Alman Kurdu (K9) Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Alman Kurdu köpeği hakkında merak edilen tüm özellikleri ve bakımı hakkında her şeyi öğreneceksiniz. Gelin bu muazzam dostumuza birlikte göz atalım..
Alman Kurdu (K9) Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Alman Kurdu 

Alman Kurdu, ilk olarak 18.yüzyılın sonlarında Almanya’da Max Von adında bir denizci tarafından geliştirilmiştir. Güvenilir, sadık ve güzel bir köpek üretmek için yapılan ırk çalışmaları sonucunda ortaya çıkan Alman Kurdunun geliştirilmesi 30 yıldan fazla zaman almıştır. Sonrasında köpeğin gelişimini tamamlaması ile Almanya’da polis kuvvetleri ve Alman ordusunun bir parçası haline gelmiştir. Son derece zorlu şartlara olan dayanıklılığı ile bilinen Alman Kurdu güçlü, zeki ve eğitilebilir yapısı ile kısa sürede dünyanın en popüler köpekleri arasına girmiştir.

Son derece sadık ve akıllı kişiliği ile mükemmel aile hayvanı olma özelliğine sahip Alman Kurdu günümüzde hem aile arkadaşı hem de istihbarat köpeği olarak tercih edilmektedir. Yabancılara karşı oldukça temkinli davranması onu her daim iyi bir bekçi köpeği yapmaktadır. Ayrıca tehlike anında sahibine haber veren mutlu köpekler olarak bilinmektedir. Doğru bir eğitim ile mükemmel hünerler sergileyebilen ender türler arasındadır.


Özellikleri

Alman Kurdu

  • Güçlü, iri ve dayanıklı yapısı ile son derece sağlıklı bir ırktır.
  • Eski zamanlardan beri hem bekçi köpeği hem de istihbarat köpeği olarak kullanılmaktadır.
  • Eğitilebilir kişiliği onu her daim mükemmel bir aile hayvanı yapmaya yetmektedir.
  • İçgüdüsel olarak çocuklara karşı bir hayli merhametli davranmaktadır.
  • Erkek türleri dişilere göre daha iri cüsseye sahiptir.
  • Ortalama yaşam süresi 15 yıla kadar çıkmaktadır.
  • Doğru eğitilmesi durumunda asla saldırgan değildir.
  • Sadık, sevecen ve insancıl kişiliğe sahiptir.
  • Eğer bir Alman Kurdu sahiplenmeyi düşünüyorsanız, bu tür için profesyonel köpek eğiticilerinden destek almanızda fayda olacaktır.

Kişiliği

Alman Kurdu

Alman Kurdu daha çok kendi başına olması ile bilinmektedir. Her ne kadar vahşi bir görünüme sahip olsa da saldırgan bir tür değildir. Arkadaşlık konusunda oldukça seçici davranan yapısı her daim dikkatli olmasına olanak sağlamaktadır. Ancak bir kişiye bir kez bağlandığı zaman asla bırakmadığı bilinir. Kişiliği son derece sadık olduğunu göstermektedir. Ailesine karşı her daim koruyucu ve kollayıcı olması ile mükemmel bir bekçi köpeği olabilmektedir.

Zeki ve akıllı kişiliği Alman Kurdunun son derece eğitilebilir olmasına olanak sağlamaktadır. Bu konuda bir çok hünerleri ile nam salmış bu sevimli dostumuz sağır bir kişiyi uyandırmak, kapı zili çalmak hatta yaklaşan tehlikelere karşı önlem almaya kadar saymakla bitmeyecek türden. Ancak bu türünde en olumsuz kişiliği asla yalnız kalamamasıdır. Uzun süre yalnız bırakılması durumuna agresif hareketler gösterebilmektedir. Eğer Alman Kurdunu görmezden gelir ve onunla ilgilenmezseniz havlayarak ve diş atarak tepki vermektedir.

🐶 Köpek eğitimi hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın


Sağlık Durumu

Alman Kurdu

Alman Çoban köpeği düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme ile ortalama yaşam beklentisi 9 ile 13 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Alman Çoban köpeği içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.

Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Alman Çoban köpeğinize aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

🐶 Köpek sağlığını koruyan en iyi mama çeşitleri için buraya tıklayın.


Bakımı

Alman Kurdu

Diğer köpek cinslerinde olduğun gibi Alman Kurdu içinde düzenli bakım uygulamaları gerekmektedir. Haftada bir yada iki kez ölü tüylerden kurtulması için taramanız önemlidir. Beraberinde enerjisi yüksek olan bu tür düzenli egzersizler ile yürüyüş ve koşu etkinliklerine dahil edilmelidir. Böylece formda ve sağlıklı kalmasına destek olabilirsiniz. Bunun da ötesinde tüm beslenme ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmanız gerekmektedir. Alman Kurdu yaşamı boyunca kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme gerçekleştirmelidir.

🐶 Köpeklerde ağız ve diş hassasiyeti hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.


Görünümü

Alman Kurdu

Alman Kurdu sürekli sert iklimlerde yaşamış olmasından dolayı orta uzunluğa sahip çift katlı tüy yapısı ile çevrelenmiştir. Tüy yapısı yağmur ve kara karşı bir hayli dayanıklıdır. Kimisi uzun tüy yapısı ile görülürken kimisi kısa tüy yapısı ile dünyaya gelmektedir. Ancak ideal bir Alman Kurdu orta uzunlukta ki tüylere sahiptir. Genellikle siyah renginde görülse de siyah-krem, siyah-kırmızı, siyah-gümüş, mavi, gri ve beyaz tonlarında da olabilmektedir. Türün kabul edilmeyen tek rengi beyazdır. Erkek cinsler 60 ile 65 cm iken dişiler 55 ile 60 cm arasında değişiklik göstermektedir. İri ve güçlü cüssesi ile de dikkat çekmekte olan Alman Kurdu, erkeklerde 40 kilograma kadar ulaşabilirken dişilerde 30 kilogramlarda görülmektedir.

🐶 Köpekler için en iyi mama ve su kabı çeşitleri hakkında bilgi için buraya tıklayın.


Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Alman Kurdu

İyi eğitimli ve özellikle Alman Kurdu yavruları çocuklar ile mükemmel vakit geçirebilmektedir. İçgüdüsel olarak çocukları aşırı sevdiği ve her daim tehlikelere karşı koruduğu bilinmektedir. Her ne kadar çocukları seviyor olsa da iri cüssesinden dolayı küçük çocukları istemeden incitebilmektedir. Genellikle bu hareketi yanlışlıkla çarpmadan kaynaklı olmaktadır. Oldukça sevecen kişiliği ile Alman Kurdu çocuklu aileler için mükemmel bir seçim olacaktır.

Alman Kurdu, yavruluktan itibaren diğer evcil hayvanlar ile tanıştırılması durumunda iyi bir arkadaş olabilmektedir. Ancak daha küçük hayvanlar ile sıklıkla uğraştığı bilinmektedir. Genellikle Alman Kurdu sahiplenen kişiler bir süre profesyonel eğiticiler tarafından destelenmektedir. Ayrıca iyi eğitilmemiş bir Alman Kurdu çevresine zarar verebilir. Genellikle bahçeli ortamlarda beslenmektedir.

🐶 Köpeklerde beyin gelişimi hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.


Kalıtsal Hastalıklar

Alman Kurdu

Alman Çoban köpeği her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Alman Çoban köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Alman Çoban köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

  • Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
  • Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
  • Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
  • Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
  • Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Alman Çoban köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmenizde fayda var.


Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum