Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Uyurken ağızdan nefes almak hastalıklara neden olabilir. Peki neden ağız açık uyunur? Ağzı açık uyumaktan nasıl kurtulursunuz hep birlikte göz atalım.
Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri

Ağzı açık nefes almanın asıl sebebi hava yollarının tamamen veya kısmen tıkalı olmasıdır. İşte ağzı açık uyuma nedenleri şunlardır;

1. Burun Tıkanıklığı

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Burun tıkanıklığı sebebiyle oluşan ağız açık uyuma ve daha bir çok uyku da görülen rahatsızlıklar (geceleri burundan nefes alamama, ağzı açık uyuma, horlama, sık uyanma gibi.)  insanın canını sıkan ve  yaşam kalitesini düşüren durumlardır.

Burun tıkanıklığının hafife alınmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar bunun için bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerektiğinin altını çizdiler. Burun tıkanıklığının uzun bir süre devam etmesi kötü sonuçlara sebep olabiliyor.

Kalbinizi yorarak, kalp rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Sadece burun tıkanıklığı da görülebiliyor yada burun tıkanıklığıyla beraber horlama ve geniz akıntısı gibi durumlarda ortaya çıkabiliyor.

2. Soğuk Algınlığı

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi enfeksiyonlar da kısa süreli burun tıkanıklığına yol açabilir. Halk dilinde burun eti olarak bilinen konkalar da yapı olarak büyük olabilir. Eğer kemikte veya kıkırdakta eğrilik yada kayma varsa şikayetler bu yönde ise tek çözüm cerrahi yöntemdir. Sadece nezleye bağlı burun tıkanıklıklarında ise burun spreyleri ve bazı ilaçlar bu soruna çözüm olabiliyor.

3. Lenf Bezlerinin Şişmesi

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Lenf bezleri boğazın arka tarafında yer alan küçük kırmızı dokulardır. Bu dokular bademciklere benzemektedir. Vücudu enfeksiyonlara karşı korumakla görevli olarak bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Lenf bezleri şişip büyüdüğünde probleme sebep olabilmektedir.

4. Bademciklerin Şişmesi

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Bademcikler, boğazın arkasında her iki tarafta bulunur. Vücutta savunma mekanizması olarak görev alırlar. Vücudu enfeksiyondan korumaya yardımcı olurlar. Bademciklerin enfeksiyon kapmasına bademcik iltihaplanması denir. Bu durum sonucunda da bademcikler şişer.

5. Burun Kemiği Eğriliği

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Burun kemiği burun deliklerini ayıran kıkırdaktır. Tipik olarak, merkezde oturur ve burun deliklerini eşit olarak böler. Ancak bazı insanlarda bu kemik eğridir. Bir burun deliğini diğerinden ayıran kemikte eğrilik olduğunda burun tıkanır.

6. Burun Polibi

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Burun ve sinüs mukozasından kaynaklanan, tüm burun sinüs boşluğunu doldurabilen iyi huylu oluşumlardır. Kronik olarak tekrarlayan sinüs enfeksiyonu, astım gibi hastalıkları ağızdan nefes almanıza neden olabilir.

7. Stres 

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Stres ve kaygı uyurken burun yerine ağızdan nefes almaya neden olabilmektedir. Stres hızlı ve anormal solunum yapılmasına yol açabilir bu da sempatik sinir sistemini harekete geçirir. Ağızdan nefes almamaya olabildiğince özen gösterin.

Ağzı Açık Uyuma Nasıl Tedavi Edilir?

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Ağzı açık uyumak için yapılabilecek tedavi yöntemi sorununa göre değişiklik gösterebilir İlaçlar, soğuk algınlığı, sinüzit ve alerji gibi sebeplerden ötürü oluşan burun tıkanıklığı geçirebilir.

Burun tıkanıklığını ortadan kaldırmak için burun dekonjenstanları, Antihistaminler, Burun spreyleri kullanabilirsiniz. Eğer burun kanalınızda herhangi bir problem varsa ameliyat olmanız gerekebilir.

Ağzı Açık Uyuma Nasıl Önlenir?

Ağzı açık uyumayı önlemek için aşağıda vereceğimiz yöntemleri deneyebilirsiniz. İşte ağzı açık uyumayı önlemenin yolları;

1. Başınızı Yüksekte Tutun

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Uyurken başınıza fazladan bir yastık koyun. Bu yastık sayesinde başınızı yukarıda tutup ağızdan nefes almayı önleyebilirsiniz.

2. Burundan Nefes Alma Egzersizleri Yapın

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Bazen ağızdan nefes almak bir alışkanlıktır. Bunun önüne geçmek için pratik yapmalısınız. Mümkün olduğunca burundan nefes almaya çalışın.

3. Burun Tıkanıklığını Önlemeye Çalışın

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Alerji testi yaptırın. Kir ve hayvan tüyleri burun tıkanıklarına yol açar. Eğer alerjiniz varsa burnu tıkayıp sizi ağızdan nefes almaya zorlayabilir. Burundan nefes alamıyorsanız muayene olmanız gerekmektedir. Ağızdan nefes almak çene ve diş pozisyonunuzdan kaynaklanan bir durum da olabilir. Burun tıkanıklığı sorununuzu çözmeye çalışın.
 

4. Uyurken Sola veya Sağa Yatın

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Ağızdan nefes almak genellikle sırt üstü yatan insanlarda görülür. Sırt üstü yattığınızda ağızdan nefes almaya zorlanırsınız. Bu yüzden ağızdan nefes almanızı ve horlamanızı engelleyecek size en uygun pozisyonu bulmalısınız.

5. Burun Bantlarını Deneyin

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Burun bantları burun kanallarını temizleyebilir ve uyurken burnunuzdan nefes almanıza yardımcı olur. Bandı kullanmak için, önce üzerindeki plastiği çıkarın ve burnun köprü kemiğine güzelce yerleştirin.

Uyurken Ağızdan Nefes Almanın Zararları

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kesinlikle güne kötü bir hisle uyanmanın yanı sıra biyolojik olarak etkileri de mevcut. Uyurken ağızdan nefes almanın zararları arasında; Bademcik şişmesi, Baş ağrısı, Yüzde gelişime bağlı bozukluk, Horlama, Ağız ve geniz akıntısı, Ağız kokusu, Dişlerde sararma ve çürüme vb. şeyler yer alır.

Burundan Nefes Almanın Faydaları

Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Burundan nefes almanın bir çok faydası vardır bunlardan bazıları ise şunlardır; Havadaki polen ve zararlı küçük parçaları temizleyen bir filtre olarak görev alır. Alınan havayı nemlendirir ve akciğerde kuruluğu önler. Alınan soğuk havayı akciğere almadan önce ısıtır. Hava akışına direnç sağlar, Akciğer esnekliğini koruyarak vücuda oksijen alımını arttırır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ağırlık Çalışmak Uykuya İyi Gelir Mi?Uykuda Kaslar Gelişir mi?
Uykusuzluk İçin Çözüm ÖnerileriUykusuzluğa İyi Gelen Çiçekler
Yazın Rahat Uyumak için Ne Yapılır?Uyku Neden Gelir?
Uykunun Kaç Evresi Vardır?Öğle Uykusunun İnsan Sağlığına Etkileri
Kaliteli Bir Uyku İçin Yapmanız Gereken YöntemlerRahat Uyku İçin Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Uykunuzun Kaçmasına Neden Olacak GıdalarÇocuklarda Geniz Eti Problemi

Ağzı açık uyumak nasıl engellenir?

Burundan nefes almakta zorlanıyorsanız burun bantları kullanabilirsiniz. Ayrıca bunun yanında nefes alma teknikleri uygulayarak burnunuzu açabilir, ağızdan nefes alarak uyuma alışkanlığını bırakabilirsiniz.

Ağzı açık uyumak öksürük yapar mı?

Gece ağzınız açık uyursanız mikroplar ve tozlar direkt olarak ağzınızdan girer. Burundan nefes aldığınızda ise kıllar filtre etkisi yaratacağı için tozlar burunda kalır. Bunun sonucunda da hasta olabilirsiniz, bademcikleriniz şişebilir.

Ağzı açık uyumak neden olur?

Ağız açık bir şekilde uyumanın en büyük nedeni burundaki tıkanıklıklardır. Geniz bölgesinde et, bademciklerin büyümesi, burnun tıkanması sonucunda kişi ağızı açık bir şekilde uyur. Uyumadan önce burnun iyice açık olunduğundan emin olmalısınız.

Ağzı açık uyumak boğaz ağrısı yapar mı?

Burun tıkanıklığı yüzünden meydana gelen ağzı açık uyuma durumu boğaz kuruluğuna ve ağrısına neden olabilmektedir. İlerleyen zamanlarda ise yorgunluk, metabolizmanın bozulması, baş ağrısı, uyku apnesi gibi sorunlara da yol açabilir.

Ağzı açık uyumak dişlere zarar verir mi?

Horlama ve ağzı açık bir şekilde uyumak son derece zararlıdır. Yapılan bazı araştırmalara göre ağız açık bir şekilde uyumak dişlerin daha kısa sürede çürümesine neden olmaktadır. Gece uyurken sürekli olarak ağızdan nefes alıp verme ağızın içerisindeki asidik dengeyi bozmaktadır.

Ağzı açık uyumak ciddi bir durum mudur?

Uzmanlar bu şekilde uyuyan kişilerin mutlaka bir doktora başvurmaları gerektiğini belirterek, pek önemsenmeyen bu durumun ciddiye alınması gerektiğini ve bu şekilde uyuyan kişiler de kalp hastalıklarının görülebileceğini belirttiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.