Doğal Adet Söktürücü En İyi 20 Bitki ve Baharat Önerisi

Alternatif tıbbın birbirinden değerli adet söktürücü bitkilerini sıraladık. İşte adet düzensizliği ve şiddetli regl sancılarının önüne geçecek bitkiler..
Doğal Adet Söktürücü En İyi 20 Bitki ve Baharat Önerisi

Adet Söktürücü Bitkiler

Kadınlar için her ay düzenli bir şekilde gelen regl günleri bazı durumlarda ağrılı ve sancılı geçebiliyor. Bazı durumlarda ise adet düzensizliği olarak adlandırılan geçiikmeler yaşanabiliyor. Bu sorunlar sağlık problemlerindne kaynaklanabileceği gibi psikoloojik ve hormonal etmenler sebebiyle de kaynaklanabiliyor. Bu içeriğimizde alternatif tıbbın mucizevi ürünleri olan adet söktürücü bitkileri listeledik. İçeriğimizde tamamen bitkisel ürünlerden oluşan adet söktürücüler yer alıyor. Bu bitkiler sayesinde adet düzensizliğine son verebilir, regl sancılarından kurtulabilirsiniz.

İşte adet söktürücü 20 bitki önerisi;

1. Hayıt Meyvesi

Adet Söktürücü Bitkiler

Hayıt meyvesinden elde edilen özüt, Almanya’da ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde doktorlar tarafından adet söktürücü olarak önerilmektedir. Latince “Vitex Agnus Cactus” olarak adlandırılan hayıt meyvesi, çok eski yıllardan bu yana doğal adet söktürücü olarak kullanılmaktadır. Hayıt meyvesinin adet söktürücü özelliğine dair yapılan araştırmaların sayısı yetersiz olarak değerlendirilse de bazı araştırmalarda hayıt meyvesinin bu özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Doğal adet söktürücü olarak kullanılan hayıt meyvesi, genellikle karışım şeklinde kullanılır. Bu karışım hayıt meyvesi özü, kırlangıç otu ve rüzgar çiçeği ile hazırlanmaktadır.

2. Hatmi Çiçeği

Adet Söktürücü Bitkiler

“Betain” bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan hatmi çiçeği, doğal bir adet söktürücüdür. Adet düzensizliğine karşı önerilen bitkilerin başında gelen hatmi çiçeğini salata şeklinde tüketebileceğiniz gibi adet düzensizliğine karşı etkili bir bitki çayına eşit miktarda hatmi çiçeği ve civanperçemi karıştırarak da tüketebilirsiniz.

3. Siyah ve Mavi Kohu

Adet Söktürücü Bitkiler

Ülkemizde pek tanınmayan siyah ve mavi koho, Amerika yerlileri tarafından çok uzun yıllardan beri adet söktürücü olarak kullanılmaktadır. Regl döneminin düzene girmesine yardımcı olan siyah ve mavi koho, hormon dengesini sağlamakla birlikte adet sancılarının da önüne geçer. Östrojen etkisi sayesinde rahim kasılmalarını arttırarak kanamayı kolaylaştırır.

4. Dereotu

Adet Söktürücü Bitkiler

Adet düzensizliğine karşı etkili bitkilerden bir diğeri dereotudur. Salatalardan yemeklere kadar mutfakta sıkça kullanılan bitkilerden biri olan dereotu, içeriğindeki “apiole” sayesinde adeti kolaylaştırır. Bu nedenle gebelik döneminde dereotu kullanımının kısıtlanması önerilir.

Dereotu çayı hazırlayarak adetinizin düzene sokabilirsiniz. Dereotu çayı için 3 çay kaşığı dereotu tohumunu havanda ezin ve çeyrek litre kaynamış suya ekleyin. 10 dakika demlendikten sonra tüketebilirsiniz. Dereotu çayını adet gününüzün yaklaşmasına yakın içerek kanamanın kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.

5. Kekik

Adet Söktürücü Bitkiler

Mutfağın olmazsa olmazlarından biri olan kekik, yemeklere lezzet katmakla kalmayıp birçok sağlık sorunu karşısında etkili çözüm imkanı sağlamaktadır. Kekiğin fayda sağladığı konulardan biri de adet düzensizliğidir. Kekik ve kekik suyu doğal adet söktürücü olarak kullanılmaktadır.

Bir tutam kekiği kaynamış suya ekleyin ve 10 dakika demlenme süresinden sonra süzerek tüketin. Kekik suyunu adet gününden 1 hafta önce tüketmeye başlamalısınız. Bu süreçte kekik çayını günde 3 kere aç karnına tüketmelisiniz.

6. Civanperçemi

Adet Söktürücü Bitkiler

Civanperçemi kadın sağlığı açısından son derece önemli bir bitkidir. Özellikle ağır adet akıntılarının normal seviyeye gelmesinde ve adet olamama sorunlarını düzene sokma özelliğine sahiptir. Civanperçemi, adet akışını başlatmaya yarayan rahim (uterus) kaslarını güçlendirmeye ve kas aktivitesini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda civanperçemi antispazmodik ve antienflamatuar etkileri sayesinde adet kramplarını hafifletmek için kullanılmaktadır.

7. Melisa

Adet Söktürücü Bitkiler

Limon otu olarak da bilinen melisa otu, adet öncesi sendromu ve adet kramplarını hafifletme özelliğine sahiptir. Bazı kadınlar için menstrüasyon öncesi kramplar ve ruh halindeki değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bu gibi sorunların ortadan kaldırılması için NSAİİ'leri almak yerine melisa otunu kullanabilirsiniz.

8. Karabaş Otu

Adet Söktürücü Bitkiler

İdrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyon tedavilerinde kullanılan karabaş otu, güçlü bir adet söktürücüdür. Adet düzeni bozuk olan ve şiddetli adet sancısı yaşayan kadınların düzenli tüketebileceği karabaş otu, hem vajinal hastalıkları hem de mide bulantısına iyi gelmektedir.

9. Sarı Kantaron

Adet Söktürücü Bitkiler

Rahatlatıcı ve hafifletici özelliğe sahip sarı kantaron, ruh bozuklukları ve adet sorunlarının önüne geçmektedir. Güçlü adet söktürücü özelliğe sahip sarı katron, alternatif tıbbın vazgeçilmez bitkileri arasında yer almaktadır. Yakşalık 2.000 yıllık geçmişe sahip sarı kantaron, sinir ve duygun bozukluklarına iyi geldiği bilinmektedir.

10. Kırkkilit Otu

Adet Söktürücü Bitkiler

At kuyruğu otu olarak da bilinen kırkkilit otunun adet düzensizliği ve kanamaları dengeleme özelliğini vardır. Özellikle aşırı kan akıntısını engelleme özelliğine sahip bu bitki, içerisinde barındırdığı zengin silikalar sayesinde yara ve aşırı kan kaybını iyileştirici enflamatuar özelliğe sahiptir. Güçlü bir adet söktürücü olan kırkkilit otu, sadece yara ve adet dengesini sağlamakla kalmaz aynı zamanda burun kanamalarını durdurmada etkili bir çözüm yolu olarak kullanılmaktadır.

11. Mısır Püskülü

Adet Söktürücü Bitkiler

Güçlü bir idrar ve adet söktürücü olan mısır püskülü, adet düzensizliği yaşayan kadınlar ve idrara çıkamayan bireylerde dengeleyici özelliğe sahiptir. Vajinada meydana gelen bakteri birikmelerini önleme özelliğine sahip mısır püskülü, mesane ve idrar yollarındaki iltihaplanmayı yatıştırarak üretranın astarını kaplamaktadır. Vajinal hastalıkların önüne geçerek rahat ve ağrısız bir adet dönemi geçirmenize yardımcı olan mısır püskülü, çocuklarda ve yaşlılarda sıklıkla meydana gelen altına kaçırma durumlarının da önüne geçmektedir.

12. Tarçın

Adet Söktürücü Bitkiler

Tarçın, günümüzde en sık kullanılan popüler baharatlar arasında yer almaktadır. Ağrı, şişkinlik ve yorgunluk giderici özelliğe sahip bu baharat, adet döneminde meydana gelen duygu bozuklukları ve sancı hissini en aza indirgemektedir. Doğal yöntemlerle adet dönemini hafifleterek enerjik ve sakin kalmanıza yardımcı olan tarçını farklı bitki türleriyle kaynatarak çay olarak tüketebilirsiniz.

13. Adaçayı

Adet Söktürücü Bitkiler

Yüksek antienflamatuar özelliğe sahip olan adaçayı, vajinada meydana gelebilecek kist ve iltihaplanmaların önüne geçmektedir. Kadın sağlığını koruyan ve adet sorunlarının önüne geçen bu bitki, adet döneminde meydana gelen gece terlemesi, ateş basması ve huzursuzluk durumlarını hafifletmektedir. Rahatlatıcı etkisiyle ön plana çıkan adaçayı, aynı zamanda menopoz döneminde meydana gelen sorunları da engellemektedir.

14. Isırgan Otu

Adet Söktürücü Bitkiler

Demir eksikliği problemlerinde sıklıkla kullanılan ısırgan otu, aşırı adet kanaması olan kadınlarda ve şiddetli regli sancılarında tercih edilmektedir. Genellikle hormonal ve genetik sorunlara dayalı meydana gelen adet düzensizliğini dengeleyerek şiddetli adet kramplarını hafifletmektedir.

15. Çörekotu

Adet Söktürücü Bitkiler

Alternatif tıbbın şifa kaynağı olan çörekotu, kadınların en zorlu gününde rahatlatıcı etkiye sahiptir. Adet olamama veya adet sancıları yaşayan kadınların hem normal seviyelerde hem de hafif bir regli dönemi yaşamasında yardımcı olmaktadır. Doğal adet söktürücü ilaçlar arasında yer alan çörekotu, adet düzensizliği ve rahatlatıcı özelliği sayesinde regl dönemlerinin en sık kullanılan bitkileri arasında yer almaktadır. Çörekotunu çay olarak ya da çörekotu yağını tüketerek kullanabilirsiniz.

16. Anason

Adet Söktürücü Bitkiler

Stres, uyku ve duygu bozuklukları başta olmak üzere sakinleştirici özelliğe sahip anason bitkisi, şiddetli adet sancılarını ve adet kramplarını en aza indirgemektedir. Aynı zamanda adet düzensizliğini de dengeleme özelliğine sahip bu bitki, aşırı kanama ve kan gelmeme sorunlarını da ortadan kaldırmaktadır. Kadınlar için başlı başına faydalı olan anason, menopoz döneminde meydana gelen semptomların önüne geçerek rahatlatmaktadır.

17. Biberiye

Adet Söktürücü Bitkiler

Adet söktürücü özelliğinden çok regl ağrısını azaltması ile bilinen biberiye rahimde oluşmuş kistleri yok eder. 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı biberiye eklenir. 10 ile 15 dakika kadar beklendikten sonra isteğe bağlı olarak çaya limon eklenir. Daha sonra ılıması beklenilir ve afiyetle tüketilir.

18. Zencefil

Adet Söktürücü Bitkiler

Zencefil adet kanamasını tetikler. Adet dönemlerinde kanamanın hızlıca olmasını sağlayarak süreci hızlandırır. Taze ya da kurutulmuş zencefil ilk olarak 1 su bardağının içerisine atılır. Biraz bekletildikten sonra bu su kaynatılır. Çayın suyu süzülüp içilir. Zencefil rahatlatıcı etkiye sahiptir, adet döngüsü geciken kişilerde de işe yaramaktadır.

19. Kişniş Tohumu

Adet Söktürücü Bitkiler

2 su bardağına 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu atın suyun yarısının buharlaşmasını sağlayın. 1 su bardağı kadar kalan suyu süzgeçten geçirdikten sonra günde 3 kez olmak üzere tüketin. Adet gününden birkaç gün önce için. 1 ile 2 ay boyunca bu şekilde uygulamaya devam edin. Her gün tüketmeniz adetlerinizin sancısız ve hızlı geçmesine yardımcı olacaktır.

20. Rezene Tohumu

Adet Söktürücü Bitkiler

Adet dönemlerinin düzenlenmesine yardımcı olan rezene tohumu aynı zamanda adet kanamasının hızlıca bitmesini de sağlar. Adet döneminde oluşan kramplar, sancılar, şiddetli ağrılar ve mide bulantısı gibi sorunları kaldırır. İlk olarak 1 su bardağı su ve 2 yemek kaşığı rezene tohumu kaynatılıp 1 gece beklenir. Daha sonra sabah kalktığınızda suyu süzülür ve içilir

Adet Söktürücü En İyi Bitki Çayı Listesi

SıraÇayKullanımKalori
1 Rezene ÇayıGünde 2 Fincan1 kcal
2Papatya ÇayıGünde 3 Fincan1 kcal
3Civanperçemi ÇayıGünde 2 Fincan1 kcal
4Melisa ÇayıGünde 3 Fincan29 kcal
5AdaçayıGünde 3 Fincan1 kcal
Amazon
Fiyatlarını Gör
Adet
Söktürücü Bitki Çayları
Aradığın
Fiyatları Gör

Adet Söktürücü 5 Bitki Çayı Tavsiyesi

1. Rezene Çayı

Adet Söktürücü 5 Bitki Çayı Önerisi

Amazon
Fiyatını Gör
Rezene
Çayı Markaları
Aradığın
Fiyatı Gör

Adet gecikmesi durumunda kullanılması tavsiye edilen rezene çayı içerisinde bolca antioksidan ve c vitamini barındırıyor. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiren ve düzenleyene rezene çayı regl döneminde artan sancılara da derman oluyor. Regl süreci boyunca tüketeceğiniz rezene çayı hem ağrılarını hafifletecek hem de sinir sisteminizi toplayacaktır.

2. Papatya Çayı

Adet Söktürücü 5 Bitki Çayı Önerisi

Amazon
Fiyatını Gör
Papatya
Çayı Markaları
Aradığın
Fiyatı Gör

Seratonin etkisi sayesinde rahatlatan ve ruh sağlığına iyi gelen papatya çayı adet dönemlerinin de kurtarıcısı oluyor. Vücudun ve sinirlerin gevşemesini sağlayan papatya çayı bu sayede regl sancılarını azaltıyor. Ayrıca adet söktürücü etkisi de olan papatya çayı bu dönemde sıklıkla yaşanan bel ağrısı ve sırt ağrısı problemlerinin de önüne geçiyor.

3. Civanperçemi Çayı

Adet Söktürücü 5 Bitki Çayı Önerisi

Amazon
Fiyatını Gör
Civanperçemi
Çayı Markaları
Aradığın
Fiyatı Gör

Kadınlar için son derece mühim bir bitki olan civanperçemi üreme organlarına direkt etki ederek büyük faydalar sağlıyor. Regl döneminde de kullanabileceğiniz bu civanperçemi çayı sayesinde sancılardan kurtulabilir, düzensiz adet günlerini düzene sokabilirsiniz.

4. Melisa Çayı

Adet Söktürücü 5 Bitki Çayı Önerisi

Amazon
Fiyatını Gör
Melisa Çayı
Markaları
Aradığın
Fiyatı Gör

Rahatlatıcı bitki çaylarından biri olan Melisa çayı regl sancılarına karşı sizlere yardımcı olacaktır. Adet söktürücü etkisi ile bilinen melisa çayı sayesinde daha az sancı ve daha az stres yaşayacaksınız. Ayrıca melisa çayı sayesinde bozulan uyku düzeniniz de kısa zamanda tekrar düzelecektir.

5. Adaçayı

Adet Söktürücü 5 Bitki Çayı Önerisi

Amazon
Fiyatını Gör
Aadaçayı
Markaları
Aradığın
Fiyatı Gör

Adaçayının adet söktürücü olduğu herkesçe bilinen bir bilgidir. Regl dönemlerinde adaçayı tüketerek sancılardan kurtulabilirsiniz, Aynı zamanda adet düzensizliği yaşayanların da kullanması gereken ada çayı besleyici etkisi ile sağlığınıza da iyi gelecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Adet Döneminde Dikkat Edilmesi GerekenlerAdet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?
Adete İyi Gelen Çaylar ve EgzersizlerAdet Söktürücü Yiyecek ve İçecekler
Regl Döneminde Cinsel İlişkiye Girmek Zararlı mıdır?Regl Öncesi ve Regl Dönemi Cinsel İstek
Regl Dönemi Cinsel İlişkiye Girmek Günah mıdır?Hamileyken Regl Olunur mu?
Erkeklerde Regl DönemiAdeti Söktüren Hareket ve Egzersizler
Adet Geciktirici Hap Nedir, Zararlı mı?Adet Gecikmesinin Sebepleri
Adet Düzensizliği ve NedenleriRegl Döneminde Şişkinlik
Adet Kanı Azlığı Neden Olur?Adet Sancısı Nedir, Neden Olur?
Adet (Regl) Döneminin Hesaplanması

Kesin adet söktürücü bitkiler nelerdir?

Adeti kesin söktüren en etkili bitkilere göz atacak olursak ısırgan otu, zencefil, adaçayı,  mısır püskülü, kırkkilit otu, karabaş otu, melisa otu, civanperçemi, dereotu, hatmi çiçeği, hayıt otu, rezene tohumu gibi bitkiler adet sancısını geçirir, adet kanının hızlıca atılmasını sağlar.

Adet söktürücü çaylar ne?

Adet söktürücü çaylar melisa çayı, adaçayı, zencefil çayı, biberiye çayı, rezene çayı, kekik çayı, dereotu çayı, civanperçemi çayı, sarı kantaron çayı, tarçın çayı, anason çayı olarak öne çıkmaktadır.

Anında adet söktürücü bitki çayları hangileri?

Adetinizi anında sökecek birbirinden etkili bitki çayları zencefil çayı, kantaron çayı, kekik çayı, melisa çayı, ısırgan otu çayı, biberiye çayı olarak bilinir. Bu çaylar adetin hızlı bir şekilde bitmesine yardımcıdır.

Adeti en çabuk ne söktürür?

Adeti en çabuk söktürecek yöntem adeti tetikleyen besinler tüketmektir. Adet söktürücü besinler arasında ananas, kekik çayı, kantaron çayı, adaçayı, incir, papatya çayı, soğan suyu, turp suyu, portakal yer alır.

Adet düzensizliği nedir?

Ergenlik dönemini geçirmiş ve doğal gelişimini tamamlamış kadınlar, her 28 günde bir regl veya adet olarak adlandırılan vajinal kanama yaşarlar. Yaklaşık olarak 9-13 yaş aralığında başlayan regl dönemi, 45-55 yaş aralığında gerçekleşen menopoza kadar devam eder ancak regl süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterebileceği gibi, zaman zaman gecikebilir veya erken görülebilir.

Regl ağrılarını ve adet düzensizliğini geçirmek için ağrı kesici kullanımının yanlış olduğu bilinmektedir. Bunun yerine bitkisel ürünler tercih edilmelidir.

Adet düzensizliği nedir?

Bu durum normal olarak kabul edilse de çok sık yaşanması halinde doktora başvurulması önerilir. Sık yaşanan adet düzensizliğinin nedeni diyabet, yeme bozukluğu, stres ve kullanılan bazı ilaçlar olabilir. Ayrıca rahim kisti nedeniyle de sıkça adet düzensizliği meydana gelebilir.

Genellikle 28 günde bir başlayan adet dönemi 2-7 gün arasında sürmektedir. Ancak adet dönemi arasındaki gün aralığı 21-35 arasında değişkenlik gösterebilir. Adet aralıkları zaman zaman kısalabilir veya uzayabilir.

Adet gecikmesi hangi rahatsızlıklara sebep olur?

Adet gecikmesi kadınlar için gerek fiziksel gerekse psikolojik sorun yaratan bir durumdur. Adetin gecikmesi halinde vücudun bazı bölgelerinde şişlik, ödem ve sivilcelenme meydana gelebilir. Fiziksel sorunların yanı sıra gerginlik, ruhsal sıkıntı, tahammülsüzlük ve sinirlilik gibi psikolojik şikayetlere de rastlanılır.

Adet gecikmesinin sık yaşanması halinde bir an önce doktora başvurmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Adet gecikmesi ciddi bir nedenden kaynaklanmıyorsa bitkisel kürlerle adet döneminin düzene girmesini sağlayabilirsiniz. Ancak olası bir soruna karşılık bitkisel ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı öneririz.

<

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum