Adana Mutabakatı Nedir, Maddeleri Nelerdir? Türkiye ve Suriye Arasındaki Adana Mutabakatı Hakkında Bilgi

Suriye ve Türkiye arasında imzalanan 1998 Adana Mutabakatı nedir, maddeleri nelerdir? Bu içeriğimizde Adana Mutabakatı ile ilgili bütün bilgileri araştırdık ve derledik. İşte tüm detaylarıyla Türkiye - Suriye 1998 Adana Mutabakatı hakkında bilgi...
Adana Mutabakatı Nedir, Maddeleri Nelerdir? Türkiye ve Suriye Arasındaki Adana Mutabakatı Hakkında Bilgi

Adana Mutabakatı Nedir?

Adana Mutabakatı, ülkemizdeki terör olaylarının artmasının ardından Suriye ve Türkiye arasında imzalanan bir anlaşmadır. Bu anlaşma 20 Ekim 1998 yılında Adana'da düzenlenen bir toplantıda imzalanmıştır.

1998 yılında Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı çok sert açıklamalar yaptı. Suriye'nin teröre destek vermesi halinde Türkiye'nin bunu savaş sebebi sayacağını açıkladı.

Adana Mutabakatı 20 Ekim 1998 yılında Türk Heyeti'ne başkanlık eden Büyükelçi Uğur Ziyal ve Suriye Heyeti'ne başkanlık eden Siyasi Güvenlik Başkanı Tümgeneral Adnan Badr El Hassan arasında imzalandı. 

Türkiye'nin bu sert çıkışının ardından Amerika Birleşik Devletleri'nin başkanı Bill Clinton, dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e bir mektup yazdı. Bu mektupta Mısır lideri Mübarek'in arabulucuğunda iki ülkenin diyalog kurmasını önerdi. Türk askerinin sınırda sığınak yapmasının ardından Suriye geri adam atmak zorunda kaldı. Türkiye ve Suriye arasında yaşanan gerginliğin ardından Adana'da "Adana Mutabakatı" imzalandı.

Adana Mutabakatı Nedir?


Adana Mutabakatı'nın Maddeleri Nelerdir?

1. Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan mutabakata varıldığı tarih itibariyle Suriye’de değildir ve Suriye’ye girmesine izin verilmeyecektir.
2. Suriye’de olduğu söylenen PKK kampları mutabakata varıldığı tarihten itibaren faaliyette değildir ve faaliyete geçmelerine izin verilmeyecektir. (Birçok terörist tutuklanmış ve isimleri Türk tarafına iletilmiştir.)
3. Suriye yönetimi ülke toprakları üzerinde PKK’nin askeri, ekonomik ve siyasal faaliyetlerinin hiçbirine izin vermeyecek, örgüt propagandasına müsaade etmeyecektir.
4. Suriye yönetimi PKK’nın terörist bir örgüt olduğunu kabul etmiştir.
5. Suriye yönetimi, ülke topraklarında PKK’nin eğitim ve barınma amaçlı kamp ve diğer tesisler oluşturmasına ve ticari faaliyetlerine izin vermeyecektir. PKK üyelerinin üçüncü bir ülkeye geçişleri için Suriye topraklarının kullanmasına müsaade etmeyecektir.
6. Suriye yönetimi, Abdullah Öcalan’ın tekrar Suriye topraklarına girmemesi için her türlü tedbiri alacak ve sınır kapılarına bu doğrultuda talimat verecektir.

Adana Mutabakatı'nın Maddeleri Nelerdir

Önerilen İçerik; Suriye'deki Savaş ile İlgili Bilinmesi Gereken 10 Bilgi

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.