

Amerikan Bulldog köpeği düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme ile ortalama yaşam beklentisi 10 ile 16 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Amerikan Bulldog köpeği içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.

Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Amerikan Bulldog köpeğinize aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Amerikan Bulldog


Amerikan Bulldog Bakımı

Bir Amerikan Bulldog köpeği sağlıklı ve uzun ömürlü yaşam sürmesi için en önemli durumlardan bir tanesi de bakımdır. Her daim düzenli bakım ihtiyacı duyan bu köpek çoğu zaman egzersiz ve zihinsel oyunlar ile meşgul edilmelidir. Bunu yapmamanız durumunda Amerikan Bulldog köpeğinde sıkıntılı ve huysuz tavırlar görebilirsiniz. Ayrıca haftalık olarak nemli bir bez ile vücudunu silmeniz de fayda var. Bakteri ve mikroplara karşı her daim hijyenik mama ve su kabı olduğundan emin olun. Veteriner hekim yada köpek kuaförü ile iletişime geçerek aylık tırnak bakımlarını yaptırınız.

Amerikan Bulldog


Amerikan Bulldog Görünümü

Amerikan Bulldog farklı renklere görülebilmektedir. Ancak geleneksel olarak beyaz, kırmızı yada siyah lekeli renk tonları ile oldukça parlak bir görünüme sahiptir. Ayrıca kahverengi tonlarında da olabilmektedir. Son derece kaslı, iri ve atletik görünüme sahip bu tür oldukça geniş kafası ile dikkat çekmektedir. Genellikle burun ve göz kenarları siyah tonlarına sahiptir. Ancak pembe tonlarında da olabilmektedir. Göz rengi ise kahverengidir. Tüy yapısı oldukça kısa olmasından dolayı ciddi bir bakım gerektirmemektedir. Erkek Amerikan Bulldog köpeği 50-71 cm iken, dişiler 50-61 cm arasında değişiklik göstermektedir. Ayrıca ortalama ağırlığı erkeklerde 30-50 iken dişilerde 27-40 olarak belirtilmektedir.

Amerikan Bulldog


Amerikan Bulldog Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Amerikan Bulldog her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Amerikan Bulldog sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Amerikan Bulldog köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

  • Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
  • Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
  • Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
  • Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
  • Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Amerikan Bulldog köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.

Amerikan Bulldog


Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Çoğu köpek cinsinde olduğu gibi Amerikan Bulldog köpeği  içinde sosyalleşme ve eğitim uygulamalarına erkenden başlamanız önerilmektedir. Düzgün bir şekilde eğitildiği sürece çocuklara karşı oldukça sevecen olmasından dolayı mükemmel aile köpeği olarak bilinmektedir. Ayrıca ailesine ve çocuklara karşı son derece sadık olacaktır.

Diğer evcil hayvanlar ile özellikle yavruluktan itibaren büyütülmesi durumunda iyi bir arkadaş olabilirken bazen istemsizce Amerikan Bulldog köpeğinin güçlü, cüsseli ve enerjik olasından dolayı zarar verebilmektedir. Daha küçük hayvanlar ile asla baş başa bırakılmamalıdır.

Amerikan Bulldog


Amerikan Bulldog Cinsi Köpek Özellikleri

  • Kaslı, güçlü ve kalıplı bir köpek türüdür.
  • Aile dostu, bekçi köpeği ve avcı yeteneği gelişmiştir.
  • Oldukça yüksek yerlere zıplama özelliğine sahiptir.
  • Ortalama yaşam beklentisi 16 yılı bulmaktadır.
  • Oldukça zeki ve akıllı bir türdür.
  • Sahibine karşı güçlü bağ kurar ve sadık bir türdür.
  • Güler yüzlü, nazik ve şefkatli kişiliği ile dikkat çekmektedir.
  • Kısa tüy yapısı ile tımar düzenli ihtiyacı duymamaktadır.
  • Eğer bir Amerikan Bulldog köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız her daim iyi bir eğitim ve sosyalleştirme çalışmalarını ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum