20 Yaş Dişleri Hakkında Bilinmeyenler

20 yaş dişleri çoğu kişinin sorunudur. Bu nedenle mutlaka doktora başvurulmalıdır. Eğer gereği yapılmazsa kişi için farklı sorunlara neden olabilir.
20 Yaş Dişleri Hakkında Bilinmeyenler

20'lik Diş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

20 yaş dişleri, dişlerin en arka kısmında yer almaktadır. Alt çenede iki üst çenede iki 20’lik diş çıkmaktadır. Bu dişlerimizin üçüncü büyük azı dişi olarak ifade edilir. 20 yaş dişleri gelişimini en son tamamlayan dişlerdir.

Genellikle 16-20 yaş arasında çıkmaktadır. Bu nedenle 20 yaş dişleri olarak adlandırılır. Her kişide 16-20 yaş arasında çıkmamaktadır. Bazı kişilerde 20 yaş ve sonrasında çıkmaktadır.

Bu dişler genellikle çene yapısında boşluk olmaması nedeniyle gömük şekilde kalırlar. Aynı zamanda kemik yoğunluğundan dolayı çene kemiği ya da diş eti dokusunun içinde gömülü kalmaktadırlar.

20 Yaş Dişleri Hakkında Bilinmeyenler

Gömülü bir şekilde kalan dişler büyük sorunlara neden olmaktadır. Bu dişler ilk olarak şişme ve ağrı yapar. Bu nedenle kişi sıkıntılı bir dönem geçirir. Bu durumda genellikle diş çekimi önerilmektedir. 

Bazı hastalarda ise 20 yaş dişlerini çektirmek önerilmez ya da gerek duyulmaz. Gelişimini tamamlayan, çürük olmayan ve temizlenebilir durumdaki dişler için çekim yapılmamaktadır.

20’lik dişler eğer diş temizleme ürünleri ile temizlenecek durumda ise ve yanakları, dili rahatsız etmeyecek konumda ise çekilmemektedir. Eğer diş fırçası, diş ipi gibi ürünlerle temizlenmesi zor ise yanakta, dilde sorunlara neden oluyor ve çürükler tedavi edilmez ise çekime gerek duyulmaktadır.

Eğri çıkan, çapraşık halde olan yirmi yaş dişleri, sorunlara ve çapraşıklıklara neden olmaktadır. Kolay bir şekilde temizlenmeyen dişler kısa süre içinde çürüklere yol açmaktadır. Ağız içinde bazı kötü kokulara neden olmaktadır.

Bu nedenle kişiler büyük rahatsızlık duymaktadır. Kemik ya da diş eti dokusunun içinde kalan hiç çıkmayan gömük dişler, yan konumunda bulunan dişlere yaslanarak bu dişi kötü etkileyebilir. Diğer dişlerin zarar görmesine, çürümesine hatta kist oluşumuna neden olabilir. Kişilerde enfeksiyon gibi büyük sorunlar yaşanabilir.

Bu durum tüm ağız ve diş sağlığını tehlikeye atmaktadır. Bu sorunlar dişlerin çekilmesine neden olmaktadır. Ayrıca çapraşıklığa sebep olan gömük dişler, çene kapanış bozukluklarına ve ağız sağlığını tehlikeye atan durumlara neden olabilir. Bu nedenle 20’lik dişi çıkan kişiler diş doktoruna muayene olmalı ve gereken tedavi en kısa süre içinde uygulanmalıdır.

20’lik Diş Çekimini Zorlaştıran Durumlar Nelerdir?

20 Yaş Dişleri Hakkında Bilinmeyenler

Yoğun kemik, büyük dil, obezite, dilasere kökler, şiddetli öğürme refleksi, ileri yaş, anestezinin etkin sağlanamaması, operasyon yapılan bölgeye ulaşım sorunu, dişlerin köklerine çok gömük olması, kök uçlarının kemik içinde olması 20lik diş çekimini zorlaştıran durumlar arasında yer almaktadır.

20 Yaş Dişi Çekildiğinde Nelere Dikkat Edilmeli?

20 Yaş Dişleri Hakkında Bilinmeyenler

20lik diş çekildikten sonra kişinin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. İlk olarak diş çekimi sonrasında yerleştirilen tampon 30 dakika kalmalıdır. 24 saat içinde ağız içi çalkalanmamalı ve tükürülmemelidir. Sıcak ve soğuk içecek, yiyecek tüketilmemelidir.

Sıcak duş alınmamalıdır. Kanamayı arttıracak ilaçlar tüketilmemelidir. Anestezi geçene kadar içecek yiyecek tüketilmemelidir. 24 saat içinde buz kompres yapılmalıdır. 15 dakika uygulanıp 15 dakika ara verilmelidir.

Ertesi gün diş fırçalanmalıdır. Yumuşak fırçalar kullanılmalı ve özen gösterilmelidir. Doktorun önerdiği ilaç kullanılmalıdır.

20′lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısını çeken bilir ne kadar can yakıcı ve insana acı veren bir durum olduğunu. 20′li yaşlarda bir çoğumuzun başına gelen 20 yaş dişi ağrısı ile ilgili sizlere yardımcı olmak için bu paylaşımı sunmak istiyoruz.

Diş ağrısı, tüm ağrıların yanında en fazla sinir bozan ağrı çeşitidir. Özellikle 20lik dişler hem çıkarken hem çürüdüğünde çok feci ağrı yaparlar. Yirmilik dişler insanlarda yirmili yaşlarda çıkarlar, ağızda en arkadadırlar.

Bazı insanlarda yirmilik dişler çıkarken, çenede boş yer olmamasından dolayı yan, eğri şekilde damak içinde büyürler. Bu ağrılı bir süreç yaşatır. Yirmilik dişlerin çürümesi de ayrı bir derttir.

20 Yaş Dişleri Hakkında Bilinmeyenler

Çürüdüğü çok zor anlaşılır genellikle ağrının nedeni olarak baş ağrısı, migren gibi nedenler zannedilir ancak yirmilik diş, feci bir baş ağrısı verir, başın yarısı çene dahil ağırabilir. Hatta yirmilik diş çürüdüğünde sanki başka dişler ağırıyormuş gibi çeneye dağılan bir ağrısı vardır.

Diş çürükleri kalp rahatsızlıklarına neden olabildiği için dişçiye gitmeyi ihmal etmemek gerekir. Diş doktorunuz çürüyen yirmilik dişi dolgu, kanal tedavisi gibi işlemlerden geçirmeyi tercih etmeyecektir. Çekilecektir dişiniz.

Ancak diş çekme operasyonu zannedildiği gibi ağrılı değildir. Dişin varolan ağrısını dahi sonlandıracak anestezi yapılır, dişçinizin profesyonelliğine bağlı olarak 30 saniye ile 1 dakika arasında dişinizden kurtulabilirsiniz.

20 Yaş Dişleri Neden Gömük Kalır?

20 Yaş Dişleri Hakkında Bilinmeyenler

20 yaş dişleri bazı durumlardan dolayı gömülü kalabilir. Eğer bu durumlar sizde varsa 20 yaş dişinin gömük kalma ihtimali çok yüksektir. 20 yaş dişlerinin gömük kalmasına neden olan faktörler arasında; genetik özellikler, dişlerin sürme zamanı, beslenme şekli, dişlerin fonksiyona katılımı, ağızdan solunum, erken diş kaybı, çene yapısı yer alır.

Gömülü Olan 20'lik Diş Hangi Durumda Çekilir ?

Gömülü alt yirmi yaş dişlerinin cerrahi çekimleri, oral ve maksillofasiyal cerrahide en sık uygulanan dentoalveoler girişimler olup, cerrahi sonrası dönemde bir takım komplikasyonlara neden oldukları için önemli yer tutmaktadır.

20 Yaş Dişleri Hakkında Bilinmeyenler

Gömülü olan 20lik dişlerde genellikle yumuşak doku iltihaplanması oluşur. Bu iltihaplanma hastada ağrılara neden olacak, diğer dişlerde de iltihaplanma olmasına neden olabilecek ve bölgede kist oluşmasına neden olabileceği için bu dişlerin alınmasında yarar vardır.

İltihaplı olan 20lik dişler doktorunuzun vereceği bir takım antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebilir. Fakat bu dişler çekilmediği müddetçe enfeksiyonların oluşması tekrar edecektir.

Kendisine çene kemiği üzerinde yeterli alan bulamayan 20 lik dişler gömülü bir şekilde kalmaktadır. Bu durum diğer dişlerde basınç oluşmasına neden olur ve ağrı yapar.

Gömülü dişler çene kemiği üzerinde yeterli alan yoksa dişleri sıkıştırırlar ve dişlerde çarpışıklık oluşmasına neden olurlar,yatay ve çapraz olduğu durumlarda yanındaki azı dişini çürütme ihtimali yüksektir.

Bu diş yanındaki azı dişe baskı uyguladıkça azı dişinizin köklerini eritmeye devam edecektir, yine 20lik dişlerin üzerinde oluşan bakteri plakları diş eti problemlerinin oluşmasını daha fazla tetiklemektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
20'lik Diş Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

20lik diş belirtileri nelerdir?

20lik dişin çıktığına dair bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler arasında; çiğnemede ağrı hissetme, ağızda kötü koku, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, çeneye ve kulağa vuran ağrılar, diş eti hassasiyeti, diş etlerinde ağrı vardır.

20lik diş neden çıkar?

Diş sıralamasında meydana gelen daralma, kemik yoğunluğu, dişin mevcut kök anatomisi etkenine bağlı olarak yirmilik yaş dişleri tamamen çıkabilir ya da çene kemiği içerisinde tam veya yarı gömülü dişler olarak kalabilir.

20lik diş çekimi nasıl olur?

20lik diş çekimi için ilk olarak dişin köklerine uyuşturucu iğne vurulur. Uyuşma yaklaşık olarak 5 ile 10 dakika arasında sürer. Daha sonrasında doktor, uygun aletlerle yirmilik dişinizi parçalayarak çekmeyi dener.

20lik diş halsizlik yapar mı?

Yarısı gömük olan dişlerde iltihaplanma, ağrı, halsizlik, ateş, baş ağrısı, kulak ağrısı gibi durumlar görülebilmektedir. Bu belirtilerin bir kısmı ya da tamamı yaşanabilir. 20lik diş halsizlik yapmaktadır.

20lik diş nasıl çıkar?

20lik dişler en arka tarafta yer alır. İnsanın dişleri çıkarken bununla birlikte çene gelişir, boyutları büyümeye başlar. Boyutlar en büyük haline ulaştığı zaman 20lik dişler için yer açılır ve 20lik dişler çıkar. 20lik diş kendisine tam olarak yer açılmadan önce ağrı yapar ama çıkmaz.

20lik dişin yanağa batması durumunda acil müdahale gerekir. Hemen müdahale edilmezse enfeksiyon kaçınılmazdır. Boyun ve yanak bölgesi şişer, enfeksiyon buralarda da etkisini gösterir. 20lik dişin etrafındaki komşu dişlerde de şiddetli ağrı görülür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.